Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Amys souhlasím.. naši se rozvedli kvůli penězům a hádkám.. táta pomalu nevědl co kde stojí, tak mi máma hned říkala, zapojovat od začátku, aby chlap věděl, co kolik stojí
@zrcadlo
Proste, po zaplaceni vsech nutnych plateb mi zbyde 5000 na vse. Naftu, jidlo, syna, a tak. A jemu zbyde 12 tis., ktere lifruje na sporeni.
@Claire00 píše:
s takovým přístupem bych mu nakopala pozadí. Proč to s ním neprobereš a nedomluvíte se kolik peněz potřebuješ každý měsíc na zajištění rodinného rozpočtu?
Snažila jsem se to s ním probírat už 1000×, leč vždycky marně. Tvrdí, že prý moc utrácím
. Ano, asi ano, pokud za utrácení považuje čerstvé ovoce, zeleninu, jogurty pro děti, čerstvé maso… On umí koupit jen rohlíky a šunku, takže dle něj nemusí být výdaje za domácnost tak vysoké
. Sama pro sebe jsem si nic nekoupila ani nepamatuji. Teď potřebuji nové botasky, protože 3 roky staré už se mi rozpadají a mám z nich puchýře. Ani na ty blbé boty mi nedá korunu. Jsem blbá, kdybych se bývala nezadlužila kvůli rekonstrukci domu, tak bych sice žila jen ze svého, ale měla bych šanci našetřit a odejít od něj. Teď se musím nejdříve zbavit dluhů a pak až jít.
@kvaček
Jo, pak prijde hadka, co s tema penezma delam. Mam i notysek na vydaje, koukal na to, a nerekl nic. Jen ze tolik penez neproji. Asi ho necham, aby si jidlo kupoval sam.
@Kobliha51 @kvaček
než jsem dopsala příspěvek, tak zakl. připsala nové informace;
pokud jí zbude 5tis. na jídlo, tak je to málo ![]()
nechápu, proč platí hypo a náklady na byt napůl
nevím, jak staré je dítě, ale kdyby nebyli spolu, tak do 2 lt dítěte je otec povinen živit nejen dítě, ale i matku
nemůže to brát tak, že on má příjem a ona rodičák a je to její smůla
ať jde na rodičák on a ona do práce a dává jemu jen 3tis. a ať on sám se snaží uživit sebe a dítě ![]()
@bobr123 Já mám rodičák 11500,– a manžel mi dává 11500,–. Já z téhle hromádky platím všechno - energie, pojištění, spoření pro syna, internet, drogerii a jídlo. Ostatní šetřím a nakupuji vybavení do domu atd. Co on dělá se zbylými penězi je jeho věc…(platí benzín do auta, jednou za čas kupuje maso…) Kdybych nevycházela, tak mu prostě řeknu, že musí platit víc a hotovo!
A můžu se zeptat, kolik z těch dvaceti tisíc na bydlení je čistě hypotéka? Jestli ji dali jen tobě, muselas mít hodně vysoký příjem, tos v tom domě utopila veškeré úspory?
Jestli má partner opakovaně blbé řeči o utrácení, asi bych ho nechala dva měsíce hospodařit, ale se vším všudy (koupit prací prášek, toaleťák, nevyjídat zásoby, ale zeptat se ho, co chce uvařit, a podle toho mu napsat seznam, včetně oleje a koření, poslat ho do lékárny pro základní léky pro dítě). My taky dost šetříme, a na domácnost jsem si vyhradila 6000, ale často to dotuju penězi, které mám jako svoje kapesné. 5000 se vším všudy by mi nestačilo, já teda vařím každý den i pro chlapa do práce, tvůj partner si obědy platí bokem, nebo jsou v těch pěti tisících taky?
@zrcadlo
To je v tech 5tis. taky. On si nic krome cigaret a nafty nekupuje. Jidlo si nosi do prace z domova, kazdy den varim. Kdyby hospodaril on, tak jsme v loji a mesic jime chleba s maslem, protoze on kdyz ma platit jidlo, tak nekoupi temer nic, vse je zbytecne utraceni. Hypoteka je kolem 10 tis.
@bobr123 u nás je to tak, teda hádky nejsou, ale někdy josu blbé kecy, že zase nic v lednici neni a minule byl velký nákup, tak pak ho nenápadně pošlu do obchodu jeho.. Třeba za dva, tři dny, je víkend, mám doma batole, a předškoláka, potřebuju vařit, zajeť do obchodňáku, potřebujem to a to, a něco vyber sám, na víkend, co si dáme..
Většinou přijede a pvrní mězi dveřma nadává, že to neni možné, jak je to jídlo drahé, že zase utratil a nic nenese..
Asi bcyh ho taky tak jednou, dvakrát poslala. Ono se dobře kecá, ale taky se dobře jí…
Pokud by nedonesl nic, že je zbytečné, tak bych podle toho uvařila- takže o víkendu skoro nic- oběd a hotov, takové chodění dolednice, co tam je- by byla asi smůla
@bobr123 píše:
@zrcadlo
To je v tech 5tis. taky. On si nic krome cigaret a nafty nekupuje. Jidlo si nosi do prace z domova, kazdy den varim. Kdyby hospodaril on, tak jsme v loji a mesic jime chleba s maslem, protoze on kdyz ma platit jidlo, tak nekoupi temer nic, vse je zbytecne utraceni. Hypoteka je kolem 10 tis.
No tak to bude chorobný šetřílek. Sice je to pořád o fous lepší varianta, než kdyby nehorázně utrácel, ale pro život to teda nic moc není. Já si u toho vždycky vzpomenu na svou kamarádku, která svého přítele po letech přemluvila na dovolenou u moře, jeli pod stan, aby neutratili, a její přítel jí tam hned druhý den řekl, že se asi zbláznila, když chce už druhou zmrzlinu za den, že na to teda on rozhodně nemá, a že je ochotný za ten týden třikrát jí koupit zmrzlinu, jednou zajít na večeři, a večer na trhu koupit ovoce, když ho budou vyprodávat, ostatní snad mají z domova sebou. No šla si vybrat svoje peníze a domů už jeli rozejití.
U vás to může dopadnout tak, že třeba kroužky pro dítě budou zbytečné (co na tom, že je dítě talentované a baví ho to), bude se šetřit, ale nikdo nebude vědět, na co přesně.
Zkus se ho zeptat, jak vaše cíle ovlivní to, když ti bude dávat o tisícovku měsíčně víc, zkus argumentovat tím, o kolik vzroste příjem, až se vrátíš do práce, že to potom bude jednodušší a ne na úkor třeba pestré stravy.
@bobr123
a co vyměnit se s ním na RD, ať je doma on a hospodaří on a ty se vrať do práce a dávej mu jen 3tis. kč
zkus mu to navrhnout, jak by se tvářil
ale zároveň mu předej info od dětské dr., co dítě potřbuje jíst (ovoce, zelenina, čerstvé maso…) a ti si do práce vymýšlej, co chceš jíst (běžné teplé jídlo) žádný rohlík s eidamem ![]()
@Anonymní píše:
Pokud mas rodicak 11500 a k tomu 3500 od manzela, tak me se to zda az moc. Osobne na vse mam 7000+ vyzivne na syna píše: Více
Psala že z toho platí:
Napsala jsem to nesrozumitelne, pardon. Takze ja rodicak 11 500,3500 od nej. On vyplata kolem 25 tis. Ja z toho vseho platim hypo, zalohy na energie, internet, pojisteni, poplatky za vodu, celkem to dela kazdy mesic kolem 10 000.
Já beru rodičák 6100,– korun. Děti máme dvě. Kupuji jídlo, UM. Pleny peru, drogerii a kosmetiku vesměs vyrábím vlastní. Vajíčka a maso máme z vlastního chovu. Platím si mobil a důchodové spoření. Pokud je třeba, koupím dětem nebo sobě něco na sebe - většinou v Lidlu. Manžel platí nájem a energie, skoro vždy benzin. Já si od něj vezmu měsíčně max. 2000, někdy ani ne.
A ten zbytek lifruje na spoření, které je jen jeho nebo je společné?
Můj názor je, že by ti měl přidat pár tisíc v každém případě. Rozhodně by ti měly alespoň 1-2 tis. zbýt jen pro tebe. Musí to být vysilující počítat každou korunu. Až bude vhodná příležitost, tak mu navrhni ať nějaký měsíc zkusí hospodařit on a piš mu co je potřeba nakoupit.