Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak máme po první kontrole. Syn za 4 měsíce vyrostl o 3,4 cm. Pan doktor byl spokojený. Já jsem spokojená taky. Z oblasti pod grafem se dostal na 3. percentil ![]()
Ve 4 letech má 97,6 cm a 14 kg.
Dávku Genotropinu nám zvýšili na 0,45, protože to prý odpovídá kilům.
No a v lednu se budeme domlouvat na tu magnetickou.
Držím palce, ať taky rostete. @mišule4 Vám zvlášť držím palce!
Ahoj holky, pridam se k vam. Projela jsem celou diskuzi, ale jsem z toho vypleskla. Mame syna bio 24m, korigo o 3,5m mene) je extremne nedonoseny nar 25tt. U dr v rizikovce namereno 80cm a 9,8kg bojujeme s poruchou prijmu potravy uz od jeho 9m. Dnes nam dr sdelila at uvazujeme o endokrinologii. Dle grafu jsme od zacatku mimo, nedosahujeme ani na 3.percentil v grafech pro nedonosence. Muj dotaz: kdy ma cenu na endokrinologii volat a objednat se? Zadanku nam nedala, neb muze dat jen k nim na endokrino a ona by radsi pro nas Motol (mame ho bliz a dle ni proste stejne skoncime v Motole neb rustak se v rizikovce nemuze predepsat). Vezmou nas i bez zadanky nebo mam prudit nasi beznou pldd (mame k ni jit az v unoru) a ma cenu syna objednavat uz ted? A co nas ceka? Doma rustak chceme dat, pokud k tomu bude indikace, maly sice jehly snasi blbe, ale ja si uz pichala hormony sobe (on je z ivf) tak jemu to zvladnu taky pokud se dobe do speku jako u tech tuzek. Dr rikala, ze neni kam spechat, ale ja fakt nechci nic propast, uz takhls resime mrte dalsich komplikaci
pmv nemame nic moc, ale pry primereny vzhledem k extremni nezralosti, vyvoj reci mame mirne opozdeny (dle me to je v souvislosti s poruchou reci, rika to i logopedka). Jsem z toho vypleskla
a ani na nedono skupinach na fb neni nikdo, kdo by chodil na endokrino, tak to ne vyplesklo jeste vic
diky moc.
@Lakejja
Myslim, ze vezmou v Motole i bez zadanky.My chodili na endokrinologii spadove, nic neresili, na vse dost casu.Pak jsem narazila na netu myslim vyrostu.cz.Napsala dotaz a Doc Sumnik(Motol) mi odpovedel, at se co nejdriv objednam do nejakeho centra.Tak jsem tam zavolala a dostala termin. Chteli udaje o rustu+co uz jsme podstoupili..
Byt tebou tak bych tam zavolala a ppradila se. Nebo na tu int stranku napsat do poradny. Lepsi necekat a resit vcas. ![]()
@lizzi.12 super diky! Ja tam hned dneska teda zavolam. Mam miliardu papiru (no asi jako kazde mimi z 25tt, pulku zprav jsme uz teda postracely
hlavne ty, kde neni nic moc a chodime jen na kontroly) ale mame rustovy graf z ckp + doma mame velmi podrobne vedeno, jak mladej pribyva a jak ji ^_^
Ja prave nechci nic prosvihnout, uz takhle mam obcas dojem, jestli treba k neurologovi bychom nemeli chodit stale… on nas vyradil v 6m jenze pak slysim od kamaradky jejiz stejne korigovane stary (nesono teda mene nez my) je vyvojove uplne nekde jinde nez my a tze chodi co 3m na neuro na kontroly a to my narozdil od nich meli na mozku jeste ke vsemu nalez :/ ![]()
@Lakejja nás poslali přímo s rizikovky na endokrinologii kolem tří let, holky jsou taky nedonošené, ale 33 týden, taky mají opožděný vývoj řeči, a další problémy, s neurologie nás vyřadili brzo, jen jsme docházeli na cvičení, cvičení budeme opakovat ted znova ve 4a půl pořád mají problémy, hypotonii a jiné: Ale myslím, že se stačí objednat sám, ale prozatím je to jenom ke sledování
U nedonošených dětí se to řeší, až po třetím roku ![]()
@Lakejja
Chapu. Nemate to jednoduchy ![]()
No uvidis co ti reknou.Ja mam deti spis prenosene…ale nerada srovnavam. I donosene zdrave deti jsou kazde jine. Takze tim se nestresuj. A pak pisni co a jak ![]()
@R2 rec mame taky spatnou, ale dle kvuli obecne problem s orofacialni oblasti. Snazim se to brat, jak to je. Nas inkubatorovy kamos nedopadl dobre, ma rozsahla postizeni, kazdy den si rikam, ze syn mel prognozy spise na stav, jako ten kamaradky kluk :/
@lizzi.12 diky, napsala jsem tam mail, neb jsem se k telefonz dostala uz pozde, tak dam tomu par dni a pak jim kdyztak znovu zavolam. Musim veci resit hned, kazdy den ted obvolavam tisic doktoru, zitra me cekaji jeste minimalne dva uhnat :/ ty jsou teda pro me ^_^
@Lístečka jak jste dopadli na zaškolením, jak jste to zvládli
Holky to zvládli kupodivu celkem dobře, i když slzička byla, měli strach, dostali velkou odměnu, no uvidíme, jak budeme pokračovat zítra už sami ![]()
@R2 zvládli jsme to, ale popravdě to náročné bylo… jenom se naučit s tím perem, vyměňovat tu ampulku, při zkoušení se nám strhl zavit
ale nikdo nám nic nevycetl. Kam chodíte vy? S námi se zaucovala ještě jedna rodina, měli 4 letou holčičku. Strašně plakala
syn se polekal, ale byl statečný…
@Lístečka jj, také mi přišlo najednou až příliš informací, ale tak snad se to trošku utřepe, my chodíme do fakultky do Ostravy, s námi se nezaučoval nikdo další, tak pro ty děti všechny to musí být hodně náročné a zvlášť, pro ty menší, těm to člověk prozatím moc racionálně nevysvětlí
A jaké máte pero, a jakou dávku, my máme nutropin a 0,4 ![]()
@R2 my máme Norditropin, dávku 0,5. Holčička, co byla s námi dostala 0,4 jako vy. Taky mela 4 roky, obě vaše holky dostávají růstak?
@Lístečka ano obě naše holky dostávají, jsou to jednovaječná dvojčata
Jaké bylo první píchaní doma, u nás kupodivu dobrý, jedna úplně v pohodě, druhá se teda bála, tak tam nějaké slzičky byli, ale hned ji to přešlo, domluvili jste si nějakou odměnu, třeba když bude hodný delší dobu, nebo tak něco ![]()
Ahoj, tak jen pisu, jak jsme prozatim dopadly…kostni vek odpovida 11 letum, coz je vek dcery, magneticka resonance potvrdila ze mame vse v norme…pouze v nosnich dutinach nekde uplne nahore ma dcera cystu, takze doporuceni na ORL. A vzhledem k tomu, ze nastup menses a puberty byl prekotny, tak doporuceni na gynekologii. Pak uvidime…zatim porad jeste neporostla ani o milimetr, takze nevim, co bude dal.
Holky a co značí, když je kostní věk výrazně opožděný? Znamená to, že by měly mít výšku odpovídající tomu věku a tedy že je to „lepší“ než kdyby kostní věk odpovídal?
@j.a.n.i1 Pokud si to dobře pamatuji ze svého dětství, kdy jsem si růstový hormon píchala, tak je to lepší… Kostní věk znamená tzv. uzavírání růstu, takže pokud je opožděný, tak je naděje, že bude moci déle píchat růstový hormon a tím pádem více poporoste.