Piškotová roláda - korpus suchý a krém hutný :/

2418
2.2.17 14:40

Piškotová roláda - korpus suchý a krém hutný :/

Ahoj holky, prosím vás, potřebuji trochu vylepšit své těsto a i krém na piškotovou roládu. Je to nejlepí těsto, s nímž se mi dobře dělá a umím to, nikdy ho nezkazím a dělám tak i dorty, protože nemám formu na dort - takže zatočím roládu a je to super.

Jenže už se mi začíná zajídat. Mám strašně ráda takové ty vlahé dorty z obchodů, třeba ve starbucks mají teď red velvet, který je uvnitř neskutečně vlahý.

Nevíte co mohu - nemohu přidat do piškotového těsta, aby nebylo tak suché? Hrozně mě to už vadí, přestože lidi si to chválí, já s tím suchým korpusem spokojená nejsem.

Napadlo mně přidat podmálsí. Ale nezkoušela jsem to zatím, mrzelo by mně, kdyby se těsto zkazilo.

jak děláte vlahé dorty vy??

A pak jsem se chtěla ještě zeptat na krém. Mám ho hrozně tuhý a hutný. Dělm ho z mascarpone (to chci zachovat), cukru, šlehačky a trochu másla. Jenže to vbec není ten skvělý mscarpone krém z cupcků z obchodu…je hrozně tuhý a roláda se pak špatně krájí, takže to vypadá ve výsledku tak, že suché těsto se oddroluje od tuhého krému, který je vlastně celkem tvrdý.

Moc ráda bych měl roládu či dort, který v pohodě nakrojím, náplň i korpus budou vlahé a jemné. Zatím se suchý korpus drolí a tuhý krém stojí… :(

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit

Reakce:

2.2.17 14:50

A nedáváš moc mouky do toho těsta? Já zachovávám na roládu vždycky poměr 1 vejce = 1 lžíce cukru a 1 lžíce mouky. Víc nic.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2.2.17 14:55

Jo a tyhle dorty typu Red Velvet apod. se ještě prokapávají. Určitě se nedává jenom nápln a korpus. Prokapat a navlhčit se dá čimkoliv, mlékem, rumem, punčem - záleží na chuti. Roláda se nemusí, ta je tenká a nasaje trochu krém.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2.2.17 15:00

Pokud smícháš mascarpone se šlehačkou (neušlehanou), cukrem, rumem a nakonec zamícháš metlou smetanafix, tak po chvilce začne hmota pozvolna tuhnout a po ztuhnutí v roládě si zachová krémovost. Máslo bych určitě vynechala.
A nebo vynech mascarpone a použij lučinu (je drahá, zkus si na cedníku s utěrkou vykapat dva bílé velké jogurty přes noc a máš spousty neslané lučiny).

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2.2.17 15:38

Do piškotu na dorty dávám na závěr ještě rozpuštěné máslo ;) roládu jsem z toho teda ještě nedělala (u nás nějak nefrčí), ale podle konzistence by to mělo normálně fungovat..a co se týče krému, nikdy mi hutný nepřijde :nevim: šlehačku normálně šleháš? Ale je taky důležité všechny tyhle věci jíst v pokojové teplotě..teda aby zy zákusky měly pokojovou teplotu :mrgreen:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
5730
2.2.17 16:51

V potravinářství se do těst často přidávají zvlhčující látky - nejčastěji glycerol. Podle mě bez něj té konzistence u domácího piškotu nedosáhneš.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2418
2.2.17 17:41

@Iustitia omnibus fakt? tak to nedělám, ani jsem o tom nikdy neslyšela :) zkusím..stačí třeba ovocná šťáva trošku? rumem se mi nechce, ten red velvet tím určitě cítit nebyl:)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2418
2.2.17 17:42

@malinika jo, to je možné, že u těch dortů z obchodu je.. to je fakt

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2.2.17 18:52
@Niemeyer píše:
@Iustitia omnibus fakt? tak to nedělám, ani jsem o tom nikdy neslyšela :) zkusím..stačí třeba ovocná šťáva trošku? rumem se mi nechce, ten red velvet tím určitě cítit nebyl:)

Jo jo, my to někdy tak děláme, když není piškot úplně tenký. Hele můžeš úplně cokoliv, štáva z kompotu, ovocná štáva, přepuštěný máslo s cukrem, mlíko…prostě pokapeš, ono se to vsákne a je to méně suchý :dance:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2.2.17 19:51

Red Velvet je vláčný, protože se do těsta dává podmáslí.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2418
3.2.17 09:56

@Pimperelle jj, nějaké recepty s podmáslím jsem právě viděla, ale zas nevím, zda by mi to to těsto na roládu celý nespadlo, kdybych to k tomu přilila. :mrgreen:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
3.2.17 10:02

@Niemeyer

K piškotovému těstu bych také raději nepřilévala, kdoví, co by to udělalo. Osobně experimentuji při vaření, ale při pečení se držím receptů, tam neodhadnu, co by se stalo při přidání/záměně surovin.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2418
3.2.17 15:04

Tak jsem to přeci jen s podmslím zkusila. Těsto je v phodě, je moc dobré a vláčnější se mi zdá. Dělalo mi problém zjistit zda není nedopečené či už rovnou spálené - stává se vám - u buchet s podmáslím, že prostě z trouby příliš nevoní? buchta byl z trouby spíš cítit tak, jako když se pálí mléko (což bylo jistě způsobené podmáslím) ale přesto jsem viděla, že buchta ještě hotová není. takovýto „smrad“ se linul z trouby až k dopečení. po vyndání plechu však je těsto vláčné a moc dobré!! Takže zdá se, že pach, který se line při pečení z trouby, není pro kvalitu rozhodující. Určitě to zkusím zopakovat, odteď už se podmáslí nebojím, jenjsem tedy přidala víc mouky.

Za mně dobrý!

Teď jdu zkusit ten krém z mascarpone a šlehačky, zapomněla jsem ji v obchodě koupit:)) tak pak poreferuju!:) takže mascarpone, šlehačka 40% a ztužovač smeta fix, cukr, vanilka a mělo by to stačit, jo?:)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2418
3.2.17 15:05

A když to pak ještě pokpu trochou džusu, tak si myslím, že to bude krásně vlahé. jsme zvědvá:)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama