Páté dítě neplánované

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5837
22.12.22 12:58
@J_Doe píše:
Takhle to ale vubec neni - ze by vsechno meli zvladnout rodice a pouze rodice. Ja sama mam 4 deti, a ver mi, je sice uzasne mit krasny vztah rodic-dite, ale je minimalne stejne uzazne, mit krasny vztah sourozenec-sourozenec.
:srdce: přesně tak. Mě to vždycky dojme, jak si pomáhaj, ukazujou si zážitky, dojmy, učí se klukoviny…a jak jim kamarádi tenhle vztah závidí. Jak menší vzhlíží k těm starší a jak ti starší pečují. Tenhle vztah je jedna z hlavních priorit do života.
Je smutné, že si někteří pod pojmem „sourozenec pomůže“ představí dítě, které se musí o sourozence starat a dělá to z povinnosti. Asi když někdo nezažil nebo nemá v dětech tuhle sourozeneckou lásku, tak to asi nechce chápat.
Neříkám, že nejsou špatní rodiče s více dětma, ale jsou i špatní rodiče s málo dětma.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.12.22 13:07

@Aspera je to možné.
Tady šlo o dítě na střední škole ve věku 18 let v souvislosti s jeho zdravit. problémy. Kolik má sourozenců bylo naprosto jedno. Navíc část našich dětí je již dospělých.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.12.22 13:10

@axlpol souhlasím. I v rodinách o 2 dětech třeba spolu sedí a malují si, hrajou spolu fotbal, jedou na kole, protože spolu chtějí ten čas trávit. To je naprosto v pořádku.
Pokud to napíše někdo s 5 dětmi, je to špatně, protože se jim rodiče nevěnují
:nevim:

• Citovat
  • Upravit
27008
22.12.22 13:42
@Prosimklid píše:
To je taková oblíbená citace :mrgreen: V podstatě to nerozporuju, ale je dar i pět dětí? Jako upřímně, na to ženská musí být hodně mateřský typ, aby byla 5 let těhotná, 5× rodila a na rodičáku strávila cca 10-15 let. Zároveň si tím dost uzavírá kariérní dveře a je závislá na manželovi - finančně, taky si dokážu představit, že aby chlap uživil 7 lidí, tak je věčně v práci a nervech, takže ve finále se o děti a domácnost stará ženská sama. Takže jestli spíš dítě není danajský dar.

Ale ne vždy to tak je…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3596
22.12.22 13:57

Moje nej kamarádka má 6 dětí. Vídame se denně a máme dost důvěrný vztah, takže to nejspíš můžu popsat celkem z blízka.
Nejsou sociálně slabí, mají dům bez hypotéky po rekonstrukci, zdědil ho kdysi její muž a do rekonstrukce dali své úspory. Mají 9 místně auto, plus její muž má 5 mistne služební.
Ona má jen rodičák a její muž vydělává kolem 120 v čistém, takže pro 8 člennou rodinu to stačí a i cosi ušetří, ale na vyskakování to taky není.
Jo pravda je, že se děckám asi nebudou nikdy věnovat tolik, jako kdyby měli dvě.
Na druhou stranu když se děcka později v dospělosti zeptáte, jestli je rádo na světě i sensi pozornosti rodičů nebo by raději nebylo vůbec, co vám asi tak odpoví?…
Děcka jsou od malá dost samostatné, musí být, jinak to nejde. Šestiletá sama dělá svačinu pro všechny sourozence. Osmiletý sám pere a věší prádlo. Desetiletý nakupuje apod, nejstarší dělá s mladšími úkoly. Vodí se navzájem do školky s na kroužky.
Prostě každý má jednu hlavní povinnost, plus si pomáhají mezi sebou.
Každý má denně i čas pro sebe a o víkendech jsou všichni většinou někde v trapu po výletech.
Jediné co je možná jiné, je že nelitaji na dovolenou letadlem a nespí v hotelech, protože to je finančně náročné.
Jezdí k moři autem většinou do kempu.
Podle mě to není o počtu dětí, ale o celkovém nastavení té rodiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
902
22.12.22 14:06

Zdravim☺️ ja mam deti 6, vsechny jsou moje, porody prirozene
Nejstarsi ma 15 nejmladsi 2
My pate planovali, seste bylo neplanovane.. ale cilene jsme se nechranili, nechali jsme plynout
Problem uzivit deti neni, mame velky barak, dve auta, na zahrade mensi hriste
Deti maji sve pokoje stoly, pocitace i iphony.. 3 nejstarsi teda maji iphone, druhakovi se bude casem porizovat… ale on je trumbera tak by ho asi ztratil tak cekame😀
Jsem dost sportovne zalozeny typ… takze od malicka jsem s detmi behala s kocarkem ci chodila na xkm vylety, kolem 15 denne beh/ chuze… tak si clovek udrzuje sam sebe…
Nebereme zadne pridavky, nic
To jen az zase nektera zacne jak minule… ze s tolika detma stojim jen radu na davky
Deti maji soukrome hodiny angl online s rodilym mluvcim, sem tam doucko… protoze priznavam… ze jiz mi opravdu nektere veci vysumely z hlavy😁

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sao
1827
22.12.22 14:56

Ahoj, nám se to stalo také. Měli jsme 4 kluky, páté dítě už jsme tak nějak neplánovali… No, a stalo se. Ale ne tak brzy po 4. tedy. 4. syn měl skoro 5 let, když jsem zjistila že jsem těhotná. Upřímně, také to pro mě byl šok. Já jsem v té době byla hodně „plánovací“, všechno jsem potřebovala mít pod kontrolou, s dalším těhotenstvím už moje plány prostě nepočítaly. Chvíli jsem se s tím psychicky srovnávala. Ale přijala jsem to tak jak to je. Manžel je odjakživa naprosto proti potratům a kdybych na něj šla, nikdy by se s tím nesmířil. Já jsem také proti potratům, ale v tu chvíli… 😥 Byla jsem krátce po operaci a začínala doba covidová… Takže psychika už tak na dně.

Nicméně překonala jsem to. A jsem za to nejvíc ráda! Po 4 klucích se nám narodila první holčička ❤️ Je to naše nejúžasnější princezna, neumíme si bez ní představit život! Kluci jsou z ní od prvního okamžiku úplně hotoví :wink:

Rodinu o 5 dětech zvládáme úplně normálně. Není v tom už takový rozdíl oproti 4 dětem, navíc naše starší děti už jsou trošku větší, je jim teď 14, 13, 11 a 7 let, a to už ta péče není tak intenzivní, naopak rádi s ledasčím pomůžou. Dcera bude mít v lednu 2 roky ❤️

Mít 5 dětí někomu připadá hodně, mně ne. Přijde mi to úplně normální. Ale to bude asi tím, že máme v okolí spoustu takovýchto rodin. Rodin s 5, 6, 7 dětmi… :wink: A poznala jsem i rodiny s 15 dětmi :wink: Když jsou naše 3 starší děti mimo domov (jezdí každý měsíc na týden na takové „expediční výpravy“), a nám doma zůstanou jen 2… je to tady takové smutné, nudné… nepřirozené ticho, ze kterého mi doslova hučí v uších :)
Mít velkou rodinu považuji za ten největší dar a štěstí ❤️

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
22.12.22 15:07
@Tosidelassrandu píše:
I ve vězení mají vezni víc prostoru než tvoje děti doma :(

Ale no tak. Dvě děti v pokoji vyrůstaly běžně. Naučí to trochu se dělit o prostor a vycházet spolu. Jako matka bych byla ráda za místnost, co se dá zavřít. Ale stejně jsem spíš v obýváku, když odpočívám :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.12.22 15:11

@sao ahoj tak to je fakt krásný příběh děkuji za podporu a za milá slova

• Citovat
  • Upravit
2423
22.12.22 17:53
@KKK85 píše:
100tis nestačí pro pět lidi??? Tak pokud už neplatí hypo… nějaké energie cca 15tis, jídlo, drogerka pro pět lidi dejme tomu 25000tis. nějaké pojistky, telefon, internet, tv… cca 5000… a stále zbývá 55tis cca… to nestačí na kroužky, spoření, školy, našetřit na dovolenou???

No já bych řekla, že nestačí, protože hypo nebo nájem platí skoro každý, takže od 55 dalších 15-20 odečti, protože 7 lidí asi nebydlí v garsonce. Dále můžeš začít odečítat výdaje na zdraví - rovnátka, léky, nemoci, brýle/kont. čočky, diety, vitamíny apod. Odečti Vánoce, narozeniny - při sedmi lidech to je výdaj 7× do roka, dovolená pro 7 lidí musí stát majlant, i kdyby jeli pod stan atd, atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5810
22.12.22 17:54

Jsem ráda že se tu objevily i nějaké milé příspěvky od maminek, co ty děti opravdu mají a můžou k tomu říct nejvíc :pankac: mě manžel neustále přemlouvá ke čtvrtému dítěti, tak je fajn si pročíst zkušenosti :mrgreen: mě asi nejvíce děsí těch 9 měsíců pribirani, kontrol, samotný porod a šestinedělí. A to nevyspani, opět :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
902
22.12.22 17:55
@Prosimklid píše:
No já bych řekla, že nestačí, protože hypo nebo nájem platí skoro každý, takže od 55 dalších 15-20 odečti, protože 7 lidí asi nebydlí v garsonce. Dále můžeš začít odečítat výdaje na zdraví - rovnátka, léky, nemoci, brýle/kont. čočky, diety, vitamíny apod. Odečti Vánoce, narozeniny - při sedmi lidech to je výdaj 7× do roka, dovolená pro 7 lidí musí stát majlant, i kdyby jeli pod stan atd, atd.

My zadnou hypo nemame😉 a neplatime teda ani najem
Barak mame svuj 300 m ctv, a minuly mesic nam delali fotov za 460.. taky bez pujcky😉

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5810
22.12.22 18:01
@Prosimklid píše:
No já bych řekla, že nestačí, protože hypo nebo nájem platí skoro každý, takže od 55 dalších 15-20 odečti, protože 7 lidí asi nebydlí v garsonce. Dále můžeš začít odečítat výdaje na zdraví - rovnátka, léky, nemoci, brýle/kont. čočky, diety, vitamíny apod. Odečti Vánoce, narozeniny - při sedmi lidech to je výdaj 7× do roka, dovolená pro 7 lidí musí stát majlant, i kdyby jeli pod stan atd, atd.

Výdaje na zdraví nejsou každý měsíc, pokud teda nejde o nic vážného na celý život. Já sama mám brýle víc jak deset let. Rovnátka už můžou děcka přidat z brigád, taky jsem chodila od 14 - víkendy a prázdniny. Dárky se dávají párkrát do roka a stačí jeden dárek, nemusíš kupovat 7× do roka nový telefon třeba ;) a dospělí už si většinou ani nic neporizuji, je to spíš o dětech. A dovolená autem taky záleží dle výběru. A dá se na to celý rok předem odkládat. Letos jsme byli autem 14 dní na Lefkadě a určitě nás to nevyšlo na víc jak měsíční výplatu. Letecky s Fischerem by to bylo dvakrát tolik a bez možnosti pohybu po ostrově :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5810
22.12.22 18:03
@Nenuta1 píše:
My zadnou hypo nemame😉 a neplatime teda ani najem
Barak mame svuj 300 m ctv, a minuly mesic nam delali fotov za 460.. taky bez pujcky😉

Přesně, my také. Platíme jen energie (3000 elektrika i s plynem dohromady) a 2× ročně vodu. 1× ročně odpady + TV + internet. Nejvíc se u nás prožere :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
902
22.12.22 18:07
@Lainaire8 píše:
Přesně, my také. Platíme jen energie (3000 elektrika i s plynem dohromady) a 2× ročně vodu. 1× ročně odpady + TV + internet. Nejvíc se u nás prožere :mrgreen:

Jj jen my teda platime vic, asi dost plytvame😅 🫣 jinak ano jidlo je na prvnim miste.. a pak hned moda atd.. mam 4 holky😊 a 2 kluky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí