Páté dítě neplánované

Napsat příspěvek
Velikost písma:
66852
23.12.22 06:42
@Nenuta1 píše:
Souhlasim
Jako musim uznat, ze moje deti pomahaji, ale je to takovy ten zaklad.. nechci po nich zadne slozitosti, ja jsem teda jako mala musela pomahat mnohem vic… dodnes citim ryc v ruce😅o tom si ty me muzou nechat zdat
Dal me prekvapuje zminka o dotovani na VS… ja jsem brigadnicila od 15, pri VS chodila do prace ale ano i od nasich jsem mela penize, zila jsem si krasne, byli jsme 3… ale ja mam rada hezke veci a to vyzaduje penize
V zahran si studenti bezne berou pujcky na studium… ale u nas je to problem? Jakoby nestacilo ze valna cast VS je zadarmo

tam, kde studuje bagrista, se prace hleda tezko. Je tam obrovske mnozstvi nekvalifikovanych lidi ochotnych pracovat za jakychkoli podminek. Neni to jako u nas, kde student lehce sezene brigadu v mekkaci. Ja doufam, ze jakmile ziska aspon urcitou kvalifikaci, najde praci v oboru. Jinak ma u nas praci na neurcito pro mesto. Ale to ho neuzivi.

Příspěvek upraven 23.12.22 v 06:48

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66852
23.12.22 06:47
@Kelsey píše:
Jsou lidé, kteří nejspíš nepočítají, že jejich děti půjdou na školy. A ani jim nedochází, že nastane doba, kdy veřejná VŠ u nás bude placená, jak je placené studium na různých soukromých oborech. Ani nebude třeba zahraničí. On ten poplatek bude muset vzniknout. Dlouho to trvat nebude. Starý Klaus si nedávno povzdechnul, že to mělo být prosazeno hned 30 let zpět.

proto jsem svuj prispevek napsala. I u nas jsou obory, pri jejichz studiu pracovat nelze. Takze si ty deti nemuzou skolu vybrat. Mit tri vysokoskolaky, studuji co nejblize domovu obory, pri nichz lze pracovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15227
23.12.22 07:51
@sao píše:
Jde. Psala jsem, že 100 tis. měsíčně nemáme. Pokud tě to zajímá přesněji, tak jsme zhruba na polovině :wink:

Tak v tom případě jsi pro mě čarodějka. Uživit 7 lidí z cca 50tisic plus platit soukromé školy, několik dovolených ročně a kvalitní potraviny. To smekám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
265
23.12.22 07:57
@Anonymní píše:
Zdravím nechci tady slyšet měli jste si dávat pozor. Spíš by mě zajímalo jestli jsou tu maminky kterým už se to stalo. Mám doma 4 děti nejmladšímu bude teprve 10 měsíců na začátku ledna. Vyšel pozitivní těhotenský test. Je to pro mě šok, jsem proti potratům ale zároveň si nedovedu představit mít 5 dítě. Manžel mi řekl, že ať se rozhodnu jakékoliv že mě podpoří, ale vím že on by chtěl abych si ho nechala. Jak píšu hlavně mě zajímá názor maminek které tuto situaci řešili a jak už jsem psala prosím škaredé komentáře si nechte pro sebe, je mi i tak dost smutno a nemám se komu svěřit kromě manžela. Jinak anonimě vkládám protože o tom kromě manžela nikdo neví

Ahoj, my máme 5 dětí, dva jsou na VŠ v místě bydliště, dva na víceletém gymnáziu a 1 na ZŠ. Chtěla jsem je, jsou „plánované“, jsou úžasní. Ale je to mega náročné, časově i finančně. Měsíční příjem naší rodiny je cca 150 tisíc, já chodím do práce na částečný úvazek, právě proto, abych zvládla provoz velké rodiny. Manžel je v práci vlastně pořád, ale on hodně pracoval už když jsme se poznali. Bydlíme v 5 + kk, takže jsou děti 2+ 2+ 1 má sám pokoj. Velké děti samozřejmě pomáhají, ale jen v nutných případech, uvědomuji si, že ty další děti jsme si pořídili s manželem a máme se o ně starat hlavně my. Asi nejvíc náročné je to fakt finančně, protože dělají/dělaly závodně drahé sporty a ti talentovaní jsou na ZUŠ. Takže doma máme i piano apod. A hrozně moc projíme, i když co nejvíc vařím a peču. Podle mě mají vše, jen k moři jezdíme autem a letadlem letěly jen ty velké až s kamarády atd. :) A máme štěstí, že vždy byly děti zdravé, když neberu v potaz brýle u jednoho a alergie u dalšího.
Za mě se nemáš o čem rozhodovat, dítě už čekáte, takže nezbývá než se na něj těšit, ale sama víš, že náročné to ještě bude. Ať to dobře dopadne!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18148
23.12.22 07:58

Muj syn studuje technicky obor prvnim rokem v CR a maka ve skole i doma tak, ze se z nej kouri. Brigada ve studijnim roce nerealna. O prazdninach brigadnici. V zahranici si to vubec neumim predstavit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15113
23.12.22 08:11
@karkarka píše:
Tak v tom případě jsi pro mě čarodějka. Uživit 7 lidí z cca 50tisic plus platit soukromé školy, několik dovolených ročně a kvalitní potraviny. To smekám.

nene, manžel je Čáryfuk, vždyt psala, že vlastně o účtech toho moc neví :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
902
23.12.22 08:12
@monty.python píše:
A co jako? I kdyby projezdil 50 tisíc měsíčně, tak si na to musí nejdřív vydělat, ale jasně, internet snese všechno, už jsem si tady na to zvykla :mavam:

Nemusi si vydelat, muj manzel ma benzin gratis na firmu, z niceho se mu nestrhava😁

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
902
23.12.22 08:19
@Prosimklid píše:
Tak to ti fakt nevěřím, 50 000 při pěti dětech dělá celkem 7 osob, pokud má měsíc 30 dní, na hlavu to vychází přesně na 238 Kč. Byla bych schopná uvěřit, že plus minus tři jídla denně na hlavu to pokryje - pokud beru, že se doma pro dospělé vaří a děcka mají dotované obědy ve škole. To je ovšem čistě jen jídlo, nikam už se nevleze jakákoliv drogerie, oblečení, boty, lékárna, pomůcky, škola, kapesné, koníčky, dárky, dovolená, nákupy do domácnosti, pojistky, opravy, energie, benzín, poplatky (zákroky) u lékařů, telefony, net a tak bych mohla pokračovat. Většina lidí se fakt nechá utáhnout na vařené nudli, ségra ti řekne, že z 50 vyžije, ale nejspíš myslí jídlo nebo naopak k těm 50 nepočítá příjmy z pronájmu a nevím co ještě. Prostou matikou je jasné, že to prostě nevychází.

Nastesti je mi jedno zda mi nekdo veri nebo neveri, znam je max dobre a takovych rodin je spousta… navstevuji se mezi sebou, jednou jedou do nemecke rodiny, pak do spanelske atd a naopak
Byt ted zacou teprve pronajimat
Ono lhat v diskuzi? K cemu? A proc lhat? Jasny pokud soudite dle sebe
Ja jsem kdysi psala ze manzel je vykonny reditel jedne z nejv firem v cr, deti mame 6, ja jsem vystudovala castecne v zahranici.. a uz jsem byla lharka a socka co nejdrive stoji radu na pridavky
Tomuhle rikam uplna fabulace
Nikdy jsme nedosahli na jeden jediny pridavek ani 5000 na dite co se ted davalo… zajimalo by me kolik z tech, co me kdysi napadlo to tak ma taky… a ta kocka tu je momen aktivni😉

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
265
23.12.22 08:31
@Nenuta1 píše:
Nastesti je mi jedno zda mi nekdo veri nebo neveri, znam je max dobre a takovych rodin je spousta… navstevuji se mezi sebou, jednou jedou do nemecke rodiny, pak do spanelske atd a naopak
Ja jsem kdysi psala ze manzel je vykonny reditel jedne z nejv firem v cr, deti mame 6, ja jsem vystudovala castecne v zahranici.. a uz jsem byla lharka a socka co nejdrive stoji radu na pridavky
Nikdy jsme nedosahli na jeden jediny pridavek ani 5000 na dite co se ted davalo… zajimalo by me kolik z tech, co me kdysi napadlo to tak ma taky… a ta kocka tu je momen aktivni😉

Já jsem se nejvíc udivené reakce na počet našich dětí dočkala od jedné mladé lékařky se dvěma dětmi, ona fakt na chvíli oněměla a pak jen hlesla, že ještě nikoho takového neviděla. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
902
23.12.22 08:40
@hankacd píše:
Já jsem se nejvíc udivené reakce na počet našich dětí dočkala od jedné mladé lékařky se dvěma dětmi, ona fakt na chvíli oněměla a pak jen hlesla, že ještě nikoho takového neviděla. :lol:

Ja prave venku ne…to pouze v diskuzi na emiminu😅
Venku se me bezne ptaji jake to je, ze to musi byt uzasne mit tolik deti, a kde se takovy chlap hleda😅
No uprimne nemyslim si ze by ke me nekdo neco ceknul… kocar mam u sesteho ditete epriam, foxe 2 a runner… jen tohle stalo pres 100000 a nosim Diorku
Jo ale ted si vzpominam… trpim na krecove zily na jedne noze a sla jsem na KO a tam mi dr rekl at znovu prijdu az budu se skolkou hotova, byla jsem zrovna tehotna… tak jsem se jen zeptala, co ma za problem… ze muj manzel teda vydelava vic nez on a on nas nezivi, tak zmlkl
Jinak fakt jen pozitivni reakce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2788
23.12.22 10:17
@Nenuta1 píše:
Nemusi si vydelat, muj manzel ma benzin gratis na firmu, z niceho se mu nestrhava😁

A ty peníze do firmy se dostanou jak, když je její manžel osvč? :think: Chápeš vůbec princip fungování osob samostatně výdělečně činných? Tam ti fakt nikdo neposílá peníze, nevím, podle tebe asi ze sociálky, nebo přímo ministerstva práce a sociálních věcí… Abys mohla utrácet za benzín desetitisíce, musíš si je nejdřív vydělat, ale třeba je nějaký perpetuum mobile na peníze a já o něm jenom nevím :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
902
23.12.22 10:22
@monty.python píše:
A ty peníze do firmy se dostanou jak, když je její manžel osvč? :think: Chápeš vůbec princip fungování osob samostatně výdělečně činných? Tam ti fakt nikdo neposílá peníze, nevím, podle tebe asi ze sociálky, nebo přímo ministerstva práce a sociálních věcí,… Abys mohla utrácet za benzín desetitisíce, musíš si je nejdřív vydělat, ale třeba je nějaký perpetuum mobile na peníze a já o něm jenom nevím :nevim:

Vim jak funguje osvc taky mam mimo jine zivnostak
Ja jen psala… ze to nemuzete brat jako dogma a neni to takto vzdy
Nekdo to muze mit i jako pekny bonus k praci stejne jako dalsi bonusy
A neznamena ze kdyz je jeji manzel osvc musi byt i zamestnavatel, zalezi jak moc si kdo svych zamestnancu ceni a jak moc je chce mit
Nekdy dokonce nabizi i vilu s autem a osobni chuvu pro deti a pani na uklid 24/7😉

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2423
23.12.22 10:25
@Nenuta1 píše:

Ono je úplně jedno, kde je pravda, podstata je, že když napíšeš, že někdo vyžije z 50 000, tak není pravda to, že 50 000 stačí na život 7 lidí. Ano, můžou mít příjem 50, dovolené si odbýt zadarmo u kamarádů, po rodině dostat zadarmo prase, od tchýně každý týden dvě plata vajíček a zeleninu, benzín mít na firmu, bydlet ve zděděném apod., ale reálně z 50 vyžijí jen díky výše zmíněnému. Protože 50 tis. jako příjem, pokud nemáš bydlení a dovolenou „zdarma“ fakt na přežití nestačí, ne 7 lidí. Může ti ségra psát, jak jedí ovesnou kaši na snídani, čočku s vajíčkem na oběd a na večeři brambory s lačmítem, aby se teda vešla do nějakého limitu. Nevím, jestli jsi to psala ty nebo jiná, že 25 tis stačí 7 lidem jen na jídlo - což je 119 Kč na hlavu, tomu tak věřím - cca 40 korun je oběd ve škole, v práci levnější nebude, a ze zbytku se mají vleze do nějakého kvalitního jídla? A to mluvím o surovinách, samozřejmě jídlo není jen kalkulace brambory a maso, musíš mít doma další věci, které je třeba někdy koupit - olej, mouku, koření, těstoviny, suga, ster. zeleninu, s takovou cenovkou by ti lidi pili jen vodu, protože i mléko, čaj něco stojí. Zelenina a ovoce taktéž, někteří jsou schopni nakalkulovat snídani za 10 korun, protože jedí vločky, ale už do toho nezapočítají cenu mléka, datlového sirupy, kokosových kousků, ořechů, ovoce, který si do toho dávají apod. Já nakupuju kvalitně, teď jsem dala v Mikrofarmě za kus hovězího 900 Kč, bio vajíčka stojí 70 Kč a ve třech nám vydrží sotva půl týdne, protože na omeletu pro dva padne 4-5 kusů, do ní se dávají další věci (šunka, suš. rajčata, špenát, dýn. semínka), k tomu zelenina a kváskový chleba, to jsou prostě položky, který v 7 lidech za 25tis nemáš šanci dát, zvlášt s prohlášením o kvalitě. Takže tohle všechno jsou takové polopravdy viz ta tvoje „oni vyžijí za pade“ - no ano, protože už neřeší bydlení a k tomu pade budou mít min. desítku z pronájmu. Jenže většina lidí si pod pojmem „vyžiju za pade“ představí to, že je to konečná suma ne část, ke které někdo přidá rodičák, jiný pomoc rodiny ve formě darované zeleniny nebo příjmu z pronájmu. Mimochodem, mě nepřijdou ani nějak obdivuhodné kvočny tvého typu - připomínáš mi dle popisu Salákovou - tuším tak se jmenuje ta manželka brankáře, taky mají dětí jak smetí. Prostě chlap táhne ten luxusní život a ženská jen plodí, protože ve finále, i kdyby to neklaplo, tak je skrz manželství/děti zajištěná do konce života, protože alíky na 5-6 kousků jim bohatě pokryjí beztarostný život bez práce - samozřejmě na práci není prostor, když máš 6 dětí rok od sebe, takže to každý pochopí, že musí být žena v domácnosti. Ty sama jsi studovala v zahraničí a k čemu? S pěti dětmi doma jsi mohla skončit klidně vyučená, svou energii vloženou do studií jsi vlastně promrhala :nevim: Čímž neříkám, že se k tomu nikdy nevrátíš nebo reálně třeba na miniúvazek se něčemu profesně nevěnuješ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
902
23.12.22 10:30
@Prosimklid píše:
Ono je úplně jedno, kde je pravda, podstata je, že když napíšeš, že někdo vyžije z 50 000, tak není pravda to, že 50 000 stačí na život 7 lidí. Ano, můžou mít příjem 50, dovolené si odbýt zadarmo u kamarádů, po rodině dostat zadarmo prase, od tchýně každý týden dvě plata vajíček a zeleninu, benzín mít na firmu, bydlet ve zděděném apod., ale reálně z 50 vyžijí jen díky výše zmíněnému. Protože 50 tis. jako příjem, pokud nemáš bydlení a dovolenou „zdarma“ fakt na přežití nestačí, ne 7 lidí. Může ti ségra psát, jak jedí ovesnou kaši na snídani, čočku s vajíčkem na oběd a na večeři brambory s lačmítem, aby se teda vešla do nějakého limitu. Nevím, jestli jsi to psala ty nebo jiná, že 25 tis stačí 7 lidem jen na jídlo - což je 119 Kč na hlavu, tomu tak věřím - cca 40 korun je oběd ve škole, v práci levnější nebude, a ze zbytku se mají vleze do nějakého kvalitního jídla? A to mluvím o surovinách, samozřejmě jídlo není jen kalkulace brambory a maso, musíš mít doma další věci, které je třeba někdy koupit - olej, mouku, koření, těstoviny, suga, ster. zeleninu, s takovou cenovkou by ti lidi pili jen vodu, protože i mléko, čaj něco stojí. Zelenina a ovoce taktéž, někteří jsou schopni nakalkulovat snídani za 10 korun, protože jedí vločky, ale už do toho nezapočítají cenu mléka, datlového sirupy, kokosových kousků, ořechů, ovoce, který si do toho dávají apod. Já nakupuju kvalitně, teď jsem dala v Mikrofarmě za kus hovězího 900 Kč, bio vajíčka stojí 70 Kč a ve třech nám vydrží sotva půl týdne, protože na omeletu pro dva padne 4-5 kusů, do ní se dávají další věci (šunka, suš. rajčata, špenát, dýn. semínka), k tomu zelenina a kváskový chleba, to jsou prostě položky, který v 7 lidech za 25tis nemáš šanci dát, zvlášt s prohlášením o kvalitě. Takže tohle všechno jsou takové polopravdy viz ta tvoje „oni vyžijí za pade“ - no ano, protože už neřeší bydlení a k tomu pade budou mít min. desítku z pronájmu. Jenže většina lidí si pod pojmem „vyžiju za pade“ představí to, že je to konečná suma ne část, ke které někdo přidá rodičák, jiný pomoc rodiny ve formě darované zeleniny nebo příjmu z pronájmu. Mimochodem, mě nepřijdou ani nějak obdivuhodné kvočny tvého typu - připomínáš mi dle popisu Salákovou - tuším tak se jmenuje ta manželka brankáře, taky mají dětí jak smetí. Prostě chlap táhne ten luxusní život a ženská jen plodí, protože ve finále, i kdyby to neklaplo, tak je skrz manželství/děti zajištěná do konce života, protože alíky na 5-6 kousků jim bohatě pokryjí beztarostný život bez práce - samozřejmě na práci není prostor, když máš 6 dětí rok od sebe, takže to každý pochopí, že musí být žena v domácnosti. Ty sama jsi studovala v zahraničí a k čemu? S pěti dětmi doma jsi mohla skončit klidně vyučená, svou energii vloženou do studií jsi vlastně promrhala :nevim: Čímž neříkám, že se k tomu nikdy nevrátíš nebo reálně třeba na miniúvazek se něčemu profesně nevěnuješ.

Neminim cist cele ty blinkance
Ale na detech se domlouvaji dva… pokud Vy mate deti sama se sebou ok😉
A ano i s detmi se da pracovat, sportovat a zit uplne super zivot
Po sesti detech vypadam lip nez kdektera po jednom, nemam gram tuku navic… ve svych 43 letech behem v pohode 20 km i s kocarem.. a jsem n sebe pysna
Ale chapu ze se to cte spatne… protoze smankote mit sest deti to fakt ne… to nejde jinak nez natahovat ruce, byt tlusta a zahorkla
Mejte se fajn a trochu usmevu do toho zivota😉

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
265
23.12.22 10:31
@Prosimklid píše:

Nehodnotím nic z výše napsaného, jen jsem si vzpomněla,, že jsem někde četla: Národ je tak vzdělaný, jak vzdělané jsou matky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí