Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj, holky víceméně asi popsaly věšinu, co na to říct. Já ti řeknu, že jsem sama byla snad nejvyschýzovanější člověk na světě, co se porodu týče. Když jsem cca v 8. měsící otevřela kapitolu porod v chytré knize, tak jsem dva dny brečela…od mala poslouchách hororové historky svých příbuzných, až se skoro divím, že jsem otěhotněla, ale shrnuto podtrženo. Je to fakt jen jeden den a víš, že to skončí sladkou tečkou. Já jak jsem se prvního bála, tak druhého se už nebojím, takže tak. A na strach z porodu pomáhá homeo Geselnium-zkus to vygooglovat, p řesně už si to nepamatuju, ale celkově mi myslím homeo s porodem dost pomohly. Good luck ![]()
Panuška píše:
Taky jsem se bála,a le to jenormální. Máš to ještě relativně daleko, jak se to bude blížit začne převládat pocit že se už těšíš protože tě bude vše bolet, nebudeš moc spát, budeš pořád chodit čůrat apod.![]()
A zpětně mě porod strašně rychle utekl, je to fakt jen krátká chvilka ve tvém životě. Já siříkala, přežily to jiné zvládnu to taky a taky že jo
![]()
Taky jsem hltala příběhy o porodech, ale mě to nevadilo spíše mě to uklidňovalo že vím (částečně) do čeho jdu a co čekat. Pokud ti to nedělá dobře, nečti to
![]()
přesně tak
taky jsem se nejdřív porodu bála,a le čim víc rostlo bříško a stím neohrabanost, tak sjem se začaal spíš těšit. ty poslední 3 týdny před porordem už jsem se nemohla dočkat a strach byl v tu ránu pryč ![]()
Evicka18 - Ničeho se neboj, mám za sebou první porod a zvládnout se to dalo. Sice to bolí ale je to taková jiná bolest než co znáš. Taková pžirozenější
a pak už je jen radost z miminka!
přeju ať máš pohodový porod a zdravé miminko ![]()
ještě hororový historky neposlouchat,těm ženským bych nakopala prdel co všude vykládají jak strašně trpěli co to bylo za hrůzu a úplně nejraději to říkají prvorodičkám a nebo budoucím těhulím
jako ano při porodu se může stát všechno,ale hodně těch povídek o strašných porodech jsou pěkně přibarvený
Podle mě je 99% z porodu v hlavě,ostatní až dole…
evička18- jo to bych si chtěla pak říct. To co jsem psala,doufám, že nevyznělo jako nějaké silácké řeči. Já si sama připadám skoro až divně, že zatím nepanikařím, ale samozřejmě klidná taky úplně nejsem, ale nevím co mě čeká, neumím si tu bolest představit, takže asi proto. Ale už teď to chci mít samozřejmě za sebou. A mimochodem, zubaře se bojím vždycky strašně
ani jsem tam po druhé nešla:-)
Dporoučuju film Birth as we know it nebo Orgasmic Birth (to se neděs toho názvu, orgasmus u porodu opravdu není pravidlem ani není nutné ho mít, je to jen název filmu!), případně knížku Zázrak porodu od Iny May Gaskin. Tam uvidíš (přečteš), že porod je pro většinu žen bezproblémový a většinou je to hezký zážitek.
Ahoj Evičko, sama zkušenost nemám, protože zatím jsme bez miminka…ale řeknu Ti historku mé kamarádky, která jak říkáš - má strach i z injekce či očkování. Týden nemůže spát a to má jít třeba jen na preventivní kontrolu k obvodnímu lékaři. Jen ucítí „pach“ nemocnice a je konec…moc se bála porodu, skoro histerčila, ale když se pak porod blížil a bylo to pár dní před, začala se moc těšit a pak vyprávěla, že na porodním sále bolest skoro nevnímala. Myslela hlavně na miminko, aby bylo už venku a když jí pak dali malinkého na břicho, cítila neuvěřitelný štěstí, teplo a oba s manželem plakali štěstím. Na bolest a strach, který měla před porodem hned zapomněla a dnes se těší na další miminko. Hlavu vzhůru, zakaž si číst ty přikrášlené a přehnané hororové diskuze o porodech, někdy lidi nemají soudnost a přeji Ti krásný porod, zdravé miminko a třeba sem pak napiš, jak Ti to dopadlo. Všichni držíme palce! ![]()
Evi, oba kluci s narodili po těžkém porodu císařem. Takže já nebudu ta, která ti bude tvrdit, že prood je brnkačka. Ale řeknu ti to takhle - jestli tam někdo nahoře dá a já budu moct (i ze zdravotních důcodů) být ještě jednou těhotná a to třetí dítě přivéct na svět, tak jdu do toho. Porod, to je sice vysoká cena, ale v porovnáním s tím výsledkem to je investice, která se vyplatí milionkrát!!!
kokos - ja mela take homeopatika u porodu a nedam na ne dopustit - do porodnice jsem prijela otevrena a slo se na sal ![]()
Neboj porod zvladnes
Hele ja se take priserne bala - to je normalni. Odber krve byl pro me nocni murou - pravidelne jsme u toho omdlela a navicj sme vzdy mela priserne bolestivou MS - tak jsem si rikala, ze urcite i porod si „poradne uziji“.
Oba byli naprosot v pohode a rychle a to prvni jsme rodila KP.
No a musim Ti rici, ze ac jsme se bala do posledni chvile, tak jak to prislo tak to ze me spadlo najendou nejak nebyl na strach cas a vsechno mi prislo takove prirozene.
No a po druhem porodu jsem hned rikala, ze je mi lito, ze to asi jiz nikdy nezaziji - opravdu to byl nekrasnejsi den v mem zivote.
Takze neboj urcite to zvladnes a porod urcite poznas.
berushka18- cože? homeopatika jsi měla? a k čemu jsou dobré jestli se můžu zeptat…
Lucka13 píše:
berushka18- cože? homeopatika jsi měla? a k čemu jsou dobré jestli se můžu zeptat…
Taky jsem je měla. Dobré jsou na různé věci, záleží, co si vezmeš. Kupříkladu na rychlejší otvírání, menší krvácení, rychlejší hojení, spuštění laktace, ale třeba i na harmonizaci psychiky (na to teda u mě líp funguje aromaterapie). Je to celkem věda, pokud bys o to měla zájem, určitě není dobré se řídit radami z netu, ale konzultovat to s nějakým homeopatem.
ahoj holky.
Mě kamarádka taky strašila, jak to bude bolet, ona měla čtyřkilový mimčo, loupala kachličky bolestí a kdesi cosi. Nicméně, já když sem čekala svoje první mimčo, tak sem si řekla, že envím jak to bolí. Ty to taky vlastně nevíš, tak nevíš do čeho jdeš, nevíš jak to bolí, kde to bolí a co a jak. Tak se nestresuj, mě to pomohlo, řekla jsem si, stejně už s tí nic neuděláš a jak to bolí nevíš, tak čeho se bojíš? A fakt můžu říct, asi ten klid mi hodně pomohl, obě děti krásný porod. První trval tři hodiny a druhý sem přijela do porodnice a jenom hup na kozu a bylo. takže ono když nevíš jak to bolí, tak to neřeš, užívej si bříško a to že seš těhu, co jiných holek by za to dalo. Snad jsem tě trošku uklidnila
ivuska-h.- jo takže jsou různé na různé věci.....a můžu se zeptat na co jsi je používala ty a kdy jsi začala? a pomáhají tedy?
Lucka13 píše:
ivuska-h.- jo takže jsou různé na různé věci.....a můžu se zeptat na co jsi je používala ty a kdy jsi začala? a pomáhají tedy?
Podle mě pomáhají
Já jsem brala pár dní před porodem Arnicu montanu, ta je na lepší hojení a zavinování dělohy, celkově podporuje „výkonnost“. Pak po porodu taky, ale mění se tam dávkování v závislosti na účelu. A potom jsem ještě brala Ricinus Communis na kojení. Víc jsem toho nepotřebovala, porod probíhal podle mých představ. Kamarádka toho brala víc, první porod měla hrozně dlouhý, tak se snažila tomu předejít a tentokrát porodila asi za hodinu po příjezdu do porodky.
Aj ja som sa bala porodu, ale obidva som mala taak krasne, ze nechapem, cim som si o zasluzila…
1. porod ma kontrakcie vobec neboleli, az posledne 2 hodky a tlacenie trvalo tak 5 min. a bola som stastna mamina
2. porod bol lepsi, i ked som si myslela, ze lepsi ako 1. byt nemoze.. kontrakcie sice boleli, ale zeby velmi, to sa povedat neda.. asi ako bolestiva ms.. stihla so pri nich vyzehlit kosele, prezliect postel. navlecky a prechystat tasku do porodky..
dosla som do porodky a mohla som ist rovno tlacit..az tak 15 min. pred tlacenim to doooost bolelo..ale to je len chvilinka.. no paraadaaa..
tak aj ja ti zelam ta rasne porody, drobceka mi teraz hned dali na brusko este celeho spinavuckeho,,,uzasne, aky bol teplucky a jemnucky.. uvidis, je to nadhera..
a porod spoznas - pravidelne kontrakcie, tvrdnutie bruska, ci ako bokest pri ms, ktore neskoncia po teplej sprche..
niekto pred porodom chodi castejsie na zachod..
drzim palcee ![]()