Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj, chtěla bych založit diskusi přímo s ukázkami perníkových chaloupek. Určitě je hodně z nás peče a každá z ní máme nakonec radost, i když se třeba nepovede úplně tak, jak by měla, nebo jak bychom si původně představovaly. Tak bychom se mohly navzájem pochlubit
a hlavně si předat užitečné tipy, kdo co používá, jak co dělá, atd. Doufám, že se někdo přidáte.
Tak já: tohle je moje druhá chaloupka, pekla jsem ji za pomoci této vykrajovačky (něco jsem použila, něco jsem udělala jinak, než přesně podle šablony - např. nemám dvoje dveře
).
Lepila jsem klasickou cukrovou polevou bílek (protažený přes sítko), trochu citr. šťávy a prosátý moučkový cukr, množství do dosažení kýžené hustoty.
Zdobeno zdobičkou .
Lentilky jsou možná kýč, ale moje vzpomínka na dětství, mívala jsem jako holka takovou chaloupku.
Na rozdíl od své první chaloupky jsem se u téhle vůbec nenervovala, protože jsem strany jednotlivých dílů po upečení (a nazdobení) zabrousila dorovna na struhadle (některé samozřejmě šikmo, aby k sobě pěkně pasovaly), nic se nemuselo podkládat, chaloupka držela prakticky okamžitě.
Abych to měla úplné, tak recept na perník je
4 vejce, 4 velké lžíce medu, 360g moučk. cukru, 560g hladké mouky (dle potřeby dosypat), citronová kůra, 50g sádla, 1/2 balíčku prášku do perníku, balíček perníkového koření.
Těším se na ostatní chaloupky
.
Příspěvek upraven 01.12.10 v 20:39
Len, nevidím chaloupku ![]()
Já mám zatím doma jen půjčená vykrajovátka, nevím, jestli se k tomu letos dostanu
Zdobičku mám stejnou, ale nejvíc mi vyhovují sáčky na zdobení s plastovou špičkou.
Těším se na ukázky a inspiraci!!
Ahoj holky,
já se na perníkovou chaloupku teprve chystám, ale mám dotaz:
nemohla jsem jakou dobu sehnat perníkové koření, až včera jsem náhodou narazila na KYPŘÍCÍ PRÁŠEK DO PERNÍKU a jsem z toho dost zmatená.
Dle receptu Len-til-kah je uveden jak prášek DO PERNÍKU, tak PERNÍKOVÉ KOŘENÍ
Tudíž ten kypřící prášek do perníku mi to perníkové koření nenahradí? (Voní tedy moooc krásně
)
Eliško - nevidíš, chaloupku, protože jsem téma založila před dvěma dny, dala moc velkou fotku (jsem se tááááák soustředila, aby mi fungovaly ty URL odkazy), a ono mi to nehodilo chybovou hlášku, ale domršilo celou diskusi. Opravuji.
Anteaa - já dávám obojí, navíc to koření je podstatně tmavší, jen s práškem do perníku by to podle mě bylo jednak světlé a druhak málo voňavé. V původním receptu ale nebyl prášek do perníku, byla tam soda, já to peču takhle.
Perníkové koření má před Vánocemi tady u nás každá večerka, upřednostňuju značku Kotányi.
Lentilko,ty to máš krásně nazdobené,já to zdobím s dcerou,tak estét hadra
,Střechu si mladá zdobí sama.
Příspěvek upraven 01.12.10 v 14:20
A místo citrónové kůry,dávám kůru z jednoho pomeranče.Líp to voní.
dada1511 píše:
Lentilko,ty to máš krásně nazdobené,já to zdobím s dcerou,tak estét hadra,Střechu si mladá zdobí sama.
Máte to super, mě by šlak trefil, pustit k tomu děti
. Ještě si utužím nervy, až budu péct normální perníčky - nějak jsem to neodhadla a z jedné dávky mi vyšlo tak akorát na tu chalupu a už jenom pár malých.
Citr. kůra - no, ono ta kupovaná je podle mě úplně na bzum
, ale ještě jsem doma pytlík objevila, tak aby se to nevyhodilo…
Jinak já to ale nepoznám, jestli to v těstě je nebo není, protože to nevoní vůbec. Nedávno mi manžel přinesl pytlík chemicky neošetřených citrónů, a to mě hodně potěšil. Akorát myslím, že jsme to stejně nakonec bohapustě vypleskali do čaje a kůra přišla vniveč
.
Já mám tento recept,a to právě krásně voní po celé místnosti,kde stojí chapupa
.
Perníčky – Perníková chaloupka
Výborné i bez odležení – ihned ke konzumaci
140g másla
100g cukru krystal,nebo hnědý cukr
1 středně velké vejce + 1 rozšlehané vejce na potření
1 lžičku jedlé sody
100ml tekutého medu
3 lžičky perníkového koření
nastrouhaná kůra z 1 pomeranče – pro vůni
450g hlaké mouky
1.Máslo a 50g cukru zpěnit el .šlehačem.
2.Vejce prošlehat s druhou polovinou cukru,aby konzistence připomínala lehce ušlehanou smetanu.Med vetřít k máslu a spojit s ušlehaným vejcem.Přidáme koření do perníku,mouku smíchanou se sodou i pom. kůru a zpracujeme tvárné těsto.Vytvarujeme kouli,zabalíme do fólie a dáme alspoň na hodinu do ledničky.
Pokud chcte mít perníčky tmavší, aby vyniklo zdobení,přidejte 2pl kakaa na pečení.
Poté tvoříme perníčky.
Na polevu/zdobení/: 400g moučkového cukru
2 bílky ze středně velkých vajec
2 lžičky citronové šťávy
Jinak mě taky skoro šlahlo,jak to Dáda zdobyla
,ale zase ta radost se nedá vyčíslit.I když jednu chvíly jsem musela odejít s místnosti,abych vydýchala,že skoro urazila střechu ![]()
Mohly byste ještě někdo vložit fotky chaloupek? Mě to opravdu moc zajímá.
(A tu velikost písmen v názvu jsem opravila, ale opět to se mnou nekamarádí.)
Já mám upečeno, ale ještě nespojeno. Stejně tu bude ta moje jako chudá příbuzná
Dělám ji poprvé a poleva se mi letos nedaří ![]()
Já si počkám!
Každá, která stojí sama, je super (se utěšuju).
Jojo, právě že která sama stojí
A jak se to dělá? Mi stát moc nechce, natož střechu aby unesla
Podívejte, jak jsem to podepřela, poleva to prostě neunese. Řekla bych, je to k demolici ![]()
Tak moje chaloupka už taky stojí. SIce sem taky musela použít párátka jako podpěrky, ale to protože jsem začala dávat sníh na střechu ještě než ztuhla, taže začala trochu padat… Mno snad se mi podaří sem dát fotku abych se mohla pochlubit ![]()