Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@rychnov3 dobry den, je to sice stara diskuze, ale treba se ozvete. Jak to dopadlo po letech? Pri precteni prispevku si myslim, ze jsme na tom celkem podobne, i co se nazoru tyce. U nas ma teda malej 3 roky 7 mesicu, 92 cm a 13 kilo, ja mam 151 cm a manzel 182 cm. Na endokrinologii chodime uz pres rok, ted poprve odebirali krev a vse v poradku, jen snizeny zinek (to mu ted davam 10 dni tabletky). Co odebirali presne nevim. A ma snizene nejake rustove faktory, ktere mohou byt snizeny i pri horsi vyzive (je nejedlik). Kostni vek odpovida maximalne 2 rokum. Doktorka rikala, ze dle vysledku kostniho veku (ted ji predam pristi tyden) se rozhodne, zda pujdeme do nemocnice na dalsi testy (stimulacni) nebo nejdriv pozorovani. Dle me jeste nebudeme muset, kdyz ma opozdeny ten kostni vek. Vysledna vyska je spocitana mezi 166-175 cm (mam dojem, ted nemam ty podklady u sebe). Ze bude mensi jsem vedela, jeste nez byl pocat, vysoky byt nemuze, cela nase rodina je po generace mensi, chlapi max 170 a zeny 156 cm maximum. Dcera je vyssi, ta me za chvili preroste, ale dcery dedi tu vysku spise po otci a dcery po matce, co jsem cetla ![]()
Jo a je jinak extremne aktivni, chytry, lita od rana do vecera a nezastavi se.
@blumen ahoj, my máme taky opožděný kostní věk, ale nejdřív jsme byli na testech. Malý měl ve vašem věku 87cm a 11 kg cca, takže byl jasný😉 za 3t jdem na kontrolu a doufam, ze se v téměř 5 letech budem blížit metru..bude hodně malý predskolak
jinak teď nám přibral za měsíc víc jak kilo, což nedal ani za půl roku, tak jsem nadsena!! Uvidime co měření.
@grombule tak to ja mensi deti nez je on ani neznam
ted mu je kolik a kolik vazi a meri? Rustovy hormon asi pichate. Jake testy? Ty stimulacni?
@blumen za 2 měsíce má 5 let, v březnu měl 96cm a 12,5kg, kostní věk v červenci ukazoval 2,5 roku(měl 4). Jj, pichame od září. Byl na clonidinovem, pak inzulinovem testu-oba pozitivní, takže další vyšetření už jen kvůli schválení léčby pojišťovnou
@grombule aha, to nevim, na jake testy bysme sli my. Doktorka jeste nedostala vysledek toho kostniho veku (to vim jen ja), tak mi pak zavola.
Tak hlásím že máme po první kontrole - za 3,5 měsíce vyrostl 2,5 cm, doktorka byla spokojená že růstová křivka míří nahoru, zvýšila nám dávku a další kontrola (bez odběrů hurá) v říjnu ![]()
Blížíme se metru a 3.percentilu ![]()
Ja teda koukam, ze pichate pred 4. rokem. Zijeme v Nemecku, ted dostal malej predepsane Nutridrinky a doktorka mi podruhe zatim nevolala. Tady se zacina pichat nejdriv od 4 let, driv se pry s lecbou nezacina. Ale ja stejne doufam, ze pichat nic nebudeme. Kostni vek byl opozden o rok a pul a pak se doktorka znovu neozvala. Nutridrinky psane na pojistovnu dorazily v utery, malej zatim nadsenej, ruzne druhy, dve plne krabice a muze si vybirat. Zatim vyzadoval dva denne k bezne strave (nejedlik). Ale on je porad v pohybu, strasne rychlej, spi malo, uvidime, zda po nich neco nabere
@blumen ahoj, tak to mi pichame hormon už od miminka, cca od půl roku. Přišli mu na to už ve 3.tydnech. Pak nějaký kontroly, než to schválili a od té doby pichame. A jsem ráda, roste jako jeho vrstevníci. V červenci mu budou 4, má teda jen 14 kg, ale při chuti je pořád. ![]()
Tak u nas jsme cela rodina mensi, takze kdyz bude mit nejnizsi hranici 166 cm, bude to pro nas OK, geny jsou geny. Zatim teda budeme kontrolovat, jestli nabere po tech Nutridrincich, on je nejedlik odjakziva, nejeadeji ma jogurty a mlika, takze ty Nutridrinky mu zatim chutnaji a vyzaduje je. Dostal i nejaka Smoothie, ale ty ho nelakaji.
@campús a jake mely syn porodni miry, ze to diagnostikovali tak brzo? Diky
@blumen no porodní váhu měl 3,90 g.
takže to drobek nebyl. Ale šel pak hodně s váhou dolů a měl zdravotní problémy, takže jsme po narození byli měsíc v nemocnici. Tam mu zjistili „naštěstí“ jen poruchu štítné žlázy a s tím spojený růstový hormon. My máme s partnerem oba těch 175, kdyby jsme malému nepichali, tak by měl prý 140-150 cm.
@campús aha, nas syn je jen mensi, jinak zdravy a aktivni. Spocitali konecnou vysku na 166-178 dle nasich vysek. Ted ho bude doktorka jeste pozorovat a pak pripadne dalsi vysetreni v nemocnici, zatim ma cas, kdyz se tu s lecbou zacina az od 4 let
@blumen Tady se taky začíná od 4 let, campús je ojedinělý případ
u nás se pořád vyckavalo jestli to sám nedozene, pícháme od 4 let a 3 měsíců. Začínal na 96cm..
@17akcak Malej ma ted 3 roky a 8 mesicu a ma ted myslim 92. No po Nutridrincich ted nabral za 10 dni cca 700g, pokud jsem nevazila blbe, 13,5 kila ted. Tak jeste by mohl povyrust ![]()
@17akcak oni synovi hned zjistili, že se mu růstový hormon sám netvoří vůbec. Takže u nás nebylo na co čekat.
Ahoj, moc díky za tuhle diskuzi. Mám syna 7let a 14 kg, bohužel je na výšce 110 cm. Mame za sebou kontrolu na endokrinologii, odběr krve a rtg ruky. Teď teda čekám na výsledky. Vzhledem k výšce a váze už s léčbou počítám. Jen mi není jasných pár věcí, syn se narodil IUGR 2190 g a 45 cm, jak jsem tu četla, tak by to mohlo znamenat, že ho ušetří dalších testů? U nás je to vždycky strašný stres. Vlastně ani netuším, proč ty další testy dělají, teda až na ten kolik se toho hormonu tvoří. Třeba ten, kde klesá ten cukr je k čemu? Nebo například magnet? Díky za odpovědi