Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Když si najdeš soukromého logopeda, tak s velkou pravděpodobností nebudeš žádanku potřebovat. Ale každé sezení zaplatíš.
Pokud s lékařkou nehne doporučení ucitelrk že školky, tak bych si asi zaplatila soukromé sezení u logopeda a požádala o zprávu pro pediatra. Ono má doktorka pravdu, že se mluva řeší v těch 4 letech nejdříve. Mladší děti pouze ve velmi zásadním zpoždění. Současně se doporučuje i kontrola na ORL kvůli sluchu a kontrola jazykové uzdičky.
Nevím, jestli to souvisí, ale oni teď tu hrazenou logopedii omezili i těm, co tam chodí roky. Teď se smí jednou za měsíc, říkala logopedka, dřív to bylo častěji.
@Anonymní píše:
Dobrý den,prosím o názor.
Synovi je 3,5 roku a nemluvi, respektive mluví trochu, nějaká základní slova, věty vůbec, špatně vyslovuje.
Poprvé jsem řešila s pediatrickou při tříleté prohlídce, řekla ze je vše v pořádku, ze se rozmluvi. Pak jsem řešila cca před 3 týdny kdy jsme byli s nemoci a následně na kontrole, řekla ze nevystavi, ze se tohle řeší ve 4-5 letech.Ve školce mi učitelky říkali ze máme navštívit logopeda, ale všichni logopedi požadují doporučení od pediatra.
Takze ma otázka zní, muzu na doporucence trvat a proste si ji vydupat? Jaké argumenty použit aby to konečně doktorku zlomilo?
Děkuji za odpovědi
Najdi si soukromou logopedii. Čekat do 4-5 let je pozdě.
Děkuji za názory, teď nevim jak to tedy je. Řeší se to tedy od 4 let jak píše nozu, nebo je to pozde jak píše topazio.
Jsem z toho celkem nervózní už skrze tlak učitelek ve školce.
Soukromé kliniky se asi prodraží, vzhledem k tomu ze nemáme na rozhazování je to asi krajní řešení, ale pokud to jinak nejde budu místě tedy takto ![]()
@Anonymní píše:
Děkuji za názory, teď nevim jak to tedy je. Řeší se to tedy od 4 let jak píše nozu, nebo je to pozde jak píše topazio.Jsem z toho celkem nervózní už skrze tlak učitelek ve školce.
Soukromé kliniky se asi prodraží, vzhledem k tomu ze nemáme na rozhazování je to asi krajní řešení, ale pokud to jinak nejde budu místě tedy takto
Jak se to řeší nevím, ale my ve 4-5ti letech už řešili správnou výslovnost L apod., takže to že dítě skoro nemluví bych řešit určitě chtěla. Možná bych vyhledala logopedku normální co hradí pojišťovna, domluvila s ní jednu placenou návštěvu a pokud by usoudila, že je to na řešení, řešila bych dál s pediatrou.
@Anonymní píše:
Děkuji za názory, teď nevim jak to tedy je. Řeší se to tedy od 4 let jak píše nozu, nebo je to pozde jak píše topazio.Jsem z toho celkem nervózní už skrze tlak učitelek ve školce.
Soukromé kliniky se asi prodraží, vzhledem k tomu ze nemáme na rozhazování je to asi krajní řešení, ale pokud to jinak nejde budu místě tedy takto
Naše doktorka řešila opožděnou řeč po druhém roce syna. Mluvil, ale výrazně méně, než vrstevníci /i když ve dvou jsou velké rozdíly, nechtěla jsem nic zanedbat/. Na foniatrii se ukázalo, že sluch je OK, takže šup na logopedii. Tam jsme byli ještě před jeho 3. narozeninami a logopedka nás POCHVÁLILA. že není žádoucí otálet. teorii o čtyřech letech razí většinou staří pediatři. Dávno se nechodí takto pozdě. Logopedie u 3letého dítěte, i mladšího, je formou hry. Chodíme ke klinické logopedce, která pracuje i s dětmi s PAS, nespolupracujícími. Umí to prostě i s batolaty. čekat je za mě zbytečná ztráta času. Můj syn má nejspíš lehkou formu VD a nedovedu si představit, že bysme čekali. protože bychom to potom akorát museli dohánět. Pokud ti to doporučují i ve školce, kde mají srovnání mezi dětmi celkem široké, vůbec bych na nic nečekala. Nejde o život, ale ten náskok se může hodit. Chodí i mladší 3 let, je to prostě hra s magnety, kartičkami, tleskání, rytmizace. Není to žádný dril, kde musí dítě hodinu sedět a kroutit pusou.
Já jsem to obešla tím, že jsem se domluvila s logopedkou. Ta na syna koukla, naznala, že měl být u ní už před rokem a s tím jsem už pak doporučení dostala. Ale měla jsem stejný problém, taky mi nechtěla dát papír. Pak byl syn na logo 6 let.
Známá byla s dcerou na pětileté prohlídce. Doktorce se nelíbilo vyslovování L a divila se, že neříkaly nic učitelky ve školce a hned dala žádanku na logopedii. Tam taky koukala, že jdou tak pozdě ![]()
Já byla na logopedii s devítiměsíčním miminkem kvůli opozdemu PMV. Ovlivňuje to totiž úplně všechno, i to, že si např. neumí poradit s kousky při jídle. Paní na logopedii nás přijela do péče s tím, že je za ní malý rizikový a že se takové věci opravdu mohou začít řešit už u miminek! Teď nechci strašit, že jste to zanedbala, ale spíš říct, že pediatr na to není odborník!
A kdy nastoupil do školky? Teď? Syn taky nemluvil do 3 a půl roku, nastoupil do školky a do Vánoc mluvil ve větách úplně normálně. Jinak soukromá logo no, pokud Dr zadanku nedá ![]()
Syn nastoupil teď v září ale tyden nebyl protože byl nemocný.
Učitelka mi to připomíná skoro denně, že je jediný kdo nemluví. No tak mi zajdem k soukromému.
Děkuji všem za rady
Zpousta doktorů to řeší až ve čtyřek letech, ale je to pozdě. Bohužel, je to v dnešní době zvykem. Pak to spousta dětí nedožene, ale hlavně, že je klid a pohoda.
Najdete si soukromou logo, alespoň pro začátek na diagnostiku. Podle toho se rozhodni co dal, když tak znovu za pediatrickou a tu zadost si vydupat, pokud to chcete přes pojišťovnu.
Jinak čím dřív tím lip, znám případ, kdy pediatr taky říkal dobrý dobry, nakonec z toho byl docela průšvih a logopedove se shodli, ze to bylo velice zanedbané, bohužel kdyby se začalo ve 2 letech místo ve 4, dítě nemuselo skončit napr. v logo škole atd.
Určitě už bych to řešila. My ve třech a půl začali chodit na logopedii kvůli výslovnosti pár písmenek.
Dobrý den,
prosím o názor.
Synovi je 3,5 roku a nemluvi, respektive mluví trochu, nějaká základní slova, věty vůbec, špatně vyslovuje.
Poprvé jsem řešila s pediatrickou při tříleté prohlídce, řekla ze je vše v pořádku, ze se rozmluvi. Pak jsem řešila cca před 3 týdny kdy jsme byli s nemoci a následně na kontrole, řekla ze nevystavi, ze se tohle řeší ve 4-5 letech.
Ve školce mi učitelky říkali ze máme navštívit logopeda, ale všichni logopedi požadují doporučení od pediatra.
Takze ma otázka zní, muzu na doporucence trvat a proste si ji vydupat? Jaké argumenty použit aby to konečně doktorku zlomilo?
Děkuji za odpovědi