Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, tak jak se vám všem daří, my slavime rok léčby a 3. Percentil
vyrostl 8,5 Cm, přibral 3 kg
jí hrozne moc.
Krasny den,
Chtela bych se zeptat na zkusenosti na rustovy hormom. Syn se narodil maly IUGR - 42 cm, 2130g (37+1). Nyni je mu 7 mesicu a ma 7,4 kg a 65 cm. Stale se drzi kolem 3.percentilu. Co jsem zjistovala, tak se rustak dava az pozdeji a jen pokud je pod 3.percentil. Prijde mi to hloupe, nas deli od 3.percentilu cca 0,4 cm. A narok nemame, byt by mu to mohlo pomoci a alespon trosku zvysit dospelou vysku. Nemate nekdo zkusenosti, jak to funguje? Zatim jsme byli jen na antropologii, tam konstatovano, ze bude maly a nazdar. Pritom predpokladana vyska podle nas je dost vysoka. Moc dekuji za rady.
@katenka1 nevim, jak je to v CR, mne rekli v Nemecku, ze porodni delka 45 cm je indikaci k rustovemu hormonu. Ovsem u deri narozenych v terminu. Zkus zapatrat timto smerem, zda se to netyka i vas.
My cekame, az se ozve nemocnice a pujdeme na nejaky ty testy.
@blumen my jsme ofiko donoseny, ne ale v terminu. A u techto malych ale stejne pichaji az od 2 -3 let? Moc dekuji ❤️
@katenka1 dobrý den, já s tímhle zkušenosti nemám. My pichame růstový hormon proto, že je i jinak postižena a nevyvíjí se jí hormon v těle. Ale nemáme ho kvůli růstu těla ale aby se vyvíjeli jiné věci.
Existuje internetova poradna na RH, kde vam lekar odpovi na zaslany dotaz s kapucí nkretnimi udaji o vasem diteti. Dle me zkusenosti se sleduje hlavne rustova krivka. Ja mam tri deti, RH bere pouze prostredni syn.Do teto diskuze jsem myslim uz podrobny popis naseho pripadu psala, jako priklad reseni.
Nez nam RH zavedli, byla prave nejakou dobu spatna rustova krivka a teprve nam na moji zadost nechal delat laboratorni testy z krve detsky lekar, na zaklade toho poslal na Endokrinologii v detskemnemocnici v Brne.Tam ho jeste pozorovali nekolik mesicu, potom objednali na prvni testovani v nemocnici, byl covid, takze dalsiho pulroku k druhemu testu a dalsi tri mesice k MR mozku a teprve za dva mesice jsme dostali RH k pravidelne aplikaci. Takze od mych prvnich dotazu na detskeho lekare k splikaci RH uplynulo 2-2,5roku, kdy byl sledovany, postupne testovany a RH zacal brat v 3,5letech. Ale porodni vahu a miry mel 3,450kg a 51kg, a behem prvniho roku se kojenim pekne vykrmil a rostl pekne. Takze u pomaleho rustu od miminka bude postup jiny, protoze oba hlavni testy RH v nemocnici jsou obrovska zatez, bylo mi receno az zivot ohrozujici stav. To by miminku urcite nedelali. Zavolala bych primo na detskou endokrinologii-klidne na vsechny, ktere najdu. Jaky je postup, do kdy se ceka atd.
Rozhodne to neznamena, ze kduz zacne brat RH pozdeji, tak nedozene, co ma. Oni potom rostou velmi rychle, pokud vyrust opravdu maji.
Urcite se vyplati se dozadovat opakovane, upozornovat, atd. V prvnim roce zivota je rust jiny v tom, ze deti nerostou ani tak podle geneticke vysky, jako podle apetitu, velky vliv na to ma „zravost“ a mnozstvi mleka apozdeji prikrmu, ktere je ochotno sporadat. Takze se to opravdu mozna zacina resit o roku dal, pokud miminko alespon nejak roste. Kdyz vezmu v uvahu porodni vahu a miru vaseho miminka, tak vubec neroste malo.
Ja mam jeste dalsi dve deti-starsi dcera byla vzdycky mensi, ale rustova krivka ok, takze zadny hormon nebyl. potreba a ted nejmladsi syn byl obri miminko a v temer trech letech je naopak drobny(je vlastne nejmensi ze vsech tri sourozencu v tomto veku, presto ze mel por.miry 53cm a 4300g)ale krivks je 3.percentil a roste, takze zatim testovani RH nebude. Zrovna dnes jsem to s lekarkou resila a ta mi ukazovala prave tu krivku.Ale samozrejme si to hlidam.
A u nas opravdu behem prvniho roku u vsech deti zalezel rust vylozene na apetitu. Dcera se narodila ze vsech mych deti vyrazne nejmensi, ale v 1 roce byla naopak nejvetsi(od pul roku hodne jedla), a treti syn byl obri miminko, ale byl velmi aktivni a pohyblivy a jedlik stridmejsi, takze „zdrobnel“ a v roce z nich byl nejmensi.
@17akcak dobrý den, ale jo jde nám to už.
děkuji za optání tak to gratuluju ♥️
Dobrý den. ![]()
Ráda bych získala nějaké informace.
Zrovna s pícháním RH začínáme, dcera 10 let.
Dostali jsme aplikátor Easypod a RH Saizen.
Dcera u toho hrozně řve
, jako kdyby jsme jí řezali nohu.
Dostali jsme ty největší jehličky, délka vpichu je nastavená na 6mm.
Bohužel nás nenapadlo se zeptat, jestli máme u píchání nějak na výběr, nebo musíme přijmout to, co nám doktor napsal. Hledala jsem u stejdy Googla
, ale nic jsem nenašla. Co jsem si to tady tak pročítala, tak se dá píchat i perem, ale jak říkám, nevím jestli máme nějak na výběr. Na kontrolu jdeme až za půl roku a nelíbí se mi, že bude takto řvát celého půl roku. Je nějaká možnost, jak tu bolest zmírnit, aby tolik netrpěla? Děkuji mockrát za odpovědi ![]()
@Dáša 1502 Ahoj, já teda nemám zkušenost přímo s tím aplikátorem, který používáte vy, ale obecně…Malý měl různé fáze. Někdy docela v pohodě jen otočil hlavu a třikrát řekl ne a odstrkával, ale pak se nechal, někdy šílené scény, kde bylo potřeba opravdu použít sílu
(po marném třičtvrtěhodinovém vysvětlování a přemlouvání). Nakonec se to ustálilo na tom, že si prostě našel svůj systém. Lehne si a dá si přes hlavu peřinu a nebo polštář a prostě to zvládne. Přes píchání růsťáku prostě nejede vlak. Ale je to teda pro mě docela hodně náročné na psychiku se přiznám…
@Dáša 1502 Ahoj, my máme stejný aplikator, za nás super, lepší jak pero, ale úplně osobní srovnání nemám, každopádně ta bolestivost bude určitě stejná. My pichame přes rok, a syn přestal rvát až teď, s když pichneme špatně, tak rve i tak. Je mu ale jen 5 let. Není to prochazka růžovou zahradou, bohužel. Držím palce
@17akcak mně přijde, že se s tím nějak naučil žít, ale prostě jde vidět, že ho to bolí. Někdy víc někdy míň. ale nechá si píchnout, nebojuje, což dříve dělal..
Ahoj holky, my teda stále pichame ve spanku, takže teď poprvé noc bez něho a píchala babi a deda držel. Za 2 týdny zkusí znovu, ale nadseni nejsou. Malý má 5 a furt ho nemůžu ukecat aby se nechal píchnout ![]()
v září to budou 2 roky co pichame, vyrostl 18 cm, ale dr.se nelíbí, ze dost zpomalil a asi už chytl rustovou křivku-chtěla by ho dostat ještě par Cm vys, takže nesmíme vynechat
jinak přibral cca 2kg možná 3? Musela bych mrknout, ale to dr neresi, ze vpoho ![]()
Energie má teda víc než dost ![]()
@grombule ahoj, kolik syn má v 5 letech cm/ kg? My taky pichame, příští týden jedem na kontrolu, tak jsem zvědavá.
@campús na poslední návštěvě měl 107,5cm a 16,5kg, 5 s 3/4 roku. Začíná zpomalovat, roste teď rychlostí 10cm/rok
@grombule tak my jedem z kontroly v Brně. Syn měl min tyden 5 let a má 109 cm a 18 kg. Paní doktorka je prý spokojená. Že už je v tabulce se zdravými dětmi na výšku. Tak to jsem ráda.