Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak to holky dekuji za vase odpovedi, moc jste me uklidnily. Asi je to hodne individualni, ale dle vasich odpovedi to vypada, ze i pres nizsi vysku muze mit normalni kvalitni zivot v dospelosti. V puberte to asi muze byt horsi, no… ale aspon ze je to prechodne, to se da zvladnout…
katuska84, ano, presne z toho mam hruzu, proto uz ted premyslim o odkladu ![]()
xkoup21, prave ze nikdo nas zatim nikam neposlal (pediatr jen uklidnuje a ceka, zatim to resit nechce), male v zivote ani nebrali krev, natoz rtg snimek ruky… asi bych na nejakem vysetreni mela trvat, alespon abych vedela ze je zdrava a ze ji nic nechybi.
Ahoj, taky nemám ani 160 cm, vím, že před pubertou mě to občas potrápilo, že jsem nejmenší ze třídy a v dospělosti to beru spíš jako výhodu, jsem drobná. A občasné narážky o trpaslících apod. mi přijdou vtipné, nijak mě to neuráží, spíš naopak, nechtěla bych mít metr osmdesát a být „slon v porcelánu“.
@Nikody, samozrejme chapu ze se muze zdat, ze to je predcasne. Problem ale je v tom, ze pokud se v grafu dal propadne, vyvstane otazka (nebo mozna uz i ted vyvstala, protoze vyska dcery neodpovida dedicnosti) ohledne rustoveho hormonu (hranice je tam tusim 3. percentil, my jsme ted na 6.-7.). Ten se vsak muze aplikovat pred pubertou a s nejlepsimi vysledky prave v predskolnim veku, tedy ted.
@o.seli. Já si růstový hormon píchala až od deseti let a taky pomohl
. Mám tedy 153 cm, ale měla jsem dle předpokladů mít 134 cm. Takže nějaký čas ještě určitě je, ale nejpozději před školou bych to řešit určitě začala… No, na základce se mě taky děti posmívali, ale nebyla jsem v tom sama… Děcka si většinou na každým něco najdou, takže všechny možnosti posmívání stejně nevymítíte…
@o.seli. píše:.. podle mě je dobře, že se tím zabýváš už teď.
@Nikody, samozrejme chapu ze se muze zdat, ze to je predcasne. Problem ale je v tom, ze pokud se v grafu dal propadne, vyvstane otazka (nebo mozna uz i ted vyvstala, protoze vyska dcery neodpovida dedicnosti) ohledne rustoveho hormonu (hranice je tam tusim 3. percentil, my jsme ted na 6.-7.). Ten se vsak muze aplikovat pred pubertou a s nejlepsimi vysledky prave v predskolnim veku, tedy ted.
Mam 152cm, osobne jsem tim nikdy netrpela Ale ja byla porad vysoka a pak jsem dostala v necelych 11 menstruaci a uz jsem nevyrostla. Bojim se toho u svych dcer a uz jsem se take ptala lekarky a divne na me koukala a prislo ji to predcasne. Jenze takove veci se prave maji resit vcas. Delas dobre. Jinak jsem rada, ze mam ridicak. Obcas se nasel nejaky blbec, co mi rikal Jeee, ty ses malinkaaaa, tak jsem rikala Fakt jooo, to jsem si nikdy nevsimla;-)V autobuse si nedas veci nahoru, v krame nedosahnes na regal ale jsem zvykla.Doma taky v pohode-linka, lednice apod.Deti jsem odnosila, porodila, odkojila, natahala se s nima:-)
Znam pripad hodne maleho kluka, co ho sikanuji, ale je tam chyba skoly, myslim, ze by sikanovali i nekoho jineho z jineho duvodu. A pak znam dospelou se 135cm a ta je v pohode cely zivot, deti teda nema, ale je to skvely vesely clovek a strasne si uziva zivota
Hele ony jsou dost přesné testy, ale ještě je brzo…pokud bude třeba, dr. vás určitě podle, neni to jen zmíněný rentgen zápěstí, ale hlavně odběr krve které sleduji sekreci rustoveho hormonu v časovém intervalu…dělají se za hospitalizace…pokud prvni vyjde dobře ( je dostatečná sektece) tak se to uzavře, pokud vyjde špatně dělá se další test na potvrzení…a az podle toho se zvažuje aplikace rustoveho hormonu…zatim bud v klidu, nic vám neutíká…
Já mám 154 cm a vadilo když mi říkali prcku. Ale nemysleli to zlé o chlapi jsem nouzi nikdy neměla. Vysokou nemám ale to mi nevadí v práci. to co dělám výšku neptrebuji. Synovi výšku jsem začala řešit až kolem osmého roku jeho věku. A než se udělali všechny testy začali jsme píchat hormon až v 11 letech teď je mu 16 a měří 158 cm už mu vadí že si musí píchat že už je vysoký dost. S tím bojujeme zrovna teď proč si musí pořád píchat hormon když mu výška stačí a 158 není nic moc výška. I malí lidí mají kvalitní život. A naopak velcí mohou mít depku z výšky.
@stáťáva a můžu se zeptat, jakou měl v ruůných letech výšku? Nebo mu ta výška kolísala?
Ahoj, synovi je 10 tvoří málo RH
jdeme na zácvik a budeme píchat. Zajímalo by mě jak pak probíhají kontroly. Na co se připravit. Jak často se chodí na kontroly? odebírá se krev vždy? nebo se dělají nějaký speciální testy? Tady z diskuze se zdá, že to děcka zvládají relativně dobře, díky za info.
@rolk my chodíme zhruba co 3 měsíce, po každé krev jsme nebrali, a žádné další vyšetření jsme nedělali holky ted budou brát hormon rok
@rolk můžu dotaz kolik syn měří?, Máš syn taky chodí na enkokr.. a rerem na sníženou funkci štítné žlázy léky, je malý- menší, má opožděný růst kostí na svůj věk..
Lékař nám pokaždé říká, že je na hranici a pořád, jakoby uvažuje o tom, jeslti hormon ano ne, že to záleží i na nás.. NO to mě docela štve- záleží na nás.. proto by mě orientančně zajímalo, kdo to bude píchat, jak vysovéké má v určitém věku dítě..
U nás kluk bude mít prosinci 9 ta, by mě zajímalo, tak okolo 9 roku byl měl syn, děkuju
Jdem na kontorlu právě v uterý po půl roce.. a budou ho měřit.. a krev
@rolk Chodíme na kontroly třikrát do roka. Obvykle je to pohovor, určení dávky. Po dvou nezávislých testech, rentgenu ruky, krvi na kde co a hlavně CT mozku už žádná vyšetření nejsou. Takže snad bude chvíli klid… Teď už rok „jen pícháme“.
A snáší to dobře.
Celá rodina jsme malí ženy kolem158 chlapy 168.bracha se tím trápil v pubertě, chlapi to tak mají. ja to nikdy neřešila naopak jsem to brala, že všude podlezu, dlouho jsem využívala snížené vstupné apod. Chlapy mám 187 cm a děti zatím vypadají, že budou po mě. klukovi bych přála aby nabral vysku po tatínkovi.
Mám vysokou, měla jsem vedoucí pozici v zaměstnání, nikdy mě kvůli výšce nesikanovali.