Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
DD, prosím o zkušenosti s těmito materiály viz nadpis. Zvažuju podložku pro 2-3m mimčo do sporťáku, na občasné vezení na výlety (abychom krom těžké korby mohli vzít lehký sporťák). Nejdřív mě zaujala paměťová pěna jako nejvhodnější materiál, ale zajímavá je i tato podložka http://www.ivemababy.eu/detail.php?…, která je prý hodně měkká a bohužel i teplá na léto.
Prosím o vaše zkušenosti, pokud jste měly - paměťová pěna je zřejmě jen výplň a zvenku už je to běžná bavlna? Takže na léto lepší? Jsem v tomto laik a bohužel nabídka z paměťové pěny je omezená - líbí se mi např. toto https://www.mall.cz/…kocarku-dove - tloušťka 3cm.
Hledám pro Valco Snap.
Předem díky za tipy.
@kittysha já si myslím, že je to úplně jedno a dítěti je to taky úplně jedno. To první „protialergické rouno“ bude normální dutý vlákno nebo vatelín, akorát je to jinak nazvaný. Vybírala bych podle toho, co se mi líbí a co dobře padne do kočárku. Protože sebelepší vložka tě bude akorát štvát, když do kočárku nepadne, někde bude přesahovat nebo se hrnout.
Hlavně ne paměťovou pěnu!!! Děti rychle rostou a může jim způsobit deformity růstových zón.
@Janli deformity?? Ano, cetla jsem clanek o nevhodnosti peny do matraci postylek, ale ja mluvim o podlozce do kocarku a ty se prodavaji bezne. Mozna jde o tloustku materialu - byvaji 1-2cm. Dokonce jsem nasla spesl polstarek z pam.peny, ktery ma naopak zabranit deformite hlavicky. Tak nevim…
Viz:
Líná pěna je materiál s otevřenou buněčnou strukturou. Běžný polyuretanový materiál má nepravidelnou buněčnou strukturu, která se pod váhou jednoduše stlačí. U líné pěny se miliardy otevřených buněk jemně pohybují kolem těla, čímž bez zpětného tlaku poskytnou kompletní podporu tam, kde je potřeba, poté se pomalu vrátí do původního tvaru, jakmile se z ní zvednete.
Já jsem devět let pracovala u firmy, která matrace dovážela. Měla jsem v ruce spoustu atestů a studií. Výrobky z líné pěny doma mám, ale svému dítěti bych je nikdy nedala a to ani do kočárku. Jsou jiné alternativy. Jakákoliv polyuretanová pěna udělá stejnou službu a zdravěji.
Ta první, co jste uváděla je naprosto fajn. Má letní stranu z bavlny, což je pro mrňouska parádní. A líbí se mi omyvatelná zóna pro nožičky, já ji u kočárku nemám a peru a peru a peru
. To rouno bude silikonizovaný polyester a ten dobře odvádí pot. Nedávno jsem kupovala sporťák - má jen polyesterovou vložku, a začínám o téhle taky uvažovat. Takže díky za tip
.
@Janli no není zač:-) já se v těch materiálech vůbec nezvyznám, takže se určitě ráda přiučím co je pro mimčo vhodné a co ne.. např. rozdíl studené a paměťové pěny (studená se doporučuje, paměťová ne)… ty omyvatelné části na podložkách (z kočárkoviny) dělá většina mamin, co šijou na zakázku. To se mi líbí, jen většina používají molitan.. rouno pro mě byla novinka.
@kittysha Studená pěna je výrobní proces polyuretanu. Je pak trvanlivější a má lepší vlastnosti než ten vyráběný původním procesem za tepla. Trochu alchymie
. Pohledem ho skoro neodlišíš od klasického. Paměťová neboli líná pěna asi víš co je. Na trhu je tolik věcí, že pro laika je opravdu těžký se v tom orientovat. Ještěže jsou diskusní fóra
. Já teď hledám trampolínu. Sedím u internetu a studuju a studuju materiály, atesty a diskuse, abych nekoupila nějaký zmetek
.
@Janli takže studená nebo líná pěna je asi jedno, ne? pěna jako pěna:-) z materiálů už mi jde hlava kolem.. asi budu muset jít do nějakého studia si to všechno osahat a pak se teprve rozhodovat, co dát do kočáru.. takže rouno je dobrý tip?
@kittysha Kdepak! Studená pěna napohled a na omak vypadá jako molitan a je pro děti vhodná. Viskoelastická neboli líná je ta, ve které zůstává otisk těla a ta není pro děti z ortopedického hlediska vhodná. To rouno je naprosto OK.
@Janli A je tedy extra rozdil ve vhodnych podlozkach do kocaru pro cca 5m az 2lete dite? Ve vetsine pripadu se sije z molitanu.. lina pena me zaujala jako mekoucne vypodlozeni kocaru, ktery nepruzi a mensimu mimcu zprijemni lezeni. Prece tam nejsou cely den a tloustka do 2cm nemuze byt tak hrozna nebo jo? Na omak velmi prijemny matros (coz delal urcite i povrch nejaky plys).. zvazuju co dat na leto, prip. podzim/zimu.. vzhledem k cekacim dobam tech co sijou, uz je to spis na podzim.. a ze studene peny asi jen tak nekdo nesije.
Holka, je to na tobě. Já jsem ti svoje zkušenosti a názor popsala. To, že něco není vhodné, se určitě neprojeví na zdraví každého dítěte. To máš jako s chodítky. Moje generace se v nich učila chodit, měli jsme je skoro všichni, ale jen já jsem si z nich odnesla poškozený kyčle a přišlo se na to až v pubertě. Samozřejmě, u drtivé většiny dětí se žádné zdravotní problémy neprojeví, ale… Takže kup, co uznáš za vhodné
.