Pícháte růstový hormon?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
13.5.15 08:47

@kamánek můžu se zeptat na Vaše výšky?
Kostní věk - vím co to je, jak to bylo u mne netuším. Já jsem prostě malá, moje máma je malá (155 cm) a celá její rodina je taky malá včetně chlapů. Navíc, tenkrát se to neřešilo.
Můžu se zeptat, jaký je názor doktora? On to doporučuje a nebo „rozhodnutí nechává na Vás“? Vím, že s nedostatkem růstového hormonu se mohou pojit nějaké další problémy, ale myslím, že to je v těch opravdu výrazných případech (130 cm atp.).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13714
13.5.15 09:05

@kamánek My ho měli asi tak 3 roky cca. Jediný vedlejší efekt byl z mého pohledu přírůstek váhy, opravdu znatelně přibrala, ale je dost možné, že by přibrala i tak, dospíváním.
Nám nepomohl, už jsem to tu psala dřív.
Teď, v 14,5 letech má 146cm. (já 171 a muž 174)
Je fakt, že má ještě i jiné zdrav. problémy a že ta výška s tím asi souvisí, že je malá vzrůstem, hormon na tom nic nevyřešil.
V případě kluků bych o tom uvažovala, ti z toho mají větší komplexy než malá holka, pokud má šanci, že bude mít 150cm, rozhodně bych jí tím nezatěžovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4569
13.5.15 11:40

No pokud vím tak růstový hormon je důležitý i na jiné problémy a píchá se i dospělým kteří už nerostou, takže pokud ho dcera nemá netroufla bych si ho nedat. Nám se na začátku objevily nějaké problémy jako tetanie a migréna ale teď už je to v pohodě, asi to bylo tím náhlým rychlým růstem. Jinak dcera nám přestala růst uplně a po nasazení RH za tři roky vyrostla necelých 30 cm což je paráda. Už má 155cm a o vysazení se zatím neuvažuje. Taky jsem se hodně bála, ale člověk neví co je menší zlo. U nás teda hrozilo že bude mít jen nějakých 130 cm.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.5.15 11:56

@Virginia a je šance, že ještě povyroste a nebo skončí na těch 146?
Máš pravdu, že pro kluky je to větší problém, tam se na to kouká víc. Já doufám, že se můj syn dostane na 170 cm a cokoliv navíc bude bonus :). Jsou mu necelé 2 roky a drží se kolem 10 percentilu, tak snad…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13714
13.5.15 12:05

@panikralickova Nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.5.15 12:09

@Virginia chápu.
Přála bych Vám, aby holčička ještě povyrostla. Ale zkusili jste to, nemůžeš si nic vyčítat. Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6902
4.1.16 00:25

Pročetla jsem diskusi.
Noo, není to legrace, jak vidím.

My jsme zatím ve fázi inzulínového testu, který má prokázat případný nedostatek růstového hormonu. Bojím se testu a bojím se i podávání hormonů…
Synovi jsou 3 roky a 3 měsíce, měří 90 cm, rostl na 3. percentilu, ale teď už je pod grafem. Výška odhadovaná dle grafů je 165 cm. Na rentgen na kostní věk má jít spolu s tím inzulínovým testem.
Co byste poradily? Dávat hormon nebo nedávat? Prý se to píchá denně od 4 let do 18, říkal doktor (endokrinolog v krajské nemocnici, ne obvodní).
Jsme na začátku, třeba zjistí, že má hormonu dostatek. Jen mě zajímá názor zkušenějších.
 Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4569
4.1.16 07:36

@rychnov3 no pokud vám vyjde nedostatek asi bych si netroufla nedávat. Nám by dcera zůstala hodně malinká, taky jsem váhala ale dali jsme. Bývala vždy taková unavená a pomalá ale díky hormonu zase víc ožila a zvládá víc věcí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101
4.1.16 07:59

@rychnov3 treba vam testy vyjdou v poradku. Pokud ne, jako nam, radeji bych tedy souhlasila s navrhnutym resenim vaseho lekare.Nase dcerka prestala rust uplne, jak se nasadil hormon, zlepsilo se. Aplikujeme necele 4 roky, roste si stale pod grafem, ale roste.Buh vi, jak by to bylo bez lecby. Roste na spodni hranici, ted asi jen 5,5 cm za rok.Je to malo, ale aspon neco.Dr rika, ze rozhodne puberta, nekdy pomuze, nekdy naopak:-(
Pokud se obavate jehel, jsou i jina reseni, nebojte:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7974
4.1.16 08:02

@rychnov3 Na podávání nic není. Vyfasujete pero, nastavíte dávku a píchnete. To zvládne brzo sám.

Pokud bude hormon OK, tak se můžete rozhodnout, jestli do toho ne/jít. Má to pár rizik, většina je popsaná v příbalovém letáku a prakticky všechny až na alergickou reakci mají pomalý nástup, takže se na ně při kontrolách přijde, a znamenají ukončení léčby.

Pokud bude hormon nízký, tak se s váma asi nikdo o jiných možnostech moc bavit nebude. Podílí se na vývoji mozku, svalů a i spousty malých dějů v těle a nedávat ho by podle toho, jak moc by chyběl, mohlo kromě nízké výšky vést i k poškození mozku, svalů a kostí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.1.16 09:18

@lizzi.12 jaká jiná řešení, prosím?
Syn má 2.5 roku, 85 cm.

• Citovat
  • Upravit
101606
4.1.16 10:19

Holky doporučíte prosím nějakou dobrou dětskou endokrinologii? My jsme teprve na začátku, dostali jsme žádanku a musím se někam objednat, místně jsem celkem flexibilní, beru Prahu a pak celkem cokoliv směrem na Hradec Králové. Jo a co se prosím dělá za vyšetření, odběr krve, RTG ruky a ještě něco?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7974
4.1.16 10:53

@j.a.n.i1 Při prvním jenom ta ruka a krev. Pak podle výsledků dál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101
4.1.16 18:27
@Anonymní píše:
@lizzi.12 jaká jiná řešení, prosím?
Syn má 2.5 roku, 85 cm.

Jsou aplikatory se skrytou jehlou, nebo zcela bezjehlove-ten pouzivame my.Zoma ject 2vision.
Dcerka mela hruzu z jehly, kazdy odber hysterie, tak jsme zvolili toto reseni. A je to v pohode.Jde spis jen o psychickou pohodu, ze ji nepichame jehlou, jinak bolest-respektive vnimani aplikace vyjde pry nastejno.
Nevyhodou bezjehl. aplikatoru je slozitejsi manipulace. Kazda davka se musi do pera natahovat zvlast, pred podanim.Pero nesmi byt v lednici.
Ale neni to zas tak velka prekazka, za klid u kazdodenni aplikace to stoji.

Dcera mela ve 3 letech 86cm,11kg.
Bude ji 9 let, ma 119cm,20,5kg.
Z nezadoucich ucinku nas krom obcasne bolesti hlavy dosud nic nepotkalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101
4.1.16 18:32

@j.a.n.i1
My jsme od Podebrad, jezdime do Motola.
Vys nam delali krevni testy obyc, pak inzulinovy test. A kdyz i ten prokazal patologii, museli jsme na magnet. rezonanci pro vylouceni patologie na mozku.Tam jsme byli pres noc, rano rezonance v celkove anestezii, odpo domu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí