Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Anonymní píše:
@Tarena
Ano, i takhle by se to dalo rict. Byl zvykli, ze doma nic nemusel, o všechno se postarali rodiče (je to jedinacek)
Ajééé, další red flag. Asi blbej dotaz, ale umyje třeba nádobí? Nebo ho aspoň vyndá z myčky? Vyžehlí si? Uklízí? Ženské práce co? Hm, good luck.
@Anonymní píše:
@Tarena
Ano, i takhle by se to dalo rict. Byl zvykli, ze doma nic nemusel, o všechno se postarali rodiče (je to jedinacek)
Tak asi poslat zpět do oběhu
To se ti těžko bude převychovávat ![]()
U nás chodí na nákupy manžel a platí. Já mu nic neposílám
nebo si založte účet na nákupy, pošlete tam částku každý měsíc stejnou nebo dle výdělku a z toho financuje veškerou domácnost. Na svých účtech budete oba mít zhruba stejně na vlastní útratu. Taky možnost a nemusí se pořád něco přeposílat
@unuděná
Neumyval, ale už umyva. Vynadala jsem mu, ze odejdu do práce, žádný nádobí tam není a přijdu a najednou tam je, tak to začal aspoň umývat. Utrit to musím ja..
rada uklizim, zehlil a podobné věci. Nechci po nem aby zehlil, ale občas by utrit prach mohl. Když jsem nastvana a uklizim a on se mě zepta, co mi je, tak mu řeknu, ze musím furt jen uklizet a ze by bylo fajn, kdyby taky začal. No a on se urazí 🤷🏼♀️
Mejte kazdy svuj ucet, ale zalozte si i jeden ucet spolecny, ke kteremu budete mit oba kartu. Po vyplate na ten ucet kazdy zaslete treba 60% platu (zvolte takovou hranici, ktera pokryje vydaje a dovoli vam i setrit treba na Vanoce, dovolenou…). Nasledne platte ze spolecneho uctu spolecne veci (jidlo, drogerie, spolecna zabava, jednou deti…) a kazdy ze sveho to, co je jen toho jednoho (obleceni, kadernik, posilovna, konicky, hospoda s kamarady…). Tim, ze si stanovite procentualni hranici dosahnete toho, ze se rozdelite jaks taks spravedlive. Proc bys mela davat stejnou absolutni castku jako on, kdyz mas nizsi plat? A co budete delat, az treba prijdou deti a budes mit prijem jeste nizsi? ![]()
Fajn, nákup je ženská práce, ale vydělávat mužská, takže za svoje bych nekoupila už ani rohlík! Už se těším na diskuzi, jak máš na krku celou domácnost, mimino a financuješ vše z rodičovské
.
@Kattynka000 @Ou Na to nepotřebuje mít křišťálovou kouli, aby mu docvaklo, že když mu zakladatelka posílá za nákupy půlku, měl by i on jí. Nebo pokud je zvyklý ze své rodiny, že je společný účet, tak se v placení nákupu střídat. Tedy pokud nebudeme muže považovat a priori za mentálně zaostalého tvora.
Nicméně u tebe zakladatelko bych to spíš tipovala na vyčuránka: nakupování je ženská záležitost, placeni očividně taky, tipuju že i vaření, takže je jeho podíl něco jiného než konzumace? Odpověz si sama.
Jinak u nás doma nemáme společně účty, ale máme společný rozpočet, v placeni nákupu se střídáme, další náklady na domácnost máme rozdělené proporcionálně podle našich výdělků. A mého muže nikdy nenapadlo si nakupovat jen pro sebe, vždycky bral i pro mne, bez říkání (asi má ty svoje koule křišťálové 🤭) nebo když jde nakoupit, skoro vždy se zeptá, jestli nemám na něco chuť nebo jestli nepotřebuju něco navíc.
Tak mu to řekni narovinu ne
že to chceš napůl, ať ti to pošle. Nebo mu přestaň posílat ty svojí půlku za všechno a tím se ti vrátí za jídlo
vyřešeno. Když se ozve, žes mu neposlala nájem, snad víš co máš říct ne? Lásko, já zas táhnu sama celý měsíc jídlo ![]()
U nás platí všechno manžel a je klid
ale já jsem doma s dětma, vydělává on..
@Anonymní píše:
@unuděná
Neumyval, ale už umyva. Vynadala jsem mu, ze odejdu do práce, žádný nádobí tam není a přijdu a najednou tam je, tak to začal aspoň umývat. Utrit to musím ja..
rada uklizim, zehlil a podobné věci. Nechci po nem aby zehlil, ale občas by utrit prach mohl. Když jsem nastvana a uklizim a on se mě zepta, co mi je, tak mu řeknu, ze musím furt jen uklizet a ze by bylo fajn, kdyby taky začal. No a on se urazí 🤷🏼♀️
No a kdyz ty uklizis, tak on treba v tu dobu uvari?
Co on tedy krome toho umyvani nadobi dela?
takže ho v podstatě živíš a on ti ještě řekne, že nákup je ženská práce..
pokud máš takový problém o penězích mluvit, tak si PIŠ ze začne mluvit sám ve chvíli, kdy si nákup přineseš domů jen sama pro sebe a uvaříš jen sama pro sebe
tím bych začla
Buď mu před každým nákupem řekni, ať ti pošle peníze a nákup jen do výše částky, kterou ti poslal a nebo si všechny částky sčítej a až mu budeš mít poslat peníze za něco co platil on, tak to odečti. Tak o tom ani nebudeš muset mluvit. A pokud se zeptá, proč si mu na nájem místo 5 000 poslala jen 20kč, tak mu řekni že jsi odečetla náklady na jídlo
a teda účtovala bych každou svojí domácí práci navíc, pokud on ji nedělá ![]()
@Sisika9 Tak to je drsný, po roce vztahu účtovat chlapovi domácí práce, místo, aby si normálně promluvili a nastavili pravidla
Tebe bych teda doma nechtěla ![]()
@Ou píše:
Ne - nikdy nikomu jen tak něco nedocvakne, když jen tak naznačuješ.
Tak to asi jeho rodiče něco zanedbali, když dospělému, svepravnemu chlapovi nedocvakne, že jídlo se nelíhne samo od sebe v lednici, ale je potřeba ho koupit a zaplatit ![]()
@unuděná píše:
@Sisika9 Tak to je drsný, po roce vztahu účtovat chlapovi domácí práce, místo, aby si normálně promluvili a nastavili pravidlaTebe bych teda doma nechtěla
Taky mě to napadlo
tady každá druhá píše, jak je základ vztahu komunikace a stejně to nikdo nedělá a pak se diví
![]()
@Tarena