Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Hezký den, přeji, potřebovala bych poradit. Máme 4 týdenního chlapečka a máme problém se spaním. Spi teda hezky, ale před tím, než usne hrozně křičí. Není to obyčejný pláč, ale šílený řev, přičemž zapomíná dýchat a je rudý v obličeji. Musíme u něho stát a hlídat ho. Nepomáhá nic, dudlík nechce, když ho houpám na rukách, řve taky, když ho nosím, taky řev a večer jen co ho dám do zavinovačky nebo položím do postýlky, tak spustí z plna hrdla. Už nevím co s ním, je mi ho moc líto, že se musí chudáček uspávat tímto způsobem, ráda bych mu pomohla, ale jak? Je nakojený, přebalený, vykoupaný, vymazlený a něco mu chybí??? Díky moc za rady!
Buď je unavený moc nebo málo.
Může být přetažený, v tom případě bych celé usínání posunula tak, aby si začal mudlat očka a dávat najevo potřebu spánku až ve chvíli, kdy už je vykoupaný, přebalený a maximálně tak před kojením, mě Mates usínal u prsa a byl klid.
a nebo se mu naopak ještě nechce spát. U nás se na nějaké usínánív prvních asi 3m moc nehrálo, když se mu nechtělo, tak fajn, byl s náma, i večer, většinou se ale ukojil, když jsem si ho vzala na kojopolštářa koukala na tv nebo do notasu, jeho to nerusilo, kojil se, az byl tuhej a přendala jsem ho do postýlky, až když jsme šli spát.
Nám to dělala asi od 2m. Pravidelně po krmení v 18.00 začala a krmením ve 21.00 končila a pak krásně spinkala. Nejdřív pomahalo hned v 18.00 dát do kočárku a jezdit a jezdit. V kočáře prostě zázračně usnula, ještě než jsem došla s taškou do kočárkárny, už byla v limbu. Doma jsem s ní mohla dělat, co jsem chtěla a nic, pořád řev. A taky co cvičíme rehabilitaci (má slabé šíjové a břišní svaly), tak je taky klid. Asi je to tím, že je z toho cvičení utahaná. A nebo prostě protažená.
Ještě asi 2× pomohla kolíbka a taky těsné utažení do pleny. Kdy se utáhnou ruce. Vypadá to drasticky, ale vcelku účinný.
Příspěvek upraven 18.09.10 v 16:56
Někdy mu nabídnu prso, s tím, že mi usne, chvíli teda pije, pak usíná, čekám, až se mi zdá, že spí, dám do postýlky, 2 minuty spí a začne znova… ![]()
U nas to preslo casem, vzhledem k dvojkam se neslo individualne venovat a prcet brzy prestal, ak mel limit 11MIN revu a chrrrrrrrrr
Dyt je to jeste malinke mimco a chce byt ze vseho nejvis se svou mamou a citit jeji blizkost. Mala plakala porad a tak sem uspavala u prsu, nebo ponosenim, nebo houpanim, nebo zpivanim a kdyz byla tuplem krize, tak manzel behal v noci s ditetem v satku po okoli
A to zabralo zarucene.Taky cca.do pul roku spavala s nami v posteli a byl klid.
Jo a taky kdyz dite prendavas velmi brzo, pokud tvrde nespi, okamzite se po ulozeni probudi. Ja sem ji balila do deky, aby byla v teplicku a po dokojeni, jeste chvili mela na hrudi ci kline, dokud poradne nezabrala.
zcela rozumim a drim pesti ![]()
Mám stejný problém, akorát můj syn má půl roku. Každej večer hroznej řev, když ho dám do postýlky, nejdřív mu dám hračku a dudlik, tak to si ještě chvíli hraje, ale jakmile si mne oči a začne se škrábat, tak to je unavenej a začne brečet a vztekat se, posouvat se v postýlce, že u něj musim sedět, držet mu ruce aby se nepodrápal do krve (i když ani tak tomu někdy nezabránim) a většinou až po takovýmhle hodinovým vystoupení usne. Už mě to vyčerpává a hlavně nervuje, nevim jak dál. Opravdu je unavenej, ale nemůže usnout tak se tak vzteká, je to každej večer
Prosím poraďte!
Mě to malá dělala taky. byla jsem tak z toho unavená a skleslá že jsem si ji vzala k sobě do postele hladila jí a zpívala ona jen ležela koukala a usla. velkou nevýhodu to mělo v tom že malá do ted spí s námi v posteli a před spaním jí musím vždy zpívat ![]()
@lussinka1984
mě to bobeš dělá taky. prostě ho nechám. většinou to trvá tak 5 minut po tom co odejdu a pak usne. když u něj stojím tak vydrží blbnout i hodinu ![]()
@MarDen píše:
Mě to malá dělala taky. byla jsem tak z toho unavená a skleslá že jsem si ji vzala k sobě do postele hladila jí a zpívala ona jen ležela koukala a usla. velkou nevýhodu to mělo v tom že malá do ted spí s námi v posteli a před spaním jí musím vždy zpívat
a to si jí pak ve vaší posteli nechala a šla si pryč?
Tohle taky prvorozená dělala. Před jakýmkoliv spaním od narození brečela a brečela. Mě jí bylo líto, tak jsem chovala a chovala. Zajímavé bylo, že to vždycky trvalo přibližně 20 minut a usnula. Když měla čtyři měsíce (opravdu jsem ji CELOU tu dobu před každým spaním přes den i v noci chovala) a začaly to odnášet moje záda, usoudila jsem, že se chování musí odnaučit a ona prostě stejně těch svých 20 minut brečela v postýlce, v kočárku…kdekoliv se nacházela. Ani nevím, kdy ji to přešlo.
@paola white píše:
a to si jí pak ve vaší posteli nechala a šla si pryč?
jojo
tak u nás nemá kam spadnout postel je přímáčklá na zdech
jinak bych jí tam samozdřejmě nenechala. ale ono to už jinak ani nešlo to byl vždycky úplnej záchvat řev řev a řev skoro až ječení
Ještě chci dodat, že když ho zabalim do deky jako do housky, tak se z toho většinou dostane a nic to neřeší.. jedině zkusit svázat ještě plínkou, aby to bylo pevnější, jinak mě nic jinýho nenapadá…
@MarDen
no nechápu jak může být postel namáčklá na zdi po všech stranách… ![]()
já bych teda Matyho k nám do postele co se začal plazit už nebrala, to ho radši nechám vykřičet ![]()