Oznámení těhotenství v zaměstnání
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Ja jsem ve 4tt a planuju oznamit tak v 13tt za predpokladu, ze mi bude dobre a nebude to moc poznat. Mam v praci tehu kolegyni a ta to oznamila ve 12-13 tydnu (nevim presne, podle mych propoctu podle toho, co nam rikala) a myslim, ze je to tak akorat. Pokud by mi bylo zle, asi bych to rekla driv. Dalsi priklad - dalsi kamaradka, oznamila asi v 8tt a v podstate od te doby pak byla doma (rizikove)
- Citovat
- Upravit
První těhu jsem oznamovala, hned jak šéfka viděla propustku potvrzenou z gyndy a já dělala tajnosti, proč tam jdu! Takže taky tak nějak v tom 8tt.
Druhé těhu jsem čekala až tak kolem 12TT - kvůli menším problémům. Ale šéfka věděla, že to přijde dřív nebo později. Měli jsme to naplánováno tak, že s prvním mimčem budu doma 2roky a během té doby si pořídíme druhé. To bohužel nevyšlo, takže jsem musela v září nastoupit do práce a Jakub do jeslí.
A otěhotněla jsem vlastně asi týden po chození do práce
![]()
Jak píší holky záleží na tom, jaký druh práce děláte,zda směny, noční atd. A pak, kdyby náhodou (doba je zlá) vás chtěl zaměstnavatel propustit, tak těhotnou bohužel nemůže. To je prostě dané zákoníkem práce
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobrý den,
chtěla jsem se jen informativně zeptat - jak je to s vyplácením mateřské? Respektive - mateřská se počítá dle platu, ale zajímá mě, jestli je přiznání mateřské nějak závislé na délce zaměstnání. Např. když jsem nastoupila v červenci 2011 do práce, kdy se můžeme začít pokoušet o miminko, aby mi byla přiznána mateřská, kt se vypočítává z platu? Nikdy předtím jsem nepracovala, ptž jsem studovala.
Aby mi to neuteklo o měsíc, to by mi asi vstaly vlasy na hlavě ![]()
Děkuju za odpovědi ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
vee_ruu píše:
Dobrý den,
chtěla jsem se jen informativně zeptat - jak je to s vyplácením mateřské? Respektive - mateřská se počítá dle platu, ale zajímá mě, jestli je přiznání mateřské nějak závislé na délce zaměstnání. Např. když jsem nastoupila v červenci 2011 do práce, kdy se můžeme začít pokoušet o miminko, aby mi byla přiznána mateřská, kt se vypočítává z platu? Nikdy předtím jsem nepracovala, ptž jsem studovala.
Aby mi to neuteklo o měsíc, to by mi asi vstaly vlasy na hlavě
Děkuju za odpovědi
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak snažit se už můžeš začít, pokud máš smlouvu na dobu neurčitou ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
vee_ruu píše:
Dobrý den,
Děkuju za odpovědi
Zatím je to tak, že musíš mít za poslední 2 roky odpracováno (být účastna na nem.pojištění )alespoň 270 dní, abys měla nárok na PPM
Pokud nemáš, tak ti PPM z platu nenáleží. A máš automaticky nárok na 4 letou varintu rod. příspěvku. (pokud se to nebudeš snažit obejít a vyřídit přes otce dítěte, kde tahle možnost je a pak si může i zvolit jinou variantu, než pouze 4 letou
)
Příspěvek upraven 04.09.11 v 21:00
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
erol píše:
Teoreticky teď bys nárok na PPM měla. Pro získání peněžité pomoci v mateřství musíš jako zaměstnanec splnit povinnost účasti na nemocenském pojištění alespoň 270 dnů za poslední dva roky. Doba studia se do toho započítává (bere se za splněnou povinnost účasti na pojištění) v případě, že nastoupíš na mateřskou dovolenou a počátek šestého týdne před očekávaným dnem porodu připadne do období 270 dnů ode dne úspěšného ukončení studia. Pokud bys propásla tuto lhůtu 270 dnů od úspěšného ukončení studia, tak bys měla být zaměstnaná minimálně 270 dnů a pak budeš mít opět nárok na PPM, pokud nastoupíš na mateřskou dovolenou ze zaměstnání (což by asi neměl být problém splnit, pokud tě ze současného zaměstnání nevyhodí, nebo sama neodejdeš…)vee_ruu píše:
Dobrý den,
Děkuju za odpovědi
Tak to jsem nevěděla, že se do toho započítává i studium
Jak to teda je??
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
započítává se studium jen v případě, že jsi následně po studiu zaměstnaná a na mateřskou odejdeš ze zaměstnání v období do 270 dnů po úspěšném ukončení studia (alespoň tak to říkali na sociálce) pokud by se odešlo později, tak už se studium nepočítá
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
erol píše:
započítává se studium jen v případě, že jsi následně po studiu zaměstnaná a na mateřskou odejdeš ze zaměstnání v období do 270 dnů po úspěšném ukončení studia (alespoň tak to říkali na sociálce) pokud by se odešlo později, tak už se studium nepočítá
Tak ono je to logické, protože pokud jsi v zaměstnání déle, tak těch 270 dní stihneš pouze z toho zaměstnání, takže netřeba započítávat studium.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
j.a.n.i1 píše:erol píše:Tak ono je to logické, protože pokud jsi v zaměstnání déle, tak těch 270 dní stihneš pouze z toho zaměstnání, takže netřeba započítávat studium.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
erol píše:
no nemusí to tak být - v současném zaměstnání můžeš za jakéhokoliv důvodu skončit, pak být nezaměstnaná a pak znovu zaměstnaná a pokud nesplníš 270 dní pojištění, tak i při nástupu na mateřskou ze zaměstnání žádná PPM nebude…j.a.n.i1 píše:erol píše:Tak ono je to logické, protože pokud jsi v zaměstnání déle, tak těch 270 dní stihneš pouze z toho zaměstnání, takže netřeba započítávat studium.
To je fakt, ale ta logika byla myšlena spíš tak tuhle ochranu potřebují ti, kteří 270 dní splnit technicky nemohou, přestože od ukončení školy pracují.
Ti kdo mají školu ukončenou dříve, tak těch 270 dní splnit mohli a pokud je nesplnili, tak je to „jejich problém“ a zákon je nijak speciálně nechrání.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
nemyslela jsem teď tu ochrannou lhůtu, jen jsem reagovala na konkrétní případ tazatelky - jestli ukončila školu a nastoupila v červenci do práce, tak je možná ještě ve zkušební době, tudíž by se jí případ zaměstnaná-nezaměstnaná-zaměstnaná, mohl přihodit… ale konkrétní situaci samozřejmě neznám.
j.a.n.i1 píše:erol píše:To je fakt, ale ta logika byla myšlena spíš tak tuhle ochranu potřebují ti, kteří 270 dní splnit technicky nemohou, přestože od ukončení školy pracují.
no nemusí to tak být - v současném zaměstnání můžeš za jakéhokoliv důvodu skončit, pak být nezaměstnaná a pak znovu zaměstnaná a pokud nesplníš 270 dní pojištění, tak i při nástupu na mateřskou ze zaměstnání žádná PPM nebude…j.a.n.i1 píše:erol píše:Tak ono je to logické, protože pokud jsi v zaměstnání déle, tak těch 270 dní stihneš pouze z toho zaměstnání, takže netřeba započítávat studium.
Ti kdo mají školu ukončenou dříve, tak těch 270 dní splnit mohli a pokud je nesplnili, tak je to „jejich problém“ a zákon je nijak speciálně nechrání.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
erol píše:
jojo,
nemyslela jsem teď tu ochrannou lhůtu, jen jsem reagovala na konkrétní případ tazatelky - jestli ukončila školu a nastoupila v červenci do práce, tak je možná ještě ve zkušební době, tudíž by se jí případ zaměstnaná-nezaměstnaná-zaměstnaná, mohl přihodit… ale konkrétní situaci samozřejmě neznám.
Jojo asi ještě může být, na druhou stranu, pokud se teď začnou snažit, tak se to povede (i kdyby na poprvé) tak už bude mít po zkušebce… i když je fakt, že může skončit i tak.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No ted jsem ještě ve zkušebce, ta mi končí 30. září. Smlouvu mám na neurčito. A kdyby se nám to povedlo hned, jak začneme na miminku „pracovat“ (na jaře), tak to splním těch 270 dní v práci a tak tím pádem nárok mám, jestli to chápu dobře:)
I když vyznat se v těch jejich zákonech, to je teda něco… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ahojky zdravím všechny. já jsem zrovna teprve ve 4tt ale v práci už to musím oznámit, čím dřív tím líp, máme docela rizikovou práci, takže 5.1. hned oznamuju a moc radost asi mít nebudou, když nemají za mě náhradu a jen tak neseženou ale co se dá dělat…