Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Tak já štolu teda taky nemusím. Naši mají známé cukráře v Německu, kteří nám vždy před svátky posílají balíček, a prostě mi ty jejich pochoutky nic neříkají - nejen štola, ale takové vysoké perníky, jakési cukroví. Brácha v Německu žije a říká, kdybych tam na trhu prodávala naše cukroví a pečivo, že by mi urvali ruce
Česká kuchyně mu tam chybí.
Rakušani zas mají, co jsem viděla, hodně podobné, třeba Linzer Auge je jako naše linecké. Asi ta společná historie je znát i na jídle.
Mně strašně chutnají takové ty holandské perníčky-sušenky ![]()
V rakousku maji nahodou opravdu vyborne vanocni cukrovi, maji vetsi vyber i kvalita je znat a samo ze i cena. Ale maji i sve speciality, ktere jsou pro nasince ne moc chutove zazivne.
To jo, Rakušáci a Němci, to je naprosto odlišná kultura - a opravdu, naše „linecké“ je ve skutečnosti rakouské
. A další věci, i když např. wiener schnitzel, neboli řízek je vynález rakouský, ale vynálezce je Čech, a sice polní maršál Radecký, který to objevil na tažení do Itálie, kde takto obalovali maso, ovšem v parmezánu a čemsi, což Radecký - šetrný to Čech - nahradil levnější strouhankou a ejhle - trojobal byl na světě. ![]()
Němci mi přijdou na to cukroví moc „humpoláčtí“, že nemají tu jemnost, vytříbenost, nepatlají se s pidikousky, nepletou se s vánočkou, i v kuchyni je to samý „Eintopf“ - neboli „jeden hrnec“ pro neněmčináře, prostě vše hodit dohromady. Aby to nevyznělo nějak nevhodně, snad nejvíc našich přátel z ciziny jsou Němci. ![]()
vloni jsem delala 16 druhu, jinak klidne i 30, ale letos udelam par perniku, vanilkove rohlicky pro manzela a trochu nepeceneho a slus, nechci, aby se tim deti cpaly, stejne plno veci bych jim ani dat nemohla
jizvíková píše:
vloni jsem delala 16 druhu, jinak klidne i 30, ale letos udelam par perniku, vanilkove rohlicky pro manzela a trochu nepeceneho a slus, nechci, aby se tim deti cpaly, stejne plno veci bych jim ani dat nemohla
když děláš perníčky tak mi odpověz ,výše na otázku prosím ![]()
tak letos poprve neupecu nic ![]()
a uz se na to tesim,
nemam cas,zacala jsem studovat a navic uz asi 6 tydnu uspesne hubnu a nehodlam si to zkazit,misto stani u sporaku budu radsi behat na orbitreku
takze jsem rodine oznamila,ze udelam maximalne vanocku a nebo koupim nejake dobrutky a pokud chteji cukrovi,tak at si upecou sami
saracenka píše:
měla bych nějakou tu štolu ochutnat,tam si bude nějaké to koření co?To nebude obyč. těsto ..kandované ovoce mi nevadí,manžel to nemusí.Neděláš perníčky? Nevím jestli se vymazává plech a čim se to navrch potírá jestli upečené bo do trouby už ..mám recept ,ale u toho ani čárka na postup
Tak ja stolu delam tvarohovou a sidim ji na cukru, nebot je to silene sladke, davam tam rozinky, mandle a orisky, kandovane ovoce mi nechutna, takze ne…co se tyce pernicku, tak ty neumim
Myslíš vánoční perníčky? Normálně na pečicím papíru. A navrch potřít po vytažení z trouby bílkem, když potřeš předtím, než dáš do trouby, tak to potření popraská a nevypadá hezky, protože perníček nabyde na objemu.
Eliška píše:
Myslíš vánoční perníčky? Normálně na pečicím papíru. A navrch potřít po vytažení z trouby bílkem, když potřeš předtím, než dáš do trouby, tak to potření popraská a nevypadá hezky, protože perníček nabyde na objemu.
jojo přesně tohle myslím ![]()
já už se teda psychicky připravuju, včera jsem koupila máslo a říkám, si že už tenhle týden možná připravím nějaké těsto. Obvykle dělám tak 10 - 15 druhů. Loni jsem nějaké koupila tak jsem jich měla snad 30
. Letos to chci omezit, tak uvidíme jak to dopadne.
Doma jsme měli tradici péct až po Mikuláši, ale pak se nedělá nic jiného než peče, a se mi nechce tomu věnovat všechen čas. Tak to poslední dobou tak nějak rozprostírám už do listopadu. Linecké a jemu podobné to v klidu vydrží. Takže koncem listopadu udělám těsta, začátkem prosince to upeču, a v půlce prosince mažu a ze zbytků dělám nepečené ![]()
Týden před Vánoci už nedělám nic.
Jinak perníčky já si nikdy nepamatuju z kterýho receptu jsem je dělala, ale mám tip. Pokud perníčky nezměknou, tak si oddělte pár do vzduchotěsné misky (jen to co sníte potom během dopoledne.) A do té krabičky s nimi měkký chleba. Ráno vyndáte tvrdý chleba a perníčky jsou měkké. Ale jakmile se dají na vzduch ztvrdnou, takže hned podávat ![]()
Já osobně letos perníky asi koupím.
Příspěvek upraven 20.11.11 v 11:11
Ad Vánočka - ten 4 cop - se plete úplně stejně jako trojcop. Jen se veprostřed překládá přes 2 místo přes 1. Nic těžkého
. Občas dělám jen 2 patra, aby nebyla tak vysoká, připadá mi to trochu jak tank. Nebo je dobrý mít ty válečky čím dál slabší. A každý patro zmáčknout do placky. Pak se to většinou ani nesype. Ale loni jsem taky špejlovala. Já teda nesnáším zadělávání toho kynutého těsta… Ještě, že mám manžela.
Myrha píše:
Ad Vánočka - ten 4 cop - se plete úplně stejně jako trojcop. Jen se veprostřed překládá přes 2 místo přes 1. Nic těžkého. Občas dělám jen 2 patra, aby nebyla tak vysoká, připadá mi to trochu jak tank. Nebo je dobrý mít ty válečky čím dál slabší. A každý patro zmáčknout do placky. Pak se to většinou ani nesype. Ale loni jsem taky špejlovala. Já teda nesnáším zadělávání toho kynutého těsta… Ještě, že mám manžela.
No já teda nevim, já pletu vánočku klasicky ze čtyř takovým tím standartním způsobem. Pokud to děláš tak, že přeložíš přes dva místo přes jeden, logicky ti pak zůstanou ty dva na kraji a musíš s nimi dál pracovat jako s jedním tlustým pruhem. To nějak nechápu… ![]()
měla bych nějakou tu štolu ochutnat,tam si bude nějaké to koření co?To nebude obyč. těsto ..kandované ovoce mi nevadí,manžel to nemusí.Neděláš perníčky? Nevím jestli se vymazává plech a čim se to navrch potírá jestli upečené bo do trouby už ..mám recept ,ale u toho ani čárka na postup