Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@rychnov3 to krásně poskočil, holky za ten rok vyrostli o 9 a 8cm, ale mají pořád jedna 97 a 14 a druhá 99a 14 a něco kousek, takže ten tvůj krásně poskočil, my jsme se příbiližili v grafu, ale holky měly předpoklad, že by nedorostli ani 150cm @štěpánka11 mladší mi přijde v normě tvůj ![]()
Ahoj holky, chci se zeptat: na vyšetření vás poslala pediatra nebo jste si samy všimly, že děti jsou menší?
Už delší dobu mě totiž trápí, jak je synek malý, jeho vrstevníci, i holčičky jsou všichni o hodně větší. V roce měl jen 70 cm a ted v 18 měs má 76 cm. I roční děti jsou větší než on.
Vrtá mi to hlavou a chtěla bych to konzultovat s odborníkem. Pediatra říká, že je jen drobnější, ale mě teda to už přijde moc, je daleko nejmenší, menší dítě jeho věku jsem v okolí nepotkala, nebaví mě pořád vysvětlovat lidem, kteří se podivují nad tím, jak už krásně chodí, že mu je 18 měsíců, tak aby nechodil.
@PerlaMarina myslím, že ono se to řeší až později. Děti do 2 let (nebo možná do 3) rostou nepravidelně a skokově, pak už by měly růst pravidělně a držet se svého percentilu. Koukala jsem na výšku syna v 18 měsících a měl 79 cm. Je taky hodně drobný, teď mu bylo 6 a má 111-112 cm. Ale nikdo to s námi taky neřešil. On roste od toho 3.roku úplně pravidelně, akorát trochu nad tou nejnižší hranicí, takže nás nikam nechtějí poslat. Tvůj syn je ještě o něco menší. Asi počkej do těch 3 let a kdyby pak byl stále pod hranicí 3.percentilu, tak si zažádej o vyšetření na endokrinologii.
Pro maminky, které píchají dětem růstový hormon: Pokud budete své dítě chtít poslat na letní tábor, mohu Vám do SZ poslat odkazy na tábory, kde berou děti léčené růstovým hormonem.
Holky máme kluka, kterému 4.dubna budou 4 roky a teď měří 94,5cm. Podle grafů je to málo. Je to na růstový hormon?
@LLenule111 Mrkni na internetu na růstové grafy, třeba tady:
https://www.rustovyhormon.cz/…achlapci.pdf
A když to vezmu jen tak od oka, je zřejmé, že dítě je „pod grafem“. To byl náš syn taky. Rozhodně bych vyrazila k dětské doktorce a přeptala se na to. Ještě taky záleží, zda není „dědičně malý“, ale pokud jsou oba rodiče průměrní (tj. tuším 180 a 165 cm), pak i dítě má být na 50. percentilu. A to je u čtyřletého kluka 106 cm. No, na Tvém místě bych situaci řešila. Odeslat na odborné pracoviště (endokrinologická poradna) musí dětský lékař, pokud vím.
@Jana Martinková Mám jen dotaz: když vidím to množství léků, které vozí s sebou děti na tábory - viděla jsem ty předávky u autobusu, naše dítě bylo skoro jediné bez prášků - pak přemýšlím, zda nemůže zdravotník píchnout dítěti perem hormon. A myslím, že může. Takže bych dítě (to léčené růstovým hormonem) dala na normální tábor. Mám to takto v plánu.
Ale asi se na to musím spíš zeptat na tom táboře, než tady. Možná jsou mé představy bláhové.
@LLenule111 ve vašem případe už bych si tu zadanku na endokrinologii vyžádala. Samozřejmě záleží i na výškách rodičů a jiných věcech, ale 94 cm je už pod 3.percentělem a to už je vyšetření na miste.
@LLenule111 Syn měl v srpnu na tříleté cca 92 a myslím kolem 12 kilo.. Doktorka akorát řekla, že uděláme přeměření uz za rok a ne až na pětileté… Teď jsem ho měřila sama a měl 95… Myslím si, že to na růstový hormon ještě není, ale jak psali nadějnou, záleží kolik měříte vy…
Ahoj, taky jsme čerstvě začaly píchat, dcera má 11 let, máme s těmi tenkými jehličkami, nové péro si musíme namíchat sami a v pohodě. Doktorka nám říkala, že by měla za rok vyrůst do těch 12 cm. ![]()
Pícháme od listopadu 2017,takže uvidíme jaké to bude mít výsledky. ![]()
@Jana Martinková píše:
Pro maminky, které píchají dětem růstový hormon: Pokud budete své dítě chtít poslat na letní tábor, mohu Vám do SZ poslat odkazy na tábory, kde berou děti léčené růstovým hormonem.
Pošleš mi prosím SZ? Díky
Rychnov3 - teoreticky může dítě jet na jakýkoliv tábor, je ale lepší při rezervaci tábora uvést skutečnost, že je léčené růstovým hormonem. Akorát nemůže jet na tábor, který probíhá na základně bez elektřiny někde v lese, když hormon musí být uchovaný v lednici. Pokud je na táboře elektrický proud a lednice, neměl by to být problém - hormon píchá zdravotník.