Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ty jo Veru, to je mi hrozně líto, že nikoho nemáš! Tak ráda bych nějak pomohla! Vím, jaké to je!! Já zvracela před tím, než jsme jeli k MUDr., protože jsem měla nervy z toho, jak zas bude řvát… Byla jsem na tom úplně stejně! Strašně jsem se bála, že jí něco je, že si něco tim řvem udělá… Byly to strašné nervy, pořád jsem jen brečela a musím říct, že ze začátku jsem fakt nebyla „šťastná“ - ať mi řáká kdo chce, co chce, to řvaní bylo tak neskutečně ubíjející, že se prostě o malém uzlíčku štěstí vůbec nedalo mluvit! Měla jsem výčitky ze všeho, že nejsem dobrá máma, atd… Tolik jsem se na mimi těšila a vlastně mi to akorát bralo… Opravdu se to ale změní, slibuju! Teď si připadám nejšťastnější na světe! Odkud vůbec jsi?
@MichelleA3 jinak gratuluji k první prospinkané noci
@Verčule děkuji za rady a zkušenost, no já už nad UM přemýšlím několik týdnů, ale snažila jsem se udělat vše pro to, abych mohla kojit, diety a tak, ale nic nepomohlo, nevím, jestli zkusit UM nebo ne.. @Levandule121 už jsem zkoušela 2 týdny bez mléčných výrobků a žádný efekt, děkuji za radu
krvavé nitky nemá, ani se neosypává..
@smouline z Prahy 3.. jo oni by přijeli třeba tchánovcí, ale u nich je malej tak šíleně nešťastný.. u mojí mamky je klidný, ale ta pořád pracuje.. já mám navíc ještě kousek placenty, mám z toho trochu bolesti, protože dr. říkala, že by měl malý z injekce na spuštění mensesu (tím by se i vyčistila děloha asi) hrozný koliky, takže když už koliky má, jak by vypadali po té injekci, tak mi sama doporučila počkat, když nemám extra bolesti, ale už mám z toho trochu i křížové a zvedá se mi dost žaludek.. jsi moc hodná, snad se s tím nějak popereme, ale každým dnem si nedokážu představit, jak přežiju další den, dřív aspoň 4 h spánku vkuse, teď tak po 5-20ti minutách přerušovaný, takže jsem úplně hotová.. tak už jsou poslední 2 možnosti, které jsme ještě nezkusili, vymýtit negativní síly a zkusit UM.. opravdu se netěším na každou další minutku, z kojení mám vyloženě hrůzu, jak se blíží ten čas, tak mám hned žaludeční nervozu, že bude zas extrémní hysterák.. obdivuji tě, že po tom všem teď plánujete, že byste šli do dalšího, no ale je fakt, když má malej světlé dny, i když je jich šíleně málo a vlastně jsou také prořvané, jen míň než běžně, tak si také přeju ještě jedno, aby měl sourozence.. jestli tohle přežiju..
@Veru.Kb Hele,tak ho prostě nech vyřvat, já už jsem taky neměla sílu pořád nosit, chovat a nechala jsem ji vyplakat. Sice mi to rvalo srdce, ale přeci nemůžeme být úplný otroci, oni jak jsou malý, tak jsou vyčůraný… malá taky vyžaduje pozornost a když začne, tak přebalím, nakrmím, pomazlím, zkontroluji jestli jí není teplo nebo horko a když pořád pláče, tak ji nechám a už se na to naučila a pláče tak těch 10 min.,večer sama v postýlce, dřív spala s námi, bála jsem se jak blinkala, že se mi udusí v postýlce ( i když jsem měla vyvýšené )… o té únavě mi nemluv, do 2,5 měsíců řev, jsem padala na hubu, i o to zatracené mlíčko jsem kvůli tomu přišla, nestíhala jsem jíst, uklízet, vařit nic… a takový ty kecy, že ty mrňata jen pořád spí, pch, to nebyl náš případ, ba naopak a teď už tolik toho taky nenaspí, protože to už prostě nepotřebuje… takže jsem taky pořád unavená, potřebovala bych spát tak 2 dny v kuse… Můj přítel zase maká okolo domu, takže jsem až na světlé chvilky, kdy viděl, že už to nedávám byla na to sama a to jsem pořád brečela a bylo mi taky na
![]()
@smouline Taky jsem si ze začátku ( vlstně někdy i teď )říkala, že jsem asi dítě mít neměla, že se o něj nedokážu postarat, že jsem k ničemu
a návštěvy lékařu nejsou ok ještě ani teď, jako by to cítila, jen jí tam začnu svlékat, tak se jí to nelíbí
a teď jak dostala ty první 2 včeličky se jí tam nebude líbit už tuplem… pokaždé doktorku počůrá, ale je to můj
a myslím, že jak už moc nepláče, tak je taky teď taková šikovná, bere hračky do ruky, ručičku si srká do pusinky snad až po zápěstí jak jí chutná a kecá o sto šest, ale otočit se jí zatim nechce, dokonce jednou přítel šil a pořád říkal táta, táta a ona to po něm zopakovala, takový krásný hlásek a ne ten řev, co mi trhá uši…
![]()
@MichelleA3 Já jsem četla, že tak malý by se neměli nechat vyřvat, že to má smysl až od půl roka, do tý doby prý vyčuraný nejsou, jen jim něco chybí, tak nevím, co si o tom myslet, on řve i v náručí, i když mu pozornost věnuješ, ale o trochu míň než když se mu nevěnuješ.. Vyřvat jsem se pokoušela nechat ho, už jsem nevěděla, co s ním, ale on vydržel turch asi 15 minut řvát stejnou frekvencí
také se bojím o mít v posteli kvůli blinkání, v postýlce ho mám aspoň na monitoru, ale on je uřvaný i u mě v posteli..
jo to znám, také nic nestíhám, úklid nebo vaření neexistuje, najdou se tak 2 minutky klidu, kdy si přečtu aspoň tady rady a jede se dál.. taky jsem říkala, že bych také potřebovala tak 2 dny spánku
ale mám pocit, jak jsem v takovém neustálém napětí, že bych ani nemohla spát, tuudle mi spal 8 hodin přes noc (asi omylem) a po 3 hodinách jsem se vzbudila, co se to děje a nemohla jsem znovu usnout.. takže taky žádná nebo minimální pomoc.. a malá se za těch 10 minut uklidní sama?
Holky také mám šílené pocity, že jsem naprosto neschopná matka, že je kvůli mě nešťastný, že nedokážu nic udělat pro to, aby byl spokojené miminko..
@Veru.Kb jee taky jsem byla z prahy 3 prestehovala jsem se pred mesicem do vyskova. vydrz vydrz ja si prisla ze male ublituju ze neni a nebude stastna a ted si hraje smeje no a ja si udelam i nehty
je to strasnej napor a hele umelko davam dvakrat dene a kojim. fakt to pomohlo ja jedla spis nejedla pokus o vse a vysledek stejnej.bejt tebou pojusim se o to.
@Veru.Kb Veru, tvoje pocity jsou naprosto normální, pláč nenechá žádnou matku klidnou, to je příroda a když je to nonstop celý den, měsíce v kuse, to je prostě psycho. Já nesnášela radu „vydrž“, člověk má pocit, že ještě hodinu a fakt se zblázní, ale zpětně mi přijde, že ty nejhorší 3 měsíce utekly rychle a na to nejhorší už teď zapomínám. U nás ještě docela zabírá vibrační lehátko a houpat a houpat (nemůžeš se od něj hnout, ale je chvíli ticho), potom si holky hodně chválí houpačku Hacka, taky o ní ještě uvažuju na denní spaní. Taky můžeš ještě zkusit homeopatika (já jim obecně nevěřím, ale kdo ví). Já uvažovala i o placené výpomoci na pár hodin týdně, buď na hlídání, nebo aspoň na úklid a kdyby to trvalo ještě déle, asi bych si fakt někoho našla, protože žádnou hlídací babičku ani tetu nemáme a prostě to se fakt dlouhodobě nedá.
Pro povzbuzení - dneska už začal brát do rukou hračky, na bříšku (to většinou nebrečí) vydrží už třeba i hodinku, zabaví se tím, unaví a pak spal 2× 45 minut bez naší asistence
To už je prostě úplně jiné dítě.
Jo a k tomu vyřvání. To víš, že ti každej řekne, že se to u takhle malých nemá, ale dítě běžně nebrečí celé dny a noci. To není o tom, že bys ho chtěla nechat vyřvat, ale že prostě to jinak nejde, než ho chvíli nechat. Myslím třeba 5-10 min (dýl stejně nevydržíš
. Monitor dechu máte, tak ho dáš do postýlky, najíš se, dáš si sprchu nebo budeš jen sedět, čumět do blba a z hluboka dýchat. Jo moje kamarádka, která měla taky kolikového chlapečka, ho hodiny nosila se sluchátky v uších a s hudbou na plné pecky ![]()
@Veru.Kb Jojo,pustím 4× kolotoč, co ma nad postylkou a pak tam něco zvatla a usne. Dřív usla jen na ruce a to jsem rikala, ze nejsem blázen, ze ji přeci nebudu porad uspavat na ruce, ze by se pak pekne pronesla kdyz by mela 8kg.
řve těch 10min.max,když řve déle a vidím, ze nema unavena očička, tak ji vyndat, povídám si s ni, třeba 15min. a pak je uz unavená, tak jde zpět do postylky a tam usne bez pláče. Normalne jsem prisla na to, čím ji zabavit, když jen knoura, tak ji pustím smouliky.:) to me tak napadlo, davas mu často prso nebo vodu, čaj, když je takhle na padnuti, tome mala hodně pije, jestli ti prcek nema zizu. Neboj, jsi pro nej ta nej mamka, jen ma těžké obdobi a ty také.
@MichelleA3 my se taky zatím jen placatíme na zádech. Ale ještě mají času, do půl roku je to tabulkově a některé děti se točí ještě později. Můžeš to s ní ale trénovat tak, že skrčíš kolínka k bříšku, vezmeš za vnější kolínko (opačné než na stranu na kterou točíš) a otočíš lehce ke straně a malá by to měla dotočit. Malý jak je na boku, tak zabere a je na bříšku hned, ale na bok se mu nechce. Ale fakt není třeba to řešit. Já si hrozně přála, aby se malý začal brzy otáčet, protože doktorka říkala, že oni tím posílí ty boční bříšáky a to už je pak definitivní konec kolik. Tak proto, jsem prostě z těch kolik už dost pošahaná
.
@MichelleA3 píše:
" Neboj, jsi pro nej ta nej mamka, jen ma těžké obdobi a ty také.
@verusak.berusak Nejhorší je, ze nam ta mala prostě nechce na brisku byt a přitom je na brisku tak šikovná, zvedne hlavičku a otáčí ji z jedné strany na druhou.
ale vydrzi tam max. 5min.:(
@MichelleA3 ono pár minut několikrát denně stačí. A věřím, že to fakt uteče a za chvíli budem za prckama běhat ![]()