Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Přehánís.. Že tam spadne a hned ji vylovis je v klidu.. Průšvih je, když rodiče vůbec nejsou na dohled, pak se stávají neštěstí. Bazén máme vyvyseny takže malý se tam nedostane, když se kluci koupou, vždy jsme na dohled, popř v domě, ale na doslech. Pokud tu mám jen jedno dítě, tak prostě hlídám a hotovo, kdyz je jich víc, tak stačí poslouchat, najednou se topit nebudou
@Anonymní píše:
Ne nemyslím, že to přeháním, řekla jsem si zeto napíšu a z jednoho prostého důvodu, pokud byť jen jedné mamince ušetřím stres z toho tahat své dítě z vody, tak jen dobře. Další duvod je, potřebovala jsem to ze sebe dostat… zažila jsem obrovský pocit svého selhání. Sekundární tonuti je poměrně vzácné, je to jiný název aspiracni pneumonie, muze se to stát i u pití vody. Příznaky jsou stejné jako u zápalu plic lidově.
Za mě taky přeháníš w máš z toho nejspíš větší šok než to dítě. Příště si holt dáš větší pozor. Hlavně ale z dítěte nedělej sklenikovou květinku, která tě bude mít furt za zadkem. Taky ale nechápu, proč, jako záchranář, necháváš dítě v okolí bazénu bez rukávků???
Nicméně tvoje osvěta a upozorňování mi přijde úplně zbytečné, protože každý normální člověk ví, že se tohle může stát a bude tomu předcházet a těm ostatním je to stejně úplně jedno.
@martina.se píše:
Přehánís.. Že tam spadne a hned ji vylovis je v klidu.. Průšvih je, když rodiče vůbec nejsou na dohled, pak se stávají neštěstí. Bazén máme vyvyseny takže malý se tam nedostane, když se kluci koupou, vždy jsme na dohled, popř v domě, ale na doslech. Pokud tu mám jen jedno dítě, tak prostě hlídám a hotovo, kdyz je jich víc, tak stačí poslouchat, najednou se topit nebudou
Kamarádka byla na návštěvě, kolem bazénu chodliy čtyři děti ve věku cca 2-4 roky. Kamarádka stala na terase cca 20 metrů od nich a koukala se na ně a viděla, jak jeden cca tříletý zajel pod hladinu. Slyšet nebylo nic, on žádný zvuk ani splouchnuti nevydal, ostatní děti si buď ničeho nevšimly, nebo prostě nevěděly, o co jde.
Protože na ně nepřetržitě koukala, během pěti vteřin tam doběhla a vylovila ho, nic se mu nestalo. Ale kdyby si myslela, že na doslech stačí, případně že ostatní děti spustí poplach…
Komplikují ti to odborné znalosti. To je normální. Bude dobře. ![]()
@Platanka no jo, tonutí nevypadá jako v seriálu Pobřežní hlídka, to je, doufám, známý fakt.
Vždyť si ho hned vyndala, z čeho by měla následky? Dítě zadrží dech, pokud spadne pod vodu, utopí se až, pokud ho dlouho nikdo nevytáhne a ono už nevydrží a vdechne vodu. Moje 2 letá se normálně potápí pod vodu a žije. A i tak si člověk běžně „lokne“ vody, kterou následně vykašle a žije dál.
@martina.se píše:
Jezis, topeni neni slyset, je to otazka vterin…!
Ja zakladatelku uplne chapu, rozhodne neprehani. Jednou mi tak 1,5 dite zajelo hlavou pod vodu na piskovne, proste jen zakopl pri chuzi ve vode, byla jsem od nej tak tri metry a mela jsem co delat. Proste tu hlavu sam nevytahl! Dcera spadla do jezera, kdyz sahala na vodu, zrovna jsrm byla s malym kakat za kerem, koukala z vody jen cyklohelma, nastesti kolem lidi a hned pro ni sahli.
Jde o vteriny! Takove to „obcas se kouknu, mezitim jdu curat, postavim na kafe, kdyztak neco uslysim“… neuslysis NIC a vratit to uz nikdy nepujde.
@Lucie_Sx píše:
Jezis, topeni neni slyset, je to otazka vterin…!Ja zakladatelku uplne chapu, rozhodne neprehani. Jednou mi tak 1,5 dite zajelo hlavou pod vodu na piskovne, proste jen zakopl pri chuzi ve vode, byla jsem od nej tak tri metry a mela jsem co delat. Proste tu hlavu sam nevytahl! Dcera spadla do jezera, kdyz sahala na vodu, zrovna jsrm byla s malym kakat za kerem, koukala z vody jen cyklohelma, nastesti kolem lidi a hned pro ni sahli.
Jde o vteriny! Takove to „obcas se kouknu, mezitim jdu curat, postavim na kafe, kdyztak neco uslysim“… neuslysis NIC a vratit to uz nikdy nepujde.
a o to jde, když je ticho, jdeš se podívat co se děje. Na kluka na zahradu nevidím, samotnýho ho tam pouštím (ne k vodě), když jsem v kuchyni a kromě pravidelných kontrol taky hlídám ticho.
@debra.morgan píše:
ao to jde, když je ticho, jdeš se podívat co se děje.Na kluka na zahradu nevidím, samotnýho ho tam pouštím (ne k vodě), když jsem v kuchyni a kromě pravidelných kontrol taky hlídám ticho.
To uz byva pozde. Za jak dlouho se dite pod vodou nadechne? Tak za 20 vterin? Pak uz jenom resuscitujes. Jestli je jeste co.
@Platanka píše:
Kamarádka byla na návštěvě, kolem bazénu chodliy čtyři děti ve věku cca 2-4 roky. Kamarádka stala na terase cca 20 metrů od nich a koukala se na ně a viděla, jak jeden cca tříletý zajel pod hladinu. Slyšet nebylo nic, on žádný zvuk ani splouchnuti nevydal, ostatní děti si buď ničeho nevšimly, nebo prostě nevěděly, o co jde.Protože na ně nepřetržitě koukala, během pěti vteřin tam doběhla a vylovila ho, nic se mu nestalo. Ale kdyby si myslela, že na doslech stačí, případně že ostatní děti spustí poplach…
Ano.. Já mám už starší, takže asi proto jsem v klidu
@Lucie_Sx píše:
Jezis, topeni neni slyset, je to otazka vterin…!Ja zakladatelku uplne chapu, rozhodne neprehani. Jednou mi tak 1,5 dite zajelo hlavou pod vodu na piskovne, proste jen zakopl pri chuzi ve vode, byla jsem od nej tak tri metry a mela jsem co delat. Proste tu hlavu sam nevytahl! Dcera spadla do jezera, kdyz sahala na vodu, zrovna jsrm byla s malym kakat za kerem, koukala z vody jen cyklohelma, nastesti kolem lidi a hned pro ni sahli.
Jo, jak už jsem někde psala, mám starší, když jsou tam sami, tak hlídám, když ve 2 a více, tak stačí poslouchat..
@martina.se píše:
Jo, jak už jsem někde psala, mám starší, když jsou tam sami, tak hlídám, když ve 2 a více, tak stačí poslouchat..
Tak jestli umi plavat, je to jina situace.
@Lucie_Sx píše:
Tak jestli umi plavat, je to jina situace.
Neumí, no.. Ale.. Kolem 5.roku už je to prostě jiné.. Můžou být spolu, když se něco děje, jeden vždy zařve ![]()
Topení není slyšet a nemusí být ani vidět. Za zrádné považuji kšiltovky a klobouky. Dítě u rybníka jde, jde, čepice na hladině a furt to vypadá, že v té čepici je i dítě. Ale to už dávno polyká vodu.