Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Lizzi Mým hibernantkám „pomohlo“ nezalívat ![]()
Tak 3 týdny, možná i měsíc, až budou vzdušné kořeny scvrklé a pak zalít třeba 2× v týdnu a pokračovat v normálním režimu.
(Zalít myslím namočit na hodinku…)
Vykvetly pak obě.
Taky tak 1× za měsíc dám do vany, zaliju po okraj nechám půl dne. Listy nerosím, po asi 6 letech co je mám jsem koupila ty hnojivové tyčky a každá vyhodila rovnou 3 šlahouny. Mám je, ale v pokoji, kde se suší prádlo a je tam teda chladněji. V teplém obýváku kvetou taky méně a méně častěji, ale vím, že když začne jedna, potom začnou všechny.
Děkuju všem za rady
mám je v kuchyni, je to tuším sever, ale světlo mají hodně, bydlíme vysoko, v kuchyni je okolo 20st., zkusím to hnojivo a uvidím, co to udělá ![]()
Moje 2 orchieje jsou bez květů, v září opadali a nic se dál neděje. Neni něco špatně? Nehnojim teda zatim.
A vyrostl jim už nový list? mě vždycky odkvete pak mají list a pak začne pomalu vyrážet stonek a na něm se pak udělají květy. Nehnojím zalévám jednou za 14 dnů kdy je ponořím do vody a nechám být ![]()
@Bubu2828 já zjistila, že péče mojí matky o orchidee mi v paneláku nefunguje. (oni jsou v domečku. čas od času namáčí a nechá být. Sem tam přidá hnojivo). Ale mojí se to nelíbilo. Tak zalévám odstátou vodou pokojové teploty když tak nějak vyschne a ejhle, to se jí líbí.
@Bubu2828 píše:
Moje 2 orchieje jsou bez květů, v září opadali a nic se dál neděje. Neni něco špatně? Nehnojim teda zatim.
není, vyčkej, normálně se starej a ona zase vyžene květní výhon..
@Ornwen mojim se v paneláku líbí…všech 8 má květní výhony, 2 kvetou a jedna ta kvetoucí vyhodila i boční výhony na těch kvetoucích stvolech ![]()
@Malaga ale jo, ono se jí tu teď taky líbí, jen tu péči jsem nějak musela změnit (a co si budeme povídat i mi to víc vyhovuje jí tam něco cmrdnout, když zalévám ostatní kytky, než myslet na namáčení)
@Ornwen jj, taky nemáčím, zalévám po troškách á 3-4 dny a každý den rosím ![]()
Já každý týden normálně trochu zaleji, na jaře jsem jim dala hnojivo a jdou
krásně
Ahoj, mým orchidejím se daří na světlém, teplém a vlhkém místě. Jsou to květiny z pralesa a kde je vlhko a sluníčko na ně nesvítí celý den. Já je mám tedy na okně, kde svítí sluníčko jen asi 3-4 hodiny dopoledne. a mám je kousek nad radiátorem. Zalívám je jednou za 14 dní tak, že je vždy ponořím asi na hodinu a půl do vody tak aby byly kořeny uplně potopené. Ona ta kůra nacucne vodu. A za hodku a půl je vytáhnu nijak nenechávám odkapat a vrátím zpět do obalu.
@Jullinka9 ono jde dost o druh orchideí. Máma ma nádhernou žlutou (takové ty „běžné“ phalenopsis) a má ho v koupelně u okna. Takže vlhko a teplo jo.
A pak máme takové jinačí (na druh se mě fakt neptej) a ty jsou na schodišti u okna. Takže světlo ano, vlhko tolik ne a dost kosa.
Všechny bohatě kvetou. Máčí je taky tak 1 za 14 dní ale klidně půl dne, kdy se na ně zapomene ![]()
Některé mám víc jak dva roky, některé pár měsíců, ale ještě jsem nikdy nehnojila ![]()