Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, jak pokračujete? U nás teda pozoruju ústup kolik, ale pláče trvají
Zvláště teď poslední 3 - 4 dny v noci zas vzhůru co půl hodiny a buď spí (samozřejmě jedině za mé asistence - nošení, vožení, houpání v lehátku), jí, nebo pláče
.
@Ivča78 ne vůbec žádná změna po vysazení mléčných výrobků, pořád stejně blinká a kroutí se, dnes a včera zase šílené záchvaty pláče, celý den skáču na míči, v noci jsem se nemohla pohnout a houpat ho, musela jsem vzbudit manžu, navíc, jak jsem byla ko, tak jsem se přerazila o vysavač, svalila se jak pytel brambor a sešrotovala hadici u vysavače
no já měla den.. dnes skvělý pokračování, byli jsme u pediatry, podle ní má koliky z přejídání, přibral 850 g za 3 týdny, ale kojíme 6-7 x denně 10 min, výjimečně 15 min, dneska jsem si ho vážila a za 10 min zbaštil 70 a při jeho váze má spapat až 120 a ještě pak dost ublinkává, říkala, ať se mu víc věnuju, polohuju hlavičku, cvičíme, to já všechno dělám, věnuju se mu 20 h denně, ten zbytek s prominutím spím, cvičíme 2 x denně asi 10 min a ještě nosím na tygříka atd., no pak pochválila, že hezky zvedá hlavičku a otáčí se za chrastítkem, ale zase, že prý má víc zploštělou hlavičku a otáčí se líp do prava, ať ho líp polohuju, já ale dělám všechno tak, jak ona řekne nebo ukáže, navíc prý má prosáklá varlátka, nevím, co to je, nechtěla mi nic vysvětli, jen řekla, že možná nás s tím pošle na chirurgii a na sono bříška, jestli má ok ledviny a na krev kvůli možné chudokrevnosti.. připadala jsem si tam, jak úplně neschopná matka a první, co mi mezi dveřma řekla, jo vy jste ta, co mi nešťastná volala kvůli kolikám malýho, dál to neřešila a na cokoliv jsem se jí zeptala, jen se přiblble smála a žádná odpověď… a to je prý nejlepší na Praze 3.. pak mi nějaká bába ve výtahu řekla, že je nelidské dávat miminku přes kočárek plenu, že nemůže dýchat, já říkám, že by na něj jinak svítilo sluníčko.. mám dost..
a co u Adámka zabíralo na ty koliky? a Biopron by měl být lepší než Biogaia?
@verusak.berusak Ahojky, jej co půl hodiny? tak to musíte být taky dost grogy.. a už se tolik nekroutí? není neklidný? náš mrská ze spaní ručičkami a taky je pořád vzhůru, tak zavinuju a než pořádně zabere, tak mu držím ručičky.. u nás masakr, viz výše.. a co to ublinkávání?
@Veru.Kb no kroutí se méně a kratší dobu, ale jinak… Jeden velkej cirkus, doktorka říká, že je to z těch celodenních kolik, že je chronicky předrážděnej a nevyspalej. Což to věřím, já jsem taky
… Snad se srovná, co jinýho, nedá se nic dělat ![]()
@verusak.berusak jo to jsem četla, že jsou přecitlivělý po celém dni kolik, tak proto večer nejvíc pláčou.. máte úžasnou doktorku, to od té naší se dozvíme tak max. Dobrý den a Nashledanou, vše zjišťuji na netu.. a jde to z něj dobře? kaká dobře?
@Veru.Kb Veru, panejo, to byl teda den blbec. Hele, co máš za doktorku, že ti ani nezodpoví na tvoje otázky
? Od tý bych teda okamžitě odešla, vždyť ti ani nevysvětlí, na co se jí ptáš, to je teda dost hrozný přístup. Jinak přírůstek na váze mi přijde v pořádku, přiměřený, nikoliv přehnaný a nemyslím si, že by se malý nějak přejídal, tím to blinkání nebude, to spíš má reflux. Já bych ho v jídle neomezovala, ještě bude plakat hlady nebo žízní. Jak s malým cvičíš? Ono to polohování hlavičky nemá až takový efekt, stejně si ji stočí dle sebe, spíš ho motivovat i na tu neoblíbenou stranu, otočit postýlku, přebalovák, motivovat hračkama, ale to určitě víš. Ono tu preferenci jedný strany má hodně miminek. Ta baba s tou plínou je praštěná, jak by se mohl udusit? Však se tak chrání před sluncem běžně, taky to tak dělám, vzduch tam jde i tak. Prď na ni, na babu jedovatou
. U Adámka nezabíralo nic, čtyři měsíce plné řevu, pak se to postupně začalo lepšit, ale fakt postupně, pomalu, ale jistě. Přežila jsem a nevzpomínám na to období vůbec ráda.
@Veru.Kb Veru, tak to asi těmi mléčnými výrobky nebude, to bys už nějakou změnu poznala…, jak dlouho už je nejíš, týden? Tak si je asi dej, to bude něčím jiným.
Naše malá na tom byla podobně. Naštěstí si bříško už asi začíná zvykat. Před každým kojením jí dávám Sabsimplex a po, když si krkne a ublinkne, tak si jí položim na skrčený nohy a tak 15 minut (někdy i dýl) průběžně cvičíme a poplácávám jí po zadečku… Občas mi usne hned po kojení, tak to pak jen pohlídám, aby zůstala ležet na boku. Držím palce a ať se to brzy zlepší, asi to chce vážně jen ten čas
Jsi úžasná mamina! ![]()
@Ivča78 prý je nejlepší na Praze 3, máme mít u ní navíc zvýšenou poradenskou péči o nedonošené miminko a kdykoliv se jí zeptám na něco ohledně nedonošení, tak se jen hloupě směje, jak kdybych měla tu nejnesmyslnější otázku.. ona mi nezodpoví ani pořádně na otázku, co s kolikami, když je má tak ošklivý, ani mi neřekla, jaké kapky, když jsme začínali s kolikami, ani, co nemám jíst, z čeho může mít to větší ublinkávání, všechno jsem si načetla na internetu.. no já bych od ní šla hned, ale podle recenzí tady opravdu nikdo není.. jinak jsem tedy od včerejší návštěvy vážila každé papání a spapá 700 za den a má spapat 880 při jeho váze.. takže se nepřejídá.. podle ní má ale koliky a to přibírání z přejídání.. ve středu tam jdeme na krev, tak jí předhodím tu tabulku, budu to vážit až do středy a jsem zvědavá, co mi na to poví.. navíc, ona do minulé 8týdenní kontroly vůbec neřešila, že je nedonošený, vždy se jen divila, že se narodil brzy a teď by ty žádanky na vyšetření málem strhla, najednou si to uvědomila a posílá nás na echo srdíčka, na krev kvůli možné chudokrevnosti, sono bříška kvůli ledvinám, něco s těmi varlátky, byli jsme s manželem dost přešlý z kontroly.. jak nejhorší rodič.. to, že ho mám víc nosit a lépe zavinovat, jsem se dozvěděla také z internetu, vůbec s ničím neporadí.. mě taky nepřijde, že by byl nějak tlusťoučký, je fakt, že přibírá kolem 1 kg měsíčně, ale to prý kojené děti tak přibírají, pak až bude lézt, tak se to zpomalí.. Postýlku otáčíme, mluvím na něj z různých stran, spát k sobě si ho dávám také z různých stran, i ty hračky, jak píšeš. Mě také přijde, že polohování nemá efekt, za chvíli má hlavičku zase zpět.. Cvičíme v kyčlích, kolečka, zvedám ho za zápěstí na chviličku asi 45 st. nad podložku, masíruju bříško a zádíčka, ručičky protahuju trošku k ouškům a lehám na různé strany s hračkami a mluvím na něj, aby se mi otáčel za hlasem.. pak na bříšku, aby zvedal hlavičku a dával kyčle k podložce, také na něj mluvím z různých stran, aby se mi otočil nebo za hračkou a nosíme na tygříka, to také pěkně zvedá hlavičku.. no snad to stačí.. a tak 2 -3 x denně.. na bříško se snažím dávat často, když je vzhůru.. jak ty jsi cvičila s dětmi? přijde mi, že teď i strašně pláče z horka, ve vaničce je úplně vysmátý
a to mají být teď 40tky, my v paneláku, chcípnem.. no mě to strašně překvapilo, ona by asi měla dítě radši spálené a upečené na sluníčku než by mu tam dala plínu, vždyť tot nemá na těsno, vzduchu mu tam jde dost.. jinak dnes tu byli tchánovci, babka kouřila nad kočárkem a děda naštvaný, že malej nebečí jen u mě, babka, že bude mamánek, rozmazlený.. no mám těch rad a keců z okolí tak akorát.. Tak to úplně chápu, že nevzpomínáš na to období ráda.. Ale máte to úspěšně za sebou
když ho to pak přešlo, byl ještě dál plačtivější nebo už hodný? Jak se říká, když děti pláčou do 3 měsíců, že pak už tolik nepláčou, nebo je to kec? Jo určitě víc jak týden nejím mléčné výrobky, ale četla jsem, že někdy se to projeví až za 2 týdny, mám ještě počkat? tvoje dětičky také preferovali tu jednu stranu? jak jsi to řešila? spravilo se to?
@břízka děkuji za zkušenost a za podporu
a jak cvičíte s holčičkou? jeee to byly časy, když usnul u kojení
kolik jí teď je a kdy to přešlo?
@Veru.Kb Veru, snad na něco nezapomenu
. Přitahovat v leže na zádech za ručičky nad podložku by se nemělo dělat, je to vyšetřovací metoda doktorů, ale jinak by se to dělat nemělo. To spíš to trénování na bříšku, nošení na tygříka na obě strany, na klokánka taky můžeš už zkoušet. Zkus taky velký gymnastický míč, položit malého na bříško, pořádně držet za nožičky a koulet trošku dopředu, dozadu, na jednu a na druhou stranu, tak jsem cvičila s Adámkem, je to výborné na posílení svalů. Preferenci jedné strany má většina dětí, když to není moc, srovná se to samo tím, jak bude dítě víc a víc na bříšku. Já jsem se snažila hodně motivovat na tu neoblíbenou stranu. S Adámkem jsem musela cvičit Vojtovku, ale ten měl větší problém, měl hodně šišatou hlavičku od narození a na jednu stranu hlavu neotočil vůbec, měl takovou bouli na hlavě, že to ani nešlo. Později měl úklon hlavičky k jedné straně, ale spravilo se to. Kiedroňová radí u miminek, co mají nepravidelný tvar hlavičky polohovat na bok v peřince (zavinovačce). Adámek nejvíc brečel první čtyři měsíce, pak se to začalo lepšit, nebylo to ze dne na den, byl plačtivější, ale bylo to lepší a lepší, jak začal růst a dokázal už něco sám. Ono přestaly koliky a začly mu růst zoubky, pak zase měl separační úzkost, ale nebylo to tak šílené jako na začátku. Ono člověk pořád něco řeší. Nikdy nebyl takové to dítě, co položíš do postýlky a vydrží si tam hrát půl dne s vlastní nohou
, za tu dobu jsme měli vystřídaný celý sortiment hraček i nehraček
. Dneska bych řekla, že je to hodné dítě úměrně k věku, jen jak jsem už psala, tak je vzteklej, jak se mu něco nedaří nebo není po jeho, ale není to nic, co by se nedalo zvládnout a tak nějak to patří k věku a k období vzdoru, kterým teď prochází.
@Veru.Kb Cvičíme jen klasicky s nožičkama a když vidím, že se začíná soustředit a bude tlačit, tak jí přidržim kolínka u bříška, abych jí (snad) pomohla s tou dělostřelbou ![]()
Prďolce je teprve sedm týdnů a to zlepšení přišlo právě teďka. První dva týdny to byl andílek a pak to začalo. Žížala proti ní byla břídil, co se kroucení týče. Pořád plakala, vzpínala se.. když jsem jí dala do postýlky, abych si odskočila, tak byla schopná obkroužit účko podél boků postýlky. Když jsem jí našla ještě v rohu, tak měla hlavičku vždycky v šílený pozici, že jsem se pomalu bála, aby si nezlomila vaz
A žádný zarážky a překážky nefungovaly… jela jak tank ![]()
Takže to nejhorší jsme si asi odbyly v těhle (díky bohu jen) pěti týdnech a snad už to půjde jen k lepšímu.
Ještě taky pomáhá před kojením trošku odstříkat, aby tam nebyl takovej tlak. A kojit tak, aby mimčo mohlo v kidu polykat a neteklo mu to tam samospádem. (rady laktační poradkyně) Mě se osvědčilo položit si malou na sebe na břicho ve skoroleže.
@Ivča78 aha děkuji za upozornění, četla jsem to na několika stránkách, že se má krátce párkrát denně miminko zvednout za ručičky, třeba na Babyonline.. tak to raději dělat nebudu.. no to je právě to, že dr. nic neřekne, tak se řídím internetem.. prosím tě, co to je na klokánka?
nějak jsem to ani nevygooglila, ale pokud si to dobře představuju, tak zádíčkama k mému břichu ve svislé poloze? na tygříka mu jde krásně zvedat hlavička a také si ho pokládám na stehna na bříšku, to by se měl i vyprdět a vykrkat, ale zatím to nějak nefunguje, mám jakoby jedno stehno o kousek výš, aby neblinkal, ale nevím, jestli je to k něčemu.. dneska se mi i krásně otáčel za hračkami a za hlasem, mluvila jsem na něj z různých stran
Já se ho snažím také motivovat na neoblíbenou stranu, snažím se na něj mluvit z té strany a i ho nosím na druhé ruce, do svý postele ho dávám trochu na bok neoblíbené strany a taky jsem si všimla, když spolu spíme,. dává hlavičku na stranu, kde jsem já, tak si ho dávám na tu stranu.. ta Vojtovka se cvičí u každého mimi nebo jen když je s něčím problém? A u Adámka se to pak spravilo, i ta boulička na hlavičce? takže celkově po těch 4 měsících už se to s ním dalo zvládat? Jinak četla jsem tvoje deníčky a koukám, že sis pěkně užila než se zadařilo miminko a ještě k tomu miminko uplakané a další náročné období, máš můj obdiv, že jsi to všechno tak skvěle zvládla a máš nakonec ještě jedno miminko, i když porod u druhého docela hrozný. Já jsem otěhotněla na poprvé, ale v těhu samé problémy, nakonec předčasný porod bezdůvodně a ještě 3 dny oddalovali, 3 dny kontrakce po 5 ti minutách, 3 dny bez plodovky, takže kontrakce příšerný, nárazy hlavičky, rozbolavělá jsem poslední den měla ještě šílené křížové bolesti, nešli rozdýchat, na míči nepovolili, ve sprše také ne, půl dne byly kontrakce po 2-3 minutách, při každé kontrakci šílená křížová bolest, jen jsem se vždy chytla za zadek a běhala jak slepice po pokoji, než to přešlo, epidural nezmírnil bolest ani o fň
ale pak, když konečně dovolili rodit, tak byl na 5 zatlačení venku, ani nevím, že mi nastřihávali..
@břízka
také přitlačím nožičky, když tlačí, ale vyjede to horem, tak spíš jakoby jezdíme na kole
teprve 7 týdnů a už máte nejhorší za sebou? tak ať to hlavně vydrží, no prý holčičky se s tím dokážou poprat líp, tak třeba je to tím
a také v 6ti týdnech života by to mělo vrcholit a ustupovat, hodiny pláče zkracovat.. u nás to nějak nefunguje
s tím odskakováním, já si ho radši brala s sebou, houpala na noze a u toho tento
jinak on chytá záchvaty řevu a pak vypadá, jak když mu bouchne hlavička, je úplně rudofialový, tak ho radši samotného nenechávám.. taky jsem odstříkávala, ale nepřijde mi, že by to mělo efekt.. jinak mě to stříká jako gejzírek než to celé vyhltne, i když odstříkám.. a když hltá, tak po pár minutkách odříháváme, třeba 3 x během těch 10 minut, nejvíc na začátku..
@verusak.berusak byli jste na té 3 měsíční prohlídce? Jak jste dopadli? a řekla sis o to vyšetření na neurologii?