Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mame klasicke, ale Stabilo vede, proste nepusti tu ruku drzet jinak, nez spravne.
@martula78 Naše děti dostávají pera od školy, paní učitelka říkala, že pro prvňáčky je nejlepší klasické bombičkové - naučí se na pero netlačit, aby se nerozskřípalo. Jinak máme i tornáda, ale to mají víceméně na čmárání doma
Koupili jsme pilota!-) u nás to zatím není až tak aktuální, teprve začali písanku!-)
@Eemii píše:
Mame klasicke, ale Stabilo vede, proste nepusti tu ruku drzet jinak, nez spravne.
Jsou děti, které umí špatně držet i stabilo. Jeden exemplář mám doma ![]()
@Jahru píše:
Jsou děti, které umí špatně držet i stabilo. Jeden exemplář mám doma
No prosim te
![]()
Oživuji diskusi. Potřebuju svojí prvňačce pořídit pero. Doporučeno nám bylo Tornádo - a já teď na to koukám jak tele na nový vrata, že vedle bombičkových existujou i nějaký kuličkový a jednorázový - a všechno to vypadá jak fixa
Něco dokonce dostala ve startovacím balíčku v září a já jí tvrdila, že tím určitě psát nebudou, že to je fixa - a teď koukám, že jsem asi úplně mimo
Takže - co koupit? Tužku drží pořád křečovitě, prsty zkroucený (nejspíš genetika - já jí takhle prasácky držim celej život
), na všechno dost tlačí, nejvíc na propisku, kterou si občas čmárá doma. A vyloženě nedopouručený má veškerý ty gumovací vynálezy, to prý ne. Do Stabila se mi moc nechce, kvůli údajně tlustý stopě. Spíš se rozhoduju, jestli jít až do toho bombičkovýho pera - zas aby se zbytečně netrápila, já ho jako malá nesnášela ![]()
@krtek93 píše:
Oživuji diskusi. Potřebuju svojí prvňačce pořídit pero. Doporučeno nám bylo Tornádo - a já teď na to koukám jak tele na nový vrata, že vedle bombičkových existujou i nějaký kuličkový a jednorázový - a všechno to vypadá jak fixaNěco dokonce dostala ve startovacím balíčku v září a já jí tvrdila, že tím určitě psát nebudou, že to je fixa - a teď koukám, že jsem asi úplně mimo
![]()
Takže - co koupit? Tužku drží pořád křečovitě, prsty zkroucený (nejspíš genetika - já jí takhle prasácky držim celej život
), na všechno dost tlačí, nejvíc na propisku, kterou si občas čmárá doma. A vyloženě nedopouručený má veškerý ty gumovací vynálezy, to prý ne. Do Stabila se mi moc nechce, kvůli údajně tlustý stopě. Spíš se rozhoduju, jestli jít až do toho bombičkovýho pera - zas aby se zbytečně netrápila, já ho jako malá nesnášela
a už má tedy psát perem? U nás píšou až děti, které na to mají) Ale už jich část píše, část ne. Dcera ještě není tou vyvolenou, ale až to přijdem, koupíme asi to Tornádo, nějaký už doma máme a já s ním ráda píšu:-) takže žádný bombičky.
V první řadě se poraď s paní učitelkou, co dceři doporučuje. Rozhodovat se podle názorů na internetu je k ničemu - to tak leda pro inspiraci, jaké jsou možnosti - ale konkrétní radu by Ti měla dát paní učitelka, která vidí nejlíp, jaké přesně problémy s psaním dcera má a co by jí nejlíp pomohlo je odstranit.
@krtek93 Dneska už prvňáčci běžně používají právě tornáda. Je to kuličkové pero, dá se vyzmizíkovat (v první třídě vám paní učitelka za zmizík asi utrhne hlavu
- já bych trhala také, děti se zmizíkem neumí pracovat a prodřou stránku). Ale já osobně jsem zastáncem bombičkových per. Děti s ním (obvykle) píší mnohem lépe, než tornádem. Já mám bombičkové pero dodnes, píšu s ním nejraději. Mám Herlitz My pen, půjčuji ho dětem, když zapomenou své a píše se jim s ním dobře. Dobré je i bombičkové od Tornáda - pozor, je jiné pro praváka a jiné pro leváka. Má stopy pro správný úchyt.
Ta silná pera od Stabila na doporučení od grafomotoričky dětem nedovolujeme. Tedy, pokud si ho vyloženě přejí, zakázat ho nemůžu. Ale já sama ho zkoušela a nevyhovuje mi. Připadá mi nepřirozené.
Jinak co se týče tlačení a zkroucených prstů, neuvažovala jsi nad návštěvou grafomotoriky? Pár týdnů cvičení by mohlo tvé malé pomoci, aby pero držela dobře, tedy pokud ještě půjde přeučit.
@hofka Asi začnou taky postupně. Ale už ho mají začít nosit v penálu.
(Jinak jestli bude holka po mně, tak by měla psát tužkou asi napořád, já se to prostě nenaučila držet správně
Nebo jsem časem sklouzla zase k tý zkroucenině, každopádně co si pamatuju, držim všechno hrozně no. Ale aspoň jsem asi tolik netlačila).
Mně jde spíš o to, jestli teda bombičky a ten klasický hrot, nebo to, co mně přijde divný
Neboli všechny ty „rollery“ nebo jak se tomu nadává. Spíš se mi pořád nechce věřit tomu, že dnešní prvňáci opravdu tímhle píšou hned po tužce ![]()
Doma se samozřejmě snažim jí neustále připomínat a opravovat (učitelka nám i poradila fígl, jak docílit tý správný „špetky“ při chytnutí tužky - ještě že tak, protože já jí to na sobě ukázat prostě neumim, když sama to držim blbě
), ale ona je tvrdá palice - včera měla úkol, kde vyměnila tužku a pastelku snad 18 krát - a já jí musela 18 krát zarazit, než začala cokoliv psát nebo vybarvovat, že to drží opět blbě
A když si doma jen tak kreslí, tak jí do toho nechci pořád takhle zasahovat - to by za chvíli přestala kreslit úplně, ani se jí nedivim ![]()
@krtek93 Já udělala kompromis (prozatímní) a píší tornádem, ale tím dražším s úchopem. Je teda taky jednorázové, jenže ono se jim tím píše docela dobře. Ještě používají pilota, ale to spíš na doma. Ve škole gumovat nemohou, ale doma s tím pomáhám ![]()
@Amys píše:
@krtek93 Máme tohlehttp://www.esutaze.sk/…entropen.jpg
tohle máme taky a píše se s tím klukovi dobře. Tedy ve škole píší tužkou, ale doma chce něco „lepšího“.
Jinak tornádem jsem už psala na základce i já
Přeháněli jsme se, kdo bude mít líp vonící (dělaly se s různou vůní).
Jestli hodně tlačí na hrot, tak bombičkový rozskřípe za chvilku. Domluvila bych se s učitelkou a dala na její radu.
jinak Tornádo je dobrý, koupila sem ho synkovi, předškolákovi, vyplňuje si s ním takové ty doplňovačky a stojí pár kaček (okolo dvacky a mají je na každý poště).
my máme tohle:https://www.bejbynet.cz/…o-blue-zluty?…
Příspěvek upraven 19.01.18 v 10:33