Peníze od syna na domácnost

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2663
2.5.18 10:25
@ivašot. píše:
Souhlasím, třžní cena by byla ještě vyšší.
Asi to beru z pohledu toho, jak na mě a na bráchu byli rodiče velkorysý. Po VŠ nám nikdo náklady rodiny nerozpočítaval, přispívali jsme spíš symbolicky. Ani jeden jsme doma do 30ti nezůstali, ale normálně se osamostatnili a rodičům si o peníze nikdy říkat nemuseli. Teď, když už je máma v důchodu ji, řekla bych, nad poměry podporujeme. Takže si prostě nemyslím, že je čerstvému absolventovi bezpodmínečně nutné vyčíslovat detailně náklady na chod domácnosti. Nikomu ale samozřejmě svůj názor nevnucuju.
@ivašot. píše:
a třeba zrovna syn zakladatelky po promoci přijde a řekne rodičům „děkuji vám za péči a teď se chci domluvit na dalším fungování ve společné domácnosti“. Mě vlastně na téhle diskuzi proti srsti fakt, že se automaticky předpokládá, že synek bude vyžírka, který sedře rodiče z kůže.
Ale třeba si opravdu dělám přehnané iluze a jsem moc ovlivněná fungováním u nás v rodině :nevim:

V zásadě už je to zbytečné psát, protože zakladatelka to už napsala, ale fakt, že se řeší kolik je adekvátní příspěvek vůbec nevylučuje model, že syn sám navrhne, že bude přispívat, nikdo v něm vyžírku nevidí - prostě si chtějí jen dopředu rozmyslet, kolik po něm vlastně chtít a proč až k takové diskuzi dojde. Zvláště, když se (manželé) neshodli na částce oni dva. To je podle mne hlavní motiv diskuze. Že je tu nějaký předpoklad, že je syn bude chtít využívat, jsem já tedy nevnímala, a především to při položení dotazu nepředpokládala zakladatelka, jak sama píše.

K vyčíslování výdajů - to může přijít k dobru právě ve chvíli, kdy by se diskutovalo se synem, aby dal návrh, jaká částka by se jemu zdála spravedlivá - a k tomu prostě je pro něj dobré vědět reálná čísla, na základě kterých se může racionálně rozhodnout, ne si cucat něco z palce. :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2663
2.5.18 10:26
@Anonymní píše:
Zkusím to nechat na něm, ale myslím si, že řekne, ať si řekneme my, že je mu to jedno. Ale možná nás překvapí :D Ale teď do státnic ho chci nechat zatím v klidu, ať nad tím nemusí přemýšlet a řešit to.
Právě proto jsem chtěla slyšet nestranné názory, ať mu můžu něco navrhnout. A děkuji všem za názory, obrázek jsem si jakž takž udělala a i jsme se s manželem včera dohodli na tom, že mu řekneme tedy těch pět (není to ani 1/4, jak tady většina psala, že by měl přispívat 1/4) a z toho mu budeme dva tisíce dávat na stavební spoření a bude na něm, jestli si tam z toho zbytku bude něco přidávat nebo si to vše utratí :D :D :D

Super, myslím, že je to dobré řešení. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24229
2.5.18 10:34
@ivašot. píše:
a třeba zrovna syn zakladatelky po promoci přijde a řekne rodičům „děkuji vám za péči a teď se chci domluvit na dalším fungování ve společné domácnosti“. Mě vlastně na téhle diskuzi proti srsti fakt, že se automaticky předpokládá, že synek bude vyžírka, který sedře rodiče z kůže.
Ale třeba si opravdu dělám přehnané iluze a jsem moc ovlivněná fungováním u nás v rodině :nevim:

Ano, tak to klidně být může, ale zakladatelka se hlavně ptá na to, co by jako rodiče mohli požadovat, že se liší i mezi sebou. Chce být před případným rozhovorem se synem v obraze a mít to ujasněné. Z toho nevyplívá nic o synovi a tak to i já beru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31222
2.5.18 10:47

Tak ja bych jako rodic asi chtela podle toho, jak sveho potomka znam. Zda je setrny nebo vyhazuje penize oknem. Ja ani partner jsme nikdy rodicum extra neprispivali (jen nekdy nakoupili), ale oba jsme dost setrilci, takze pak jsme si koupili startovaci bydleni za hotove. A myslim, ze oboji rodice byli spokojeni, ze zaciname zivot bez dluhu, to je v dnesni dobe fakt luxus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný