Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ja myslim, ze normalni to je, me tez palila jen leva polovina a to asi jeste po mesici tak, ze jsem musela do predklonu a sednout
po tydnu od cisare to bylo takove jak to popisujes, paleni tahani…obcas na me sly mrakoty z te bolesti. Pry zalezi na tom, jak je deloha naklonena, jak rychle se stahuje a na ktere strane doslo k nariznuti vazu. Pokud by se ale bolest nezmensovala, vyhledej dr. Nekdo se holt hoji lepe, nekdo hure… drzim pesti
Nechci strašit, ale dle mne to ok není. Zkus si vydupat ultrazvuk. Každopádně hodně dezinfikovat - antibakt mýdlo, podle toho, jak je jizva stará - použít Hemma gel. Hodně jizvu „větrat“.
Případně napiš SZ.
![]()
Je to úplně normální a bude to ještě dlouho trvat, než přestane bolet. ja pred tydnem zvedla mladsiho syna a pak tři dny skučela bolestí, evidentně se natrhla jizva
Jizva byla u mě po CS hodně citlivá celé šestinedělí a dalších 6m jsem ji pořád cítila. Teď víc než rok od porodu mám malou část okolo jizvy stále slabě necitlivou. Je to zkrátka řez břichem a než se to pořádně zhojí, trvá to dlouho.
Pamatuju si, že jsem z toho začátku cítila také to pálení, co popisuješ. Abych byla schopná fungovat, koupila jsem si ve zdrav. potřebách takový zdravotní pooperační pás, co se používá po operaci břicha. Bylo to super a bolesti hodně polevily. Vydrž, určitě to odezní. Pokud ne, navštívila bych znovu doktora.
@Anonymní píše:
Ahoj,
setkal se někdo z vás s pocitem pálení jizvy a okolí po císaři? trvá to už týden, podle doktorky v nemocnici je to normální znak hojení. ale znervozňuje mě, že je to jen jedna půlka jizvy, druhá je ok. pálení se objeví vždy při námaze, když ležím, tak je to ok. To pálení je tak silné, že mě vyřadí z provozu…
Ahoj, je to normální, musíš mazat, mazat a mazat.
Ten pás jsem ale používala až po zhojení a zacelení jizvy! Do té doby naopak - větrat, větrat, větrat, sprchovat ji chladnější vodou během dne mi taky pomáhalo.
Jsem skoro dvacet let po císaři, jizva hodně pálila a cca dva cm mi i dlouho mokvaly. Před měsícem jsem se dozvěděla od fyzioterapeutky, že je třeba s jizvou cvičit (samozřejmě po zahojení), aby správně pracovaly břišní svaly. Tak proto mě tolik bolívaly záda a břicho ne a ne zpevnit i při hojném cvičení, nikdo mi tohle totiž neřekl!! Jizvu musím protahovat - natahovat do stran, vždycky tah a vydržet pár sekund, ona totiž ta jizva při tom cvičení pálí jak potvora - po 20ti letech!!!Na hojení jizev je dobrý měsíčkový olej nebo mast, mmj. i regeneruje a hojí rozpraskané bradavky po kojení a kožní patálie vůbec ![]()
Ahoj, mě jizva pálila hlavně jakoby na obou koncích posledních pár cm, vždy, když jsem se blbě zvedala z lehu nebo udělala jiný blbý pohyb.. třeba prostředek mě nepálil vůbec ![]()
Já jsem ted taky po cs a nic takového nepocituju myslím pálení spíše necitlivost a nemohu stávat s postele přes břicho to je takové tahání ![]()
Já to mám podobné, jsem 2 roky po císaři a bolest pociťuji ještě teď
Dr. mi řekl, že tam jsou srůsty, někomu se to holt stává. Proto třeba ta bolest jen na jedné straně. Mě bolela hodně dlouho jen pravá část. Ale tak nějak už to není tak hrozné jako předtím. Je dobré jí masírovat, i když to bolí a mazat. To jediné mi snad asi od té velké bolesti pomohlo. Taky mi mudr. doporučil tenkrát voltaren a pomohlo to. Někdo tu bolest vnímá víc, já jsem taky na tohle hrozně citlivá. ![]()
Díky za reakce
tak vidím, že to není až tak výjimečné, to mě trochu uklidnilo. Já už za sebou jednu takovou operaci mám, ale tenkrát nebyla řezána a šitá děloha, tak možná proto to cítím jinak než tenkrát - tehdy se to odbylo jen normálními bolestmi břicha. Na to jsem byla připravená, ale to pálení a jeho síla mě překvapilo. Asi ještě pro jistotu zavolám mému gynekologovi. Jinak jizva mi přijde ok, je to teprve týden od SC.
ale jak co dál s tou jizvou, nad tím taky špekuluju. Větrání fajn rada, ale pořád mám očistky, takže kalhotky nosit musím. Už mám doma Hemagel a sterilní krytí a sbírám odvahu to na jizvu napatlat. Dobrý nápad je to chlazení, to vyzkouším.
teda fakt radši stokrát rodit normálně, že jsem se nechala na toho císaře ukecat ![]()
Ahoj,
jen drobný dodatek - gaťky si můžeš koupit síťované zdravotní - ve zdrav potřebách běžně. Známá je nosila 1/2 roku a krásně se jí vše zahojilo, také používala chladnou sprchu (často si ji prý dávala na „masážní“ proud, cca po 14ti dnech)- bez znecitlivění, pálení a tak…a jak můžeš, tak bříško prostě ven
![]()
Dva tydny po cisari se mi nad jizvou udelal takovy val. Vypada to jako previsla kuze. Jenze na leve strane je to vetsi, spis jakoby boule a tvrde. Kdyz lezim, tak to skoro zmizi, vyleze to, kdyz stojim. Na gynde udelali sono, pry je to hematom a dali preventivne antibiotika. Chirurg rekl, ze to hematom neni, at to rozmasirovavam, ze je to ta sesita vrstva. A nahodou jsem byla na obvode, ta na to koukla a pry je to normalni, asi reakce na sici material. Ted me to zacalo svedit a kdyz sedim, tak to stipe a vystreluje to do trisla. Leduju to a polehavam. Mam ale strach, co z toho bude, mam hruzu, ze bych musela do nemocnice, kdyz mam miminko. Nemate nekdo zkusennost? Jinak doktorka rekla, at prijdu, kdybych mela teplotu a zrudlo to nebo zhnisalo. Tak snad to neni vazne, kdyz jsem byla u tri doktoru a nikdo to nepovazoval za neco, co je treba urgentne resit nebo rezat ![]()
@koala123 já to měla taky, ledovala jsem to, moc to nepomohlo, celkové jsem měla „mrtvý břicho“ asi 4 měsíce. Val zůstal, zmizel s dalším těhotenstvim ![]()
Ahoj,
setkal se někdo z vás s pocitem pálení jizvy a okolí po císaři? trvá to už týden, podle doktorky v nemocnici je to normální znak hojení. ale znervozňuje mě, že je to jen jedna půlka jizvy, druhá je ok. pálení se objeví vždy při námaze, když ležím, tak je to ok. To pálení je tak silné, že mě vyřadí z provozu…