Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Veru.Kb @Veru.Kb Veru, no na tříměsíční celkem dobré, ale má vlivem těch celodenních kolik zvýšené svalové napětí v šíji a lehkou asimetrii. Jednoduše, jak se 3 měsíce v kuse propíná a křečuje, tak si extrémně posílil jednu skupinu svalů (na zádech) a jiné (na bříšku) má zas ochablé. Na bříšku má dokonce svalový rozestup. Budeme proto asi rehabilitovat, ale protože jsou teď dovolené i na rehábku, tak to definitivně vyřešíme až na 4měsíční prohlídce. Já jsem souhlasila, navíc to bylo v tom týdnu, kdy mi připadalo, že je to najednou o moc lepší, tak jsme se s doktorkou domluvily, že tomu ještě dáme šanci, že se během toho měsíce třeba srovná. Neuro jsme konzultovaly, ale doktorka říkala, že na něm opravdu nic nevidí, že je vysoce nepravděpodobné, aby bylo něco po této stránce v nepořádku. Prý prvním příznakem, že je po neurologické stránce něco v nepořádku je to, že děti špatně polykají a hodně moc blinkají a vlivem toho špatně jí a celkově neprospívají. To my nejsme, přibíráme ukázkově.
Jinak ale bohužel, min. týden byl fakt lepší, ale od čtvrtka má zácpu, kaká jen za pomoci rourky a má to fakt tuhý
. A koliky trvají a celodenní pláče také, v noci jsme vzhůru co hodinu, špatně usíná, pořád tlačí a mele sebou. Jsem už tak zoufalá, že jsem se odhodlala zkusit UM. Odsávám, abych nepřišla o mléko, ale dávám teď 2. den UM. Zatím je asi na nějaké závěry brzo, ale přijde mi to o fous lepší, nicméně stále nekaká. Dám vědět, ale zatím to na nějaké valné zlepšení nevypadá.
@Veru.Kb Veru, s tím přitahováním za ručičky to někde píšou, ale myslím si, že je to zastaralý názor a dělat by se to nemělo. Na klokánka je to zády ke tvému břichu, opřít jakoby jen o zadeček, mimčo by nemělo být svisle, ale jakoby trošku dopředu překlopené, mrkni se sem:
http://mladazena.maminka.cz/…s/detail.php?…
a ještě doporučuju shlédnout video ke knížce Něžná náruč rodičů, zkus to stáhnout na uložto. cz:
http://uloz.to/…-rodicov-m4v
Vojtova metoda se necvičí u všech miminek, jenom když je problém, nebo cvičí i nedonošené děti, co jsem slyšela. U Adámka se to spravilo, hlavu má teda křivou doteď, ale ne tak jak to měl, chodíme na pravidelné kontroly na neurologii, aby se mu nevrátil ten úklon, ale má to delší dobu v pořádku. Po těch čtyřech měsících už se to dalo zvládat, uvidíš, půjde to, určitě už teď vidíš, že jsou dny, které jsou lepší než na začátku, viď?
@Veru.Kb píše:
@Ivča78 a na tom míči, jak jsi psala, posiluje také hlavičku?
Posiluje hodně zádové svaly, určitě i krk. Protože jak ty s ním houpeš, tak instinktivně zapojuje svaly.
@Veru.Kb Tak jsem to asik zakřikla
Dneska skoro nezavřela oko a hlavně pusinu
Teprva teď se mi jí podařilo ukonejšit a odpadla… A prý, že teďka ty skřítci spí 16-20 hodin. Jaaaj to by bylo super! ![]()
To odříhávání po pár hltech taky znám
Též jsme praktikovaly.
Klidnou dobrou noc ![]()
@verusak.berusak a máte zatím nějak cvičit doma než budou rehabilitace? Chudinka tak se natrápí s kolikami a ještě tohle. Ale to se určitě spraví. Také mám obavy, aby neměl nějaký podobný problém. A pasete koníky? Aha tak to mi taky budem z neuro. hlediska ok, přibíráme až až, teď má 56 cm a 5480 g. Aspoň ale něco pozitivního, máte prďolku z neuro. hlediska v pořádku a to je moc dobře, koliky pominou a zádíčka a bříško rozcvičí. My teď cvičíme fest, i když mu je jakoby teprve měsíc, ale preferuje hodně pravou stranu, tak se tomu hodně věnujeme, jsme pořád na bříšku a motivuji hračkami a chrastítkem a dneska se mi začal přetáčet z bříška už i na levou stranu, předtím občas jen na pravou, je celý nějaký urychlený. A s kolikami víc neporadila? Ono asi nezbývá nic než čekat, ale že se nedá nic udělat aspoň, aby pak neměli problémy s asymetrií a šíjí.. To máte stejné jak u nás, teď třeba 2 dny ok, spí, je s ním sranda, pak zas 5 dnů řev a tlačí o 106.. Jak to jde s UM? Já nemám odvahu, mám obavy, že to bude stejné nebo horší, vždyť mám přísnou dietu, tak snad to ze mě nemá, možná se nahltne, ale vyprdí to, přesto řve. No každý jiný by ti asi řekl, že je kravina přestat kojit a přejít na UM, MM je pro mimi to nejlepší, ale zas, když vám to pomůže, tak proč zbytečně mimi trápit, kojila jsi docela dlouho, takže nějaké ty protilátky z tebe má a teď jsou ty UM tak vyvážený, mimčo tam má vše, co potřebuje a třeba pak bude i míň plačtivý.
@Ivča78 Děkuji za odkazy, skouknu, pročtu. I jsem si stála knihu Něžná náruč rodičů a postupně čtu. Docela mi mrzí, jak ona tam píše o režimu, jak se miminko ráno vzbudí, nechat ho chvíli se v klidu probudit, ranní hygiena, nechat ho chvíli hrát si samo a rozhlížet se, nic z toho u nás neexistuje, většinou řve, žádný režim nelze, zatím jsem tam ale nenašla, co dělat se řvoutem. Na klokánka také posiluje na hlavičku? Zkouším teď hodně motivovat chrastítky na tu neoblíbenou stranu, ale asi na to musí mít náladu, včera byl tak nepříjemný a vykroutil by si hlavu doprava nejradši, úplně nepřirozeně vykloubené, ať jsem dělala cokoliv. Dnes už to šlo líp, hráli jsme si směr na neoblíbenou stranu, i jsem ho rozesmála, jak jsem na něj dělala ksichtíky, posílám foto
myslíš, že má smysl dávat ho spá na neoblíbenou stranu? že aspoň přes noc je doleva? I když se často otočí zpět, ale na dnešek tak v noci vydržel. Jo máš opravdu, někdy jsou už i lepší dny, ale nevím, jestli to není spíš tím, že jsem si začala zvykat, no ale je pravda, že teď už se občas usmívá a pozoruje mi, vnímá, co mu povídám, kouká na hračky, poslouchá písničky, má rád retro music tv
Malej je nedonošený, ale nikdo nám neřekl, aby jsme cvičili Vojtovku, holt se musím u dr. na všechno sama ptát a připomínat ji, co má dělat. Jak šlo Adámkovi pasení koníků a převracení se a tak, když pořád plakal? Měli jste možnost se na to soustředit? A jak se mu leží, když má ještě trochu šišatou hlavičku?
@břízka a včera už byla lepší? jeee to by se mě také líbilo 16-20h, no ale nebudeme nároční, aspoň v noci, kdyby v klidu spal, tak jsem spokojená
no ale stejně asi máte nejhorší za sebou, teď už nebude každý den prořvaný kvůli kolikám, ale třeba každý druhý, třetí ![]()
@Veru.Kb Verčo, přesně tak, ona paní Kiedroňová má dobré ty rady, skvěle zládnutou tu manipulaci s miminky, je vidět, že je miluje a má super přístup, ale podle mě nezažila tak uplakané miminko jak máš ty nebo jako jsem měla já doma. Na to mi nefungovalo nic. Až teď s malou jsem si užívala toho, že ji třeba přebaluju a ona mi u toho neřve atd., prostě věci, který jsou pro ostatní maminky naprosto běžný, tak pro mě byl a je svátek. Jednou říkala v Sama doma, že ten řev je už následek nesprávné manipulace a docela mě s tím naprdla
. Jednou teda byla v Sama doma a byla tam s ní maminka s dvojčátky a té prý její rady pomohly, že jí přestaly tolik plakat, že to bylo tou manipulací, mluvily tam o tom, ale už si to přesně nepamatuju a dohledat to v tom množství nedokážu. Možná by šlo jí třeba i zavolat? Určitě by byla ochotná poradit, když je to tak akutní.
Můžeš si zkusit pustit nějaké díly s ní, je to zajímavé, jen škoda, že odkazy jsou vždy na celé díly Sama doma a ty její vstupy se musí hledat. Taky jí můžeš napsat soukromý dotaz do její poradny, posílám ti odkaz. Odpovídá celkem rychle, taky jsem jí kdysi psala. V sekci Rady najdeš odkaz na ty díly v Sama doma, kde byla a taky na tu její poradnu, tak jí zkus pro zajímavost napsat nebo si pročíst nějaké starší rady:
http://www.kenny.cz/…ickem-vyvoji
Adámkovi se spí normálně, má hlavu šišatější jako řada dospělých lidí, myslím, že mu to nějak nevadí. Jinak ze začátku pásl blbě, měl tu hlavu pořád ukloněnou k jednomu rameni, takže to bylo pro něj dost obtížné, ale rozcvičili jsme to, zaplať pánbůh a brzy lezl jako drak, ono jak byl víc a víc na bříšku, natahoval se sám za hračkami, lepšilo se to i tím.
Jo a to jsem chtěla ještě napsat, malý ti pase krásně a takhle na první pohled žádnou asymetrii nevidím. Jestli to má trošku, určitě se mu to krásně srovná, zvlášť když ho tak pěkně motivuješ. Určitě tu hlavičku posiluje i v poloze na toho klokánka, tam posiluje skoro všechno. Zbytečně ho nepřetěžuj, ale už ho tak občas vezmi, bude se mu to líbit, bude tak mít super rozhled. Stáhni si ale předem to video, ať to děláš správně, i v knize je to dobře nafocené a popsané, ale to video si k tomu pustit je moc fajn. Na spaní, pokud to jde, tak mu tu hlavinku klidně na tu neoblíbenou stranu otoč, sice si ji třeba dá zpět, ale tak alespoň na chvilku. Neboj, dobré to bude, drobná asymetrie se srovná sama.
Ufff, nezapomněla jsem na něco
? Kdyžtak piš, piš, piš
.
@Veru.Kb Ahoj Veru, včera to bylo celkem v poho, ale už aby ty horka skončily. Obě jsme z nich už zničený
A co vy, jak ty hicáky zvládáte? Jo a krásný fotečky
Malej je úžasnej!
Ahoj holky
. Vedra jsou úmor i pro dospěláky, natož pro děti. Mě malá už druhý den spí jen jednou denně, vstává v sedm a usne v půl druhý po obědě a po schlazení ve vaničce ve vlažné vodě. Je to pro ni taky náročný.
Ahoj holky.
Veru, na malém vůbec není vidět, že by byl nedonošený. Je to pořádnej chlapák a krásně pase
… Co koliky, lepší?
My jsme dneska šestý den na UM a musím zaklepat. Už druhý den byl viditelně lepší a od třetího dne kaká krásně a hlavně sám, bez rourky, je podstatně méně plynatý a jediné, kdy brekne kvůli bříšku, je při jídle. Ale je to spíš kňourání, trochu se zakroutí a to je vše, koliky prostě už třetí den nejsou. Taky, asi jak je to UM hustější než MM, tak už téměř neblinká, jen při odkrknutí po jídle a to jen malinko. No, může to být náhoda, je to pořád docela krátká doba. Jinak taky toho vypije podstatně víc, za celý den dá minimálně litr, i více a je to asi tím, že nemá při jídle až takové bolení. Celkem v klidu vytáhne na jeden zátah 180-200 ml, MM pil tak 140 ml, ale když začalo bříško bolet brzy, tak skončil na 80 - 90 a víc ani ťuk (krmila jsem odsátým MM, protože z prsu od začátku odmítal). Takže chudák byl nervní asi i z hladu, protože se nemohl v klidu najíst. Teď už 45 min. spí ve stojícím kočárku, sám bez uspávání
(ha, už se budí
)
Ahoj, taky už jsou ty vedra pro nás těžký!! Jak pro mě, tak pro malou
Včera byla šílená krize, bolí bříško a prdíky a dneska pokračujeme… ted teda už hodinku spinká, byla tak unavená, že už usnula… chudinka!
takže nemůžu jíst ani zeleninu… už nevím co bych jedla, aby neplakala… takže zase budu na pečivu, salámu a sýru a jogurtu ![]()
holky taky vás trápí potníčky, v těch vedrech? nám se ted udělali na krku až do tváříček
čím to mažete?
Konečně prší
Větrám jak o život, aby se tu dalo zas trochu normálně existovat ![]()
@peli : Potničky nás teď kupodivu netrápí, ale před tím se malý objevovaly celkem často. A vždycky zabral Sudocrem. Namazala jsem postižená místa a do druhého dne bylo vše pryč ![]()
Teď naopak malinkou trápí trošku opruzený zadeček. Ač přebaluju jak divá a než jí dám novou plínku, tak jí větrám a hrajeme si (taky už jsem to párkát pěkně schytala
), tak se jí to tam trochu chytlo. Takže to teď pudruju, mažu opět Sudocremem a doufám, že to podchytíme hned v počátku a nijak se to nerozjede
Nemáte ještě někdo nějaké zaručené recepty?
@břízka u nás neprší
to by se z toho počasí jeden
na opruzelý zadeček nám skvěle funguje 3 x denně koupel ve slabém roztoku hypermanganu a 2 x denně mazat Imazolem.. My jsme taky zničený z veder, doma máme 33 st. (panelák, okna na jih). Zatažený žaluzie, zavřená okna, rozvěšené mokré prádlo, větrák na plno, už je mi z toho na blití.. děkuji ![]()
@peli Ahoj, to je mi líto, no já mám zakázaný i salám, sýr a můžu jen staré pečivo, také už nevím, co jíst, každý mi říká, že má koliky kvůli mě, že jím něco špatně, ale já už skoro nic nejím, teď jen dětskou výživu a třeba starý chleba a těstoviny, opravdu už nevím. A kort poslouchat ty kecy, že je to kvůli mému mlíku
Já potníčky nemažu, dr. říkala, že se nesmí mazat, ale asi názor od názoru, doporučila nám slabý roztok hypermanganu a v tom koupat, nechat zaschnout na kůžičce nebo jako prevence pudr.
@verusak.berusak Ahojky, díky
no je pořádnej
mám strach, aby nebyl nějak přerostlý, obézní, ale nevím, jak tomu zabránit, baští 100 ml MM 7 x denně (vážím ho před a po), tedy asi o 200 míň než má vypít, dávám mu čajíček, aby tolik nejedl, ale i tak dost přibírá, nechápu
Koliky šílený, ale teď nevím, jestli řve horkem nebo bolestí bříška. Dnes mi sestra u mojí obvoďačky poradila nejíst ovoce, ale já ho nejím, a že prý má koliky kvůli mě, prý Neříkejte mi, že si v tomto období ovoce nedáte ovoce. Já ale ovoce nemám ráda! No nevěřila mi, ani že pečlivě držím dietu, pořád mlela, že je to kvůli mě, to mi ale říká hodně lidí, ale já opravdu skoro nic nejím
No velká gratulace!
Tak to je super, doufám, že vám to vydrží a opravdu to zlepšilo UM a není to snad jen dočasně lepší období, také bych se na to kojení nejradši vyprdla a nasadila UM, ale mám obavy, že by to bylo stejné, no ale aspoň by okolí vidělo, že kvůli mému mléku to není. Tak držím palce, ať to vydrží! A to, co spapá, je 1/6 jeho váhy nebo papá víc? A jak si zvykl na UM? Vzal si to hned, nebo přišel na to, že to není MM?