Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte děvčata tak my už máme po tenotomii a máme poslední sádry! ![]()
Jen teď máme problém u pravé nožičky nám natekli prstíčky! Byli jsme s tím v Hradci tam nám sádru uvolnili kolem těch prstíků s tím že do druhého dne nám otok ustoupí a pokud ne ať se zase ozvem! Bohužel neustoupil tak jsem tam opět volala a bylo mi řečeno že sádru teď sundat nemůžou kvůli té tenotomiia jestli jsou prsty dobře prokrvené ať dál nohu elevujema a hlídáme akdyby se to zhoršilo ať se ozveme! ![]()
Chtěla jsem se zeptat jestli nemáte někdo zkušenost s otokem prstíků a něco byste mi neporadili co by mohlo pomoc? ![]()
Ahoj Holky,jsem ve 30tt a byla nám zjištěna asi před 2ma měsíci vv oboustraný pes equnovarus.
Chci se zeptat jaké stím máte zkušenosti a já je uspěšnost?Dneska jsem měla jít na konzultaci k ortopedovi,ale ten jaksi neměl čas a jen sestra i řekla co a jak,ale že by to bylo 100% uspěšné nám jaksi neřekla.Jak ste postupovaly vy,jestli máte nějaké zkušnosti??Máme ty chodidla vtočené dovnitř,takže ten extrém ![]()
Ahoj my jsme měli taky oboustraně,nožičky měl stočený dovnitř ale úplný extrém to nebyl! Pravou nožičku jsme měli horší byla tužší a nešlo to moc uvolnit! jezdili jsme do Hradce na sádry každý týden na přesádrování! Vždycky chvíli pocvičili a pak zase dali sádry! Takhle jsme byli 5krát a potom byl na tenotomii a dostali jsme poslední sádry na tři týdny! Teď ve čtvrtek jedeme na sundání a zrovna dostaneme botičky s dlahou! Ale řeknu ti že hned po prvních sádrách bylo vidět zlepšení! Kdyžtak mrkni na stránky www.achilleus.cz tam jsem se dozvěděla nejvíc informací! Držím pěstí ať vám vše dobře dopadne! ![]()
taky mi už při prvním těhu při kontrolním ultrazvuku genetik diagnostikoval tuhle vadu u malého, s tím, že ale do porodu se nedá říct, nakolik bude závažná a co bude potřeba pak udělat
musím ale říct, že v porodnici byli všichni víc vyplašení než my, kteří s tímto už nějaký ten měsíc počítali a byli víceméně smíření
podstatné je, jestli bude kost napevno, nebo stočení způsobují vazy, většinou jsou to jen ty vazy a u nich je sádrovací metoda hodně úspěšná …
náš malý měl obě nožky dovnitř, poprvé mu je zasádrovali už v porodnici a pak jsme chodili 6 týdnů na přesádrovávání, jak už psala lucian a opravdu byl pokrok vidět při každém sundání sádry
neboj se toho, náš skoro pětileťák je důkazem toho, že vyléčit se to dá bez jakýchkoliv následků ![]()
Holky tak to ráda slyším.No jediné co nám sestra dnes řekla je to,že sádrujou 14dní až 3 týdny po porodu.že čekají co ta nožka udělá,prostě jak se bude vyvýjet.Budem docházet do FN v Motole,tak snad nám tam dají 100% péči.Na ty stránky 100% kouknu a nastuduji vše.Už takhle mam zkouklej internet co se týče této vady.Jsem ráda že se to dá napravit a doufám že rychle ![]()
Ahojky, chtěla jsem vám poděkovat za příspěvky, trochu jste mě uklidnily
Jsem ve 32TT a od 20.týdne nám na UZ diagnostikovali pes equinovarus, s tím, že jak moc budou nožky stočené se zjistí až po narození. Nejvíc nás stresovali doktoři, jeden řekl, že to nic není, stačí cvičit, druhý že operaci se nevyhnem…no teď už jsme se s tím nějak smířili,snažíme se nad tím moc nepřemýšlet, na malýho se těšíme moc a holt musíme nechat osudu, jak moc ty nožky budou stočené a jaká léčba nás čeká. Termín porordu máme 16.11.2011. Tak ještě jednou díky za povzbuzující čtení ![]()
ahoj katy, jsem ráda,že tě naše příspěvky alespoň trošku uklidnily, je pravda, že do porodu nikdo nedokáže odhadnout, nakolik budou nožky vytočené a jaká bude následná léčba, věř tomu, že dnešní medicína se s touhle vadou dokáže poprat ![]()
jak už jsem psala, náš skoro pětileťák ji měl taky diagnostikovanou už v těhu, prošli jsme šestitýdenní sádrovačkou, potom jsme byli 2× na kontrole v půl roce a roce, nikdo by na něm od toho roka (začal chodit v deseti měsících) nepoznal, že nějakou vadu měl ![]()
PS - taky jsme měli termín 16.11., nakonec jsme narození 11.11. (kdyby vám to vyšlo tahle letos, tak má krásné datum narození se samými šťastnými jedničkami), hodně štěstí ![]()
Vidíš, to mě ani nenapadlo s tím datem, to by nebylo vůbec špatný
, uvidíme jak se mu bude chtít lumpíkovi na svět
Díky za podporu, až se prďola narodí, tak sem budu určitě chodit pro rady, nikdo tě líp nepochopí, než ten co má stejný starosti.
Ahoj Katty jsem na tom uplně steně taky tuto vadu máme.Termín porodu mam 19.11
Taky jsem se uklidnila když jsem si přečetla jak to holky s prckama zvládají.No hold to nebude jednoduché,ale stojí to zato když se to napraví.Bylo by fajn kdyby sme se třeba pak informovaly jak se to těm našim zlatíčkum sravuje.:-) a čim právě procházíme.
Ahoj Anabell, 19.11. jsme měli první termín podle PM, pak nám ho o tři dny posunuly, určitě si dáme vědět jak to s mimčama vypadá a zlepšuje se
Hlavně jsem ráda, že už mám takovou malou představu, co nás po porodu čeká, zatím ať jsem hledala, kde jsem hledala, vůbec jsem si to nedokázala představit. Teď už aspoň tuším… no uvidíme jak to budem zvládat a hlavně jak moc špatně na tom ty nožky budou. Teď se s tím nedá nic dělat, musíme holt vydržet do porodu.
Hele a neposlal tě doktor na ortopedii na konzultaci??Nás tam doktorka poslala ale hned mě tam sestra odpálkovala že nemají čas že si mam najít na internetu o tom něco..řeka i jen fakt něco málo,ale byla jsem z toho jelen.Hned jak mi to řekli že máme neto nález byla jsem z toho strašně špatná a hned si zjištovala co a jak na internetu.Tady koukni na tu stránku je to tam strašně hezky popsané a moc hezké fotky to mě opravdu uklidnilo: http://www.achilleus.cz/
Kouni na ty fotografie to je užasný jak se jm to krásně narovná.A pochopila jsem dobře že taky čekáš chlapečka?… ![]()
Na konzultaci na ortopedii nás neposlali, ale poslali nás na odběr plodové vody, že malýmu našli zvojenou ledvinovou pánvičku a že když jsou dvě vady, tak pro jistotu ten odběr, no naštěstí byla plodovka v pořádku a teď v úterý jsme byli na UZ zas a na ledvině nic nenašli, prý je o.k. Právě nám taky nikdo nic moc neřekl,jen že se to spraví cvičením nebo operací, taky jsme hledali na netu kde se dalo, ale ty stránky co jsi poslala jsou super, už jsem koukala na ty fotky a je to skoro k neuvěření jak se to spravuje ![]()
Jo jo taky chlapeček, už druhej
a já si od začátku myslela, že je to holčička
až na UZ mě vyvedli z omylu, ale neva, já odjakživa chtěla dva kluky, tak se mi to aspoň splnilo:-)
No mě taky hnali na plodovku,ale odmítla jsem ji poněvač už jsem byla v tom stádiu kdy se dělat nemá.Ale byla jsem na magnetické rezonanci a na hloubkovém UZ a dávala jsem krev.Zjištivalo se jistli není postižený.Ale vše je ok a jsou to jen ty ťapky.No já byla vystresovaná docela hodně genetička se mě ptala jestli pujdu na potrat tak jsem řekla že kvuli nožičkám určitě ne když se to dá narovnat.No hrůůza! U nás je to první mimi a ke všemu jsem podtoupila IVF poněvač normální cestou mimčo mít nemůžu.Takže byla to dlouhá cesta a byla jsem ráda že se to povedlo a oni mě ještě tak vystresujou.No máme oboustraný významný eqinovárus a to jen chodidla jak to máte vy??
No já z té plodovky měla děsnej strach, ale chtěla jsem mít jistotu, že bude malej jinak v pořádku, taky se mě ptali na potrat, docela mě tím vyděsili, už jsem měla hrůzný představy, že je postiženej celej. No nakonec to dobře dopalo, nám jen řekli, že má oboustranný pes equinovarus. Ale jestli jsou to jen chodidla nebo celý nožky, to nám nikdo neřekl. I když jeden doktor mluvil jen o chodidlech, tak kdo ví, byla jsem na tom UZ tak vystresovaná, že mě ani nenapadlo se zeptat, byli jsme tam přes tři hodiny, pořád mě posílali chodit,aby se jim otočil tak jak potřebovali, pořád ho prohlíželi dokola a nikdo nic neříkal, jen mezi sebou si šuškali latinsky…no zážitek hroznej. Ale paní doktorka na plodovce mě uklidňovala, že to vypadá, že jsou nožžky stočený jen malinko, že to viděla mnohem horší.
To mě teda mrzí, že po takové dlouhé cestě k miminku, budeš mít ještě trápení s nožkama, ale zase na druhou stranu jsou horší věci, nožky se spraví a kluci budou běhat jako kdyby je měli od narození v pořádku ![]()
To je hrozný jak oni dokážou člověka vystresovat.A ptát se na poptrat jen kvůli nožičkám fakt nechápu.No já i viděla na uz jak jsou ty nožky stočené takže vím že to jsou jen chodidla a máme to hodně
jako by sis dala ty chodidla uplně na boční stranu.prostě vtočené dovnitř a jsou naproti sobě.Ale to se napraví
Ted v uterý mi ještě řekli že mam míň plodovky,ale že to nějak extrémě nevadí.No nemužu mít nic jednoduché.oufám že porod proběhne aspoň rychle a bez komplikací.
Tak dva kloučky budete mít to je hezké.Ale že ten první byl v pořádku viď.Nám řekli že je to nejspíš dědičné.že to asi měl někdo u nás v rodině.A přítel jako malinkej měl něco s nožkou měl ji taky nákou stočenou tak sní cvičili,ale neměl to co máme teď my.