Páté dítě neplánované

Napsat příspěvek
Velikost písma:
14615
22.12.22 08:54
@Anonymní píše:
Zdravím nechci tady slyšet měli jste si dávat pozor. Spíš by mě zajímalo jestli jsou tu maminky kterým už se to stalo. Mám doma 4 děti nejmladšímu bude teprve 10 měsíců na začátku ledna. Vyšel pozitivní těhotenský test. Je to pro mě šok, jsem proti potratům ale zároveň si nedovedu představit mít 5 dítě. Manžel mi řekl, že ať se rozhodnu jakékoliv že mě podpoří, ale vím že on by chtěl abych si ho nechala. Jak píšu hlavně mě zajímá názor maminek které tuto situaci řešili a jak už jsem psala prosím škaredé komentáře si nechte pro sebe, je mi i tak dost smutno a nemám se komu svěřit kromě manžela. Jinak anonimě vkládám protože o tom kromě manžela nikdo neví

Když už se stalo, tak se stalo a není co řešit :lol: tak bych to brala já.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2423
22.12.22 08:56
@Anonymní píše:
Máme 5 dětí ve velkém věkovém rozmezí a je to náročné. Ale pokud další dítě zvládnete finančně zajistit proč ne. Mít dítě je dar.
Samozřejmě se zvyšujícím se věkem dětí se zvyšuji i finanční a nároky na prostor - každé dítě potřebuje svoje soukromí.
Taky časově je to náročné, kroužky, koníčky, atd… ale to je i u 4.
Všechny děti máme tedy plánované. Všechny jsem rodila přirozeně bez nějakých velkých problémů.
Jo a b. lbé komentáře jako očekávám tady očekávej i v reálu. Společnost Není nastavena na 5 děti a i když nebereme žádné sociální dávky ( manžel má vystudovanou VŠ), oba s manželem pracujeme na plné úvazky ( s vyššími příjmy), máme nemovitost na hypotéku, stále se najdou tací, kteří nás považují pomalu za socky.
Prosím ponechat anonym. DěkujiPříspěvek upraven 22.12.22 v 08:49

To je taková oblíbená citace :mrgreen: V podstatě to nerozporuju, ale je dar i pět dětí? Jako upřímně, na to ženská musí být hodně mateřský typ, aby byla 5 let těhotná, 5× rodila a na rodičáku strávila cca 10-15 let. Zároveň si tím dost uzavírá kariérní dveře a je závislá na manželovi - finančně, taky si dokážu představit, že aby chlap uživil 7 lidí, tak je věčně v práci a nervech, takže ve finále se o děti a domácnost stará ženská sama. Takže jestli spíš dítě není danajský dar.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
966
22.12.22 08:56

Máme 5 detí a sme spokojná rodina. Životný štandard sa nám nijako narodením piateho nezmenil. Posledné tehotenstvo bolo najpohodovejšie. Ale u nás sa deti tešili s nami na každé ďalšie. Pre mňa boli ťažšie roky, keď som mala len dve deti malé. Teraz máme už troch dospelých, štvrtá bude o rok maturovať a najmladší je na ZŠ. Navzájom sa majú radi - raz najmladší vymenovával: s A. chodím na výlety vlakom, S. so mnou chodí na bicykli, D. ma berie na futbal, T. so mnou kreslí, mne je najlepšie :). Je to náš benjamínek :srdce: (a aby neboli pochybnosti - všetky deti v škole boli/sú premianti, dvaja sa dostali na školu v zahraničí, finančne si štyria privyrábali cez brigády, manžel i ja pracujeme).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.12.22 08:57
@Anonymní píše:
No to je další věc moje rodina už byla proti čtvrtému dítěti a to byla z naší strany plánované takže to znám jaký to je u toho odsouzení každopádně děkuji za komentář zakladatelka

Já se taky bála. Hodně.
Nakonec to vzali ok.

• Citovat
  • Upravit
Tosidelassrandu
22.12.22 08:58

To máte příjem 200 tisíc nebo jak si můžete dovolit 5 dětí, zajistit jim dobrou stravu, koníčky, tábory, hračky, hygienu, spoření atd? Jak se zvládnete reálně o 5 dětí postarat? Fakt se jim věnujete?

• Citovat
  • Upravit
7228
22.12.22 08:59
@Anonymní píše:
Zdravím nechci tady slyšet měli jste si dávat pozor. Spíš by mě zajímalo jestli jsou tu maminky kterým už se to stalo. Mám doma 4 děti nejmladšímu bude teprve 10 měsíců na začátku ledna. Vyšel pozitivní těhotenský test. Je to pro mě šok, jsem proti potratům ale zároveň si nedovedu představit mít 5 dítě. Manžel mi řekl, že ať se rozhodnu jakékoliv že mě podpoří, ale vím že on by chtěl abych si ho nechala. Jak píšu hlavně mě zajímá názor maminek které tuto situaci řešili a jak už jsem psala prosím škaredé komentáře si nechte pro sebe, je mi i tak dost smutno a nemám se komu svěřit kromě manžela. Jinak anonimě vkládám protože o tom kromě manžela nikdo neví

já bych nezvládla ani 4., tak asi bych popřemyšlela o financích, aby děti mohly chodit alespoň na nějaký kroužek, aby dostaly občas nové oblečení, hračku k Vánocům, můžou ty starší občas pohlídat? Pomoci doma s úklidem? Tohle je taky důležité a možná bych zkusila nadhodit i před dětma, jestli by ještě chtěly sourozence…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.12.22 09:04

Mam 4 deti, 3. planovane, 4. neplanovane. Posledni jsem mela v 33. Od 38 jsem s nimi sama, resp. s novym partnerem. Potrat byl pro me vtdy krome zdr. duvodu tabu, ted uz bych ale do nej sla, vim, ze pate uz urcite ne. Ale verim, ze ochrana bude fungovat i nadale a nebudu to muset resit.

To je ale postoj muj, vy s muzem jste v jine zivotni situaci, detailne ji znate vy, stejne jako sve postoje, rozhodnout se musite sami za sebe.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.12.22 09:06

@Prosimklid
Na rodičáku jsem netravila 15 let. Buď jsem se vzdělávala ( studium) a nebo pracovala. U posledního dítěte jsem ani na RD dovolené nebyla. Sehnat práci jsem nikdy neměla problém.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.12.22 09:08

@Tosidelassrandu kdyby Tě to zajímalo, tak těch 100 měsíčně máme. :D
Ale živím už jen 3 děti. 2 už máme dospělé a živící se sami ;)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.12.22 09:09
@Tosidelassrandu píše:
To máte příjem 200 tisíc nebo jak si můžete dovolit 5 dětí, zajistit jim dobrou stravu, koníčky, tábory, hračky, hygienu, spoření atd? Jak se zvládnete reálně o 5 dětí postarat? Fakt se jim věnujete?

ja nemam ani polovinu tech 200k pro nas 5, ale stravu, konicky, tabory, hracky, hygienu i male sporeni maji :nevim:

• Citovat
  • Upravit
30316
22.12.22 09:11
@Anonymní píše:

Pokud je uživíte, máte pro ně prostor, netíží vás finance, že musíš co nejdřív zpět do práce, tak do toho klidně jděte. On ten přechod ze 4 na 5 nebude už tak strašný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.12.22 09:18

Zakladatelko. Rozhodni se dle sebe. Vy to musíte zvládnout. :kytka:
Ať se rozhodneš tak nebo tak, ty musíš s tím rozhodnutím žít.
Sedněte si s manželem, v klidu to proberte

Já to tu opustím ;)

• Citovat
  • Upravit
5810
22.12.22 09:22
@Anonymní píše:
ja nemam ani polovinu tech 200k pro nas 5, ale stravu, konicky, tabory, hracky, hygienu i male sporeni maji :nevim:

No přesně 8o tyhle částky vždycky vyplivne někdo, kdo nemá ani šajna :lol: spíš záleží na tom, co z vydelanych peněz člověk platí. My nemáme žádné dluhy, ani hypotéku, dům vlastní, takže se dá krásně žít i s nižší částkou. Taky je nás 5 + pes.

Btw k dotazu, 4 nebo 5 už neberu jako rozdíl :lol: když jste šli do 4., zvládnete i 5. Jediný problém vidím asi v autu, ale kolik příležitostí je, že jede v autě celá rodina, to je opravdu minimum. To radši skočit na vlak :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.12.22 09:25

@jasietka taky mám část děti již na VŠ, část na dobrých SŠ. A nedávno jsem řešila nějaký problém jednoho z těch „mladších“ dětí. Problém který se k počtu neváže, může ho mít i jedináček. A během hovoru přišla řeč na počet dětí a to nešlo přehlédnout. Ta reakce druhé strany 8o

• Citovat
  • Upravit
krecik.dzungarsky
22.12.22 09:30

Máte můj obdiv, neměla bych na to. Osobně lituji toho, že jsem si vůbec kdy dovolila plánovaně počít jedno jediné dítě. Při jakémkoliv dalším těhotenství bych šla okamžitě a nekompromisně na potrat. Naštěstí už začínám stárnout. Dítě má těžkou formu autismu, v pubertě se k tomu přidružily obrovské potíže s agresí. Kdybych se mohla rozhodnout znovu, zůstala bych dobrovolně bezdětná a pravděpodobně i šťastná.
U starších rodičů hrozí zvýšené riziko různých komplikací, takže bych se dopředu zamýšlela i nad tím, zda bych dokázala přijmout i dítě, které nemusí být zdravotně v pořádku. Zdravé dítě není vždy samozřejmostí. Je to dar, dar náhody. V předchozích generacích žádné autisty nemám. A postižené dítě je závazek na doživotí, žádné osamostatnění v budoucnu většinou nehrozí.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky