Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@welovefashion píše:
Ono to těm dětem neublíží si vydělávat při studiu, naši měli peněz dost a stejně jsem chodila na brigády od 16 abych nemusela žebrat o peníze na každou věc, moje kamarádka měla přísného otce a ta si musela přidávat peníze i na výlety…prostě výchova…
Na společné výlety? Jestli ano, tak to není výchova, ale pěkný hnus, vzít dítě na výlet a nechat si to zaplatit ![]()
@johanka.1987 píše:
Na společné výlety? Jestli ano, tak to není výchova, ale pěkný hnus, vzít dítě na výlet a nechat si to zaplatit
No co, benzin je drahej
![]()
Ja vam, holky, ty deti preju. Ale co ted nekolik mesicu dotuju vysokoskolaka studujiciho v zahranici, jsem rada, ze mame 3 s velkym vekovym rozestupem.
Teprve teď dočítám zdejší diskuzi a jsem docela pobavená ![]()
Hlavně tím absolutním nepochopením některých diskutujících. To, že si vy něco nedokážete představit, neznamená, že to neexistuje/nejde.
Já jsem s dětmi doma už 15. rokem a budu i nadále. Manžel nás (7člennou rodinu) živí zcela sám. V žádném případě není celé dny v práci, naopak tráví velmi mnoho času s námi. Jako rodina máme velké množství společných aktivit (několikrát týdně), kterých se účastníme všichni včetně manžela samozřejmě. Děti mají mnoho kroužků, jezdí každým rokem na tábory, sedmiletý syn je na domácím vzdělávání a 3 starší děti (14, 13 a 11 let) jsou na soukromé expediční škole (tedy vlastně také napůl na domácím vzdělávání + každý měsíc jezdí na výpravy po ČR i zahraničí). Zrovna nedávno se takhle týden plavili kolem Itálie na lodi La Grace
Platíme tedy nemalé školné. Na různé výlety a dovolené jezdíme několikrát do roka, ale naše dovolené tedy nevypadají tak, jak by si mnozí „náročnější“ představovali. Cestujeme obytnou dodávkou, podnikáme road tripy po Evropě, což je vcelku nízkonákladové cestování ![]()
Náš měsíční příjem zde nebudu uvádět, vzhledem k tomu, že manžel podniká, je to stejně každý měsíc trošku jinak. 100 tis. měsíčně to ale není ani zdaleka ![]()
Máme výhodu, že neplatíme žádnou hypotéku ani nájem, voda z vlastní studny, topení odpadem z manželovy výroby (pracuje se dřevem).
Potraviny kupujeme zásadně kvalitní, žádné blafy nejíme. Děti chodí slušně oblečené, obouváme je celkem draze - barefoot. Děti v žádném případě nestrádají. Věnuji se všem tak jak potřebují. Žádné své povinnosti na ně nepřenáším, praktikujeme respektující výchovu a naše děti nemusí prakticky nic
Nemusí, ale chtějí. Jsou velmi samostatní a šikovní.
O domácnost se staráme všichni společně. Rozhodně mi nepřipadá, že bych byla nějak zavalená domácími pracemi. Jsem doma, abych se věnovala právě těm dětem.
Vtipné je, že tak jako někteří považují za nepředstavitelné mít 5 dětí, tak třeba my jsme oproti rodinám v našem okolí ještě taková pidi rodinka a spíš mám pocit, že máme těch dětiček ještě docela málo
Rodiny se 7 dětmi jsou v našem okolí takový docela standard bych řekla (a ne, nejedná se o jistou menšinu
). A ani v jedné z nich děti nestrádají, všechny ty děti jsou velmi šikovné, mají mnoho zájmových aktivit, a jako celek tyhle rodiny fungují úžasně!
Zakladatelko, rozhodně se řečmi žen/matek, které nemají osobní zkušenost s větší rodinou, nenech rozhodit. Pokud zvládáte 4 děti, 5. dítě už určitě nebude problém. Nic se neděje jen tak. Pokud už se stalo, má to tak být ❤️ Já si dnes nedokážu představit, že bych své 5. dítě - svoji jedinou holčičku - neměla.
@Big boss píše:
My s tou kámoškou co má 6 dětí onehda právě probíraly finance a jo, ono se řekne, že telefon, rovnátka, brýle nebo dárky nekupujes kazdy měsíc, ale 6 dětí, tj. 6× ročně narozeniny, k tomu Vánoce, Mikuláš, tábory, výlety že školy.
Nechá měsíčně minimálně tisícovku v lékárně a to jsou děcka celkem otužilé a nemocné minimálně. Tisícovka autobus pro děcka, úrazové pojištění, obědy ve škole a školce kol dvou tisíc.
Tábor na týden pro jedno dítě 7tis. Lyžák 7 tis. Jezdí 4 děti. Výlet ze školy, každé dítě 500. Kroužky, kluk třeba chodí do kroužku lezení, měsíčně 800, druhý do fotbalu, měsíčně 500. Když to rozpocitas za rok, tak už si musíš měsíčně odložit pěknou sumu.
Ona odkládá měsíčně 20tis. jen na výlety, tábory, kroužky a dárky. Z toho fondu potom tyto výdaje platí.
Někdo psal že 100k měsíčně je dost, jo je, je to akorát, určitě to není na vyskakování.
Taky si to tak myslím. A jak tady někdo psal, hrozně moc záleží na tom, v čem rodina bydlí. To jsou pak velmi rozdílné sumy za měsíc.
@sao no ale o to jde. Pod 100tisic měsíčně tohle všechno co píšeš pro 7 lidí pořídit nejde.
Mně přijde šílený, že se vždy u témat s více dětmi hrozně lidé zhádají. Přijdou uživatelky s max jedním dítětem, které má vlastní pokoj, hernu a poníka ve stáji a běda zda to nemá každé dítě takto. 5 děti mně osobně nepřijde zase takový extrém, v zahraničí (na západ) hodně běžné mít 3 i 5 dětí. Nikdo se nad tím úplně nepozastaví, natož aby někoho s pěti dětmi řadil jen skrz počet k sociálně slabým. Na internetu sleduji i rodiny s 8-12 dětmi, to už je podle mě extrém. A tam to opravdu musí být náročné finančně i časově, ale nikdy bych nevolila tak silná, zla slova jako se tady volí směrem k rodinám se 3-5 dětmi. ![]()
@Barbucha3 píše:
Mně přijde šílený, že se vždy u témat s více dětmi hrozně lidé zhádají. Přijdou uživatelky s max jedním dítětem, které má vlastní pokoj, hernu a poníka ve stáji a běda zda to nemá každé dítě takto. 5 děti mně osobně nepřijde zase takový extrém, v zahraničí (na západ) hodně běžné mít 3 i 5 dětí. Nikdo se nad tím úplně nepozastaví, natož aby někoho s pěti dětmi řadil jen skrz počet k sociálně slabým. Na internetu sleduji i rodiny s 8-12 dětmi, to už je podle mě extrém. A tam to opravdu musí být náročné finančně i časově, ale nikdy bych nevolila tak silná, zla slova jako se tady volí směrem k rodinám se 3-5 dětmi.
bagrista nas bez neocekavanych vydaju stoji na vs 13000 mesicne. Privydelek na dobu neurcitou v cr ma, v miste studia nema sanci. Jsou tam pristehovalci ochotni makat za jakychkoli podminek, Mame nadprumerne prijmy, dve deti na vs bychom nedali, nebo bychom se museli hodne omezit.
@krecik.dzungarsky Pracuji s dětmi s PAS často a přidruženým těžkým mentálním postižením. Vidím, že rodinám těchto dětí hodně pomáhá právě další děti. Zdravé děti. Je problém, že to vaše extrémně náročné přišlo jako první, takže chápu, že se člověk vůbec nechtěl hrnout do dalšího. Sourozenci z mého soukromého průzkumu pomáhají jak dotyčnému dítěti tak i rodičům. Přeji hodně síly, je to náročné. Nezapomeňte co nejvíc myslet na sebe. Jinak to už pak nejde.
@matkabagristy píše:
bagrista nas bez neocekavanych vydaju stoji na vs 13000 mesicne. Privydelek na dobu neurcitou v cr ma, v miste studia nema sanci. Jsou tam pristehovalci ochotni makat za jakychkoli podminek, Mame nadprumerne prijmy, dve deti na vs bychom nedali, nebo bychom se museli hodne omezit.
Tak to už je o volbě. Mně rodiče přispívali 5 tisíc měsíčně, když jsem byla na VŠ na zbytek jsem si vydělávala sama. Věděla jsem, že nemohu jít studovat třeba do Švédska, že bych na to neměla. A to jsem ze dvou dětí. Ono těch možností je víc a neznamená, že to bude horší. ![]()
@Barbucha3 píše:
Tak to už je o volbě. Mně rodiče přispívali 5 tisíc měsíčně, když jsem byla na VŠ na zbytek jsem si vydělávala sama. Věděla jsem, že nemohu jít studovat třeba do Švédska, že bych na to neměla. A to jsem ze dvou dětí. Ono těch možností je víc a neznamená, že to bude horší.
ano, jsem si vedoma toho, ze mit vic deti vysokoskolskeho veku, znamena omezeni. Na to v diskuzi upozornuji.
@sao můžu napsat zprávu osobní nechci tady psát úplně do detailu své pocity
@matkabagristy píše:
ano, jsem si vedoma toho, ze mit vic deti vysokoskolskeho veku, znamena omezeni. Na to v diskuzi upozornuji.
Chápu, ale je rozdíl když dítě studuje soukromou školu v zahraničí nebo zadarmo za barákem a je buď na koleji nebo doma. Standart pro to mít dítě není ta první varianta. Zajistit dítěti vzdělání je potřeba. Ale to se u nás dá i dětem ze sociálně slabých rodin prostřednictvím stipendií. Některé mé spolužačky využívaly. Za mě je to tak naprosto v pořádku.
@Barbucha3 píše:
Mně přijde šílený, že se vždy u témat s více dětmi hrozně lidé zhádají. Přijdou uživatelky s max jedním dítětem, které má vlastní pokoj, hernu a poníka ve stáji a běda zda to nemá každé dítě takto.
Pobavilo
ono jde většinou o pohodlnost.. Tady ti to nikdo neprizna, ale taky mám kolem sebe v okolí maminky pouze s jedním dítětem a každá říká, že je to prostě pohoda - kor jak dítě trochu odroste - a už se toho nechtějí vzdát. Já jsem tu skoro jediná se 3 dětmi, ještě v mém věku, všechny jsem stihla do 30 let. Takže třeba na třídních schůzkách syna (bude mu příští rok 10) jsem nejmladší matka
ani si s nima nemám co říct, ostatním je okolo 45 a ještě jde většinou o první a jediné dítě
a taky na mě koukají jak na exotku ![]()
@matkabagristy @Barbucha3 ano, není potřeba studovat v zahraničí, holt bude muset stačit VŠ tady popř. pokud budou ambice, bude se muset dítě snažit samo o nějaký výdělek. Samozřejmě není problém vypomoci, ale taky pochybuju, že by tu pomoc potřebovaly všechny děti, že zrovna všechny 3, 4, 5 budou studovat na soukromých VŠ mimo ČR. To už by byl přírodní úkaz ![]()