Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Alouette my pícháme zatím necelé 3 týdny. A synovi je 10 mes. Takže pro nás to zatím omezení není. A myslím, že ani nebude. Je to otázka chviličky. A babičku to pak taky naučíme.
Vy máte jak stáré dítko? ![]()
@campús tři roky. V srpnu mu budou čtyři. Určitě je super že se na to u Vás přišlo takhle brzo. Mně doktorka říkala že i syn je ještě maly. Že se na to kolikrát přichází daleko později…
@Anonymní píše:
@Rezii Už to čtu, že jste sledováni. Zajímalo by mě, od jaké výšky v jakém věku se to řeší.
Podle mě když dítě spadne pod ten třetí percentil plus mínus…
Já osobně řekla Dr, že je prostě malý a že se mi to nezdá. Premerila, udělaly se nějaké testy, poslali nás na endokrinologii a tam nám vyšel blbe test..
@Alouette píše:
Podle mě když dítě spadne pod ten třetí percentil plus mínus…
Já osobně řekla Dr, že je prostě malý a že se mi to nezdá. Premerila, udělaly se nějaké testy, poslali nás na endokrinologii a tam nám vyšel blbe test..
Tak nějak. S tím, že kdo se motá okolo desátého jako my, je sledovaný, protože je to pořád velmi nízká hodnota, zvláště, když tak jako u nás jsou rodiče normálního vzrůstu.
Zdravím,
přes rok podáváme RH osmiletému synovi, Genotropin. Jsme spokojení, za rok povyrostl téměř o 10cm. Ale mám dotaz jak jej převážíte? My často cestujeme po republice k rodičům a tak dlouho (3 hodiny) v parném létě nebo v mrznoucí zimě nemůže hormon zůstat jen tak. Proto jsme pořídili kompresorovou chladničku, kde lze nastavit konkrétní teplotu. Ale ta zabírá moc místa na ostatní zavazadla, tak potom válčíme s místem. Nevíte o nějaké nové vychytávce, nějakém příručním vaku, který by držel teplotu a šlo by tam v létě/zimě RH při delších cestách uchovávat?
Děkuji za sdílení osvědčených tipů,
Jana
Dobrý den. Máme teda humatropen a dostali jsme k tomu taštičku na převoz. Vypadá to jak obal na fotoaparát. Dají se tam zmražené takové pytlíky. Je to super věc hlavně v létě.
Tak my máme výsledek. Hodnota je sice nízká, ale ne tak, aby se aplikoval růstový hormon…takže zatím jsme sledovaní…Nevím jestli mám být ráda..
Ahoj holky. Mám syna je mu 15 let a měří pouze 150 cm. Nechápu, že mi mudr nikdy neřekl o růstovém hormonu. Dá se ještě v tomto věku brát?
Děkuji
@Lamátko Sice jsem to řešila z pohledu holky, ale dělal se rentgen zápěstí a nějak podle kostního věku se zjišťovalo, jaký je a byl předpoklad doby růstu… 15 let je už docela pozdě, u holek určitě, u kluků teda nevím, ale ti rostou dýl, tak třeba se s tím něco ještě dá…
@Lamátko já nechci, aby to vyznělo jako rýpání, ale jenom naše zkušensot..
měla si to řešit dřív, my to řešili od 5, kdy zůstal stát na výšce, byl oproti všem malý…
Nám řekli že než začne puberta- růst, že to v tom období případně bude řešit..Jak se prostě už něco řeší, po pubertě- v tom růsty těch kostních něčeho, tak už ej pozdě..
Náš kluk byl pořád vedený na enkokrinologii a tak, v 11 letech nástup puberty, kostní věk až 13 let, takže je hodně ted hlídáný, kdyby se mu zastavoval růst, nasadí léky..
Nyní má 12 let 154 cm, ale je jakoby 13,14, kostní věk..Takže růst má průměrný jako každý 12 letý, ale ve zkutečnosti, kostní věk je tak 13,14, takže pokud se mu to bude zastavovat, něco nasadí..
Už je i hodně ochlupený, jak na intimních místech i nohy a to už od 11 letech..Očekavaný růst, je vypočítaný na 168-170 cm..
Jeslti je ještě jakoby- dítě, tak asi ještě půjde,–nebo snad, asi, ale u nás třeba kluk už o 11 let mutoval, ted k 12 roku hrubý hlas, a prostě intimní místa, nohy uplně ochlupené..
My totiš taky nevím, nám prvotně řeklim, že toto všešchno erůstový hormon atd před nástupem aktivní puberty, dětská torchu zaspala, tak další varianta, nechat projít pubertu- ale ne do konce a pak nasasit než se zapouzdří- asi tak nějak, nevím to přesně, ty klouby,
@Lamátko Tam to závisí na nějakém uzavírání růstových štěrbin kostí…Nevím přesně kdy to nastává. Ale bude to tak nějak jako když se zastavuje růst klasicky. U kluků to navíc bývá později než u holek. Patnáct let už je docela pozdě. Nemusí to být ani ten nedostatek RH, může to být např. celiakie…Každopádně bych to určitě řešila s doktorkou. Kdoví co za tím je. Do metru 190 už Ti nedoroste, ale nějaký ten cenťák třeba ještě nabrat můžete… Držím palce
Ahoj Holky, jsou tu maminky, kde jejich děti si píchají růstový hormon? Případně ty, které se jejich děti léčí, ale zatím k aplikaci růstového hormonu nedošlo?