Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Veru.Kb jak píše Michelle, měl by vypít 150-180 ml na kg váhy. Tj., když váží 5,9 kg a pije 7× denně, tak počítáš 5,9×150 : 7 a vyjde ti jedna dávka. Ale moc to neřeš, dej mu tolik, kolik si řekne. Oni taky pokaždé nevypijí stejně. Jakou UM neporadím, prostě takovou, která mu sedne a nedělá zácpu. Ten Nutrilon HA je možná trochu hořký, že? HIPP HA je totiž taky hořký oproti tomu normálnímu, ale náš malej sní vše, co neuteče, takže mu to problém nedělalo. Když nechce HA, tak možná obyč Nutrilon? Složením to bude stejné, tak jestli mu jinak sedí, tak bych zkusila ten, ať mu neděláš v bříšku bordel… Ale třeba ten HA ještě vezme na milost, prý si časem na tu hořkou chuť zvyknou.
@Veru.Kb Veru, nemůže to být růstový spurt? Snaž se víc přikládat, mlíčko se ti zase dotvoří, tím že dáš dokrm, tak se ti laktace nezvýší a je to trošku začarovaný kruh. Trvá to tak tři dny a mlíčka bude zase dost. Jestli máš pocit, že má hlad, tak koj častěji, z obou prsou, střídej je několikrát v průběhu kojení. Když nakojíš a bude mít hlad, za půl hodiny se ti mlíčko zase udělá, můžeš dokojit. A na vážení každý den se vyprdni, akorát se tím stresuješ, ono děti přibírají skokově, klidně pár dní nic a pak váha najednou stoupne.
Aha, tak teď čtu, že dáváš UM a s kojením teda končíš…, škoda.
@Veru.Kb Poradkyně mi řekla 150ml na kg váhy, vydělíš počtem jídel a tolik by měl spapat, ale to je jen teoreticky… žádné mimčo nám nepapá podle tabulek. Moje kočka má 5,5 a měla by sníst 825ml a dnes snědla 766,včera 900,je to jak kdy… Třeba teď jsem jí udělala 165ml a ještě 30ml jsem jí musela dodělat
Prostě dávat jí jak má hlad, mě dr. cpala do hlavy dávej jí po 3 hod.,tak jsem to dělala a blbost, malá prostě nemůže mít hlad po 3 hod.,taky nemáme hlad pravidelně, někdy jí po 2 hoďkách někdy po 4 hoďkách, v noci i po 8
já malý dávám sunar nebo nutrilon AR a přítel říkal, že jsou dobrý a ten nutrilon, že je sladší, tak nevím, já mlíčko nemůžu, bych
on se to naučí a pak ti třeba nebude to prso chtít
a ty chceš s kojením seknout? ono je to docela o nervy no.. já jsem tak moc chtěla, ale malá byla líná tahat zadní mlíčko a pila jen to přední.. a šla váhou dolu… a tím jsme začly dávám UM jako dokrm, prso chtěla i tak, ale to si žužlala místo dudlika a občas jí z toho něco vyteklo, tak byla spokojená… a kolik měl malý, když se narodil? my jsme teď na 3.měs. kontrole měly 5,5kg,59cm… Ty mu dáváš UM, MM čerstvé a pak ještě z mrazáku? Zkus těch 20 min. dávat prso, střídat obě ať podpoříš laktaci a pak ať se dojede UM, když bude ještě hladový… 100ml je hodně, kdo to řekl? ![]()
Ahojky-já mám slečnu a od narození taky samý pláč a chování. Já kojila jen 6.týdnu a potom jsme najeli na Bebu. Vše mi ublinkávala, nakonec jsme začali kupovat Bebu hypoalergení a světe div se-blinkání skončilo i pěkně -dvakrát deně se vykadí. Tet má malá pul roku a tím jak se stále chovala, tak to jí zůstalo. Musím chovat pořád, jakmile ji odložím tak šílené hysteráky. Ale to už není kvuli kolice, ale kvuli vypěstovanému návyku na chování. Já sama jsem to přestávala dávat, bylo to velmi psychicky náročné a jednoho dne jsem začala ondlívat. Pak už to na mě chodilo každou chvíli. Skončila jsem na interně-tam zaznělo-totální vyčerpání organismu. Vykapali do mě pixlu magnézia a šupajdy zase domů. Dotet musím brát 3× denně 2 tabletky. Ale hurá tělo se dalo dohromady, už neomdlívám. Říkali, že díky stresu se mi magnézium nadměrně odbourávalo z organizmu. Tak tet za tři dny bude mít malá pul roku a už je to vše lepší i ten věčný řev je za námy, jen pořád musím chovat-už mám ruky jako opice.
@kotýsek To je děs, taky si na to naše kočka navykla, jak furt řvala tak jsme jí chovaly… Teď se to už odnaučila
ale musím ji mít v lehátku, kočárku nebo v posteli a musím na ní mluvit, jakmile se vzdálím tak je hysterák
to jsi tedy dopadla, člověk se na mímo tak těší a pak je z něho vyřízený, co? ![]()
@MichelleA3 -my na ni čekali 6 let, než se zadařilo a manžel, ze srandy říká- když jste mě tak chtěli, tak teť vám to dám sežrat ![]()
![]()
![]()
@kotýsek Ty jo, šest let. Ale má pravdu. Přítel to taky říká.
ale bude lépe, i kdyz za chvíli začnou růst zoubky ![]()
@Ivča78 Ivčo, nekončím, nakonec to zkoušíme dál, spurt mě taky napadl.. Ale zas, jak mu dám z obou, tak má moc předního a tam je víc cukrů, víc kvašení v bříšku a tím i víc koliky, odstříkávám zbytek do poslední kapky, občas se mi utvoří do dalšího jen maličko, tak dám UM nebo zmražené mlíko a odsaju tu trochu nebo mu dám tu trochu z prsu.
@MichelleA3 naše pediatrička, že prý je 100 moc.. jo já si to také myslím, jednou jí tolik, pak chce víc, pak míň, jako my, i s tím, po kolika hodinách má hlad.. ona se řídí moc tabulkami.. no zkoušíme kojit dál, je s tím teda hrozný sraní, já mám k tomu bolesti, mám ještě kousek placenty a kočka se nám z něčeho otrávila, tak se ještě starám o kočku, nemůžu se moc hýbat kvůli tomu břichu a ještě se mi chce furt zvracet, mám bolest jak při kontrakcích.. přikládám častěji, odsávám, ale myslím, že bude mít víc prdů z toho předního mlíka.. při porodu měl 2550 a 46 cm.. no já hlavně ani nechápu, z čeho tak roste, sní o dost míň než má a vždy mu to stačilo a hodně toho pak vyblinká.. já taky strašně chci kojit, ale nejradši bych s tím často sekla, jak mi u toho dělá vyrvál.. no ale zkoušíme dál.. a tvořilo se ti zadní? někdy se prý netvoří..
@kotýsek Ahojky, mě se taky tchán směje, že budu mít ruce jak orangutan.. No když ono to nijak jinak nejde, když ho bolí bříško, má hysteráky, nepochovám a je fialový a nedýchá, to nedokážu. Jednou jsem ho nechala vyřvat, jen jsem ho houpala v kolébce, vydržel v ní hodinu řvát turch.. Takže malá sama nepoleží, ani když si hrajete? No ty brďo, hlavně že to dopadlo dobře a magnezko to spravilo.. ono když je nerv, tak se moc kojit nedá a když je řev celý den, tak se pak samozřejmě člověk nervuje, není mlíko, je ještě větší řev, je to jak začarovaný kruh.. A po to HA nemá ani koliky?
@kotýsek píše:
@MichelleA3 -my na ni čekali 6 let, než se zadařilo a manžel, ze srandy říká- když jste mě tak chtěli, tak teť vám to dám sežrat
tak to jste se načekali ![]()
no přesně tohle mi taky každý říká a ještě: chtěla jsi ho, tak se starej.. ![]()
@verusak.berusak jo takže by měl vypít 126.. no teď vytáhnul z levýho 120, z pravýho jen pod 100.. já měla s tím pravým od začátku problémy.. a jak je to pak, když mimi potřebuje ještě víc, to se v prsu začne vyrábět víc podle potřeby mimča? taky jsem četla, že si na tu chuť zvyknou.. no spíš to bude tou lahvičkou..
a co tvůj brouček? jaký je teď, jak je lepší počasí? malý líp spinká aspoň.. ale mám tu tchyni na pomoc a chodí mi kouřit na balkon skrz ložnici a vždy mi ho vzbudí ![]()
@Veru.Kb Veru, to přední mlíčko bych tak neřešila, mě radila tenkrát doktorka vždycky trošku předního mléka odstříkat a stejně to nepomohlo. Jestli má hlad, dej obě prsa a v průběhu jednoho kojení je klidně i několikrát vystřídej, zvýší se ti tak laktace. Já kojím z obou prsou celou dobu, od narození. Ono odsávačkou asi nikdy neodsaješ tolik, co mimčo. Alespoň teda já tou svojí ne. Protože jsem kolikrát odsávala až se ze mě kouřilo, už to nešlo, v tom se vzbudila malá, tak jsem ji dala k prsu a ještě se i tak napila.
@Ivča78 a kolik je tam tak toho předního, nevíš? no prý je hodně sladké a ten cukr pak podporuje při poruše trávení (náš, váš případ) kvašení v bříšku a tím větší tvorbu plynů.. ale taky jsem odstříkávala přední a žádný efekt.. no ale když z pravýho odstříkám přední, tak pak bude mít málo papání.. Jo máš pravdu, miminko to líp vytáhne, mě to nešlo odstříknout odsávačkou, tak jsem dala malýmu cucnout a hned to teklo.. a kolik tak zbaští malá z obou prsů nevíš?