Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Eliška píše:
ale tak ten s tím nižším příjmem by taky musel jíst, kdyby bydlel sám. Spíš bych zohlednila, kolik a co kdo z dvojice jí, než rozdílnost příjmů. Pokud jeden jí za dva nebo má potřebu dražších potravin, pak ať přispívá více než polovinou.
To je samozřejmě druhá věc. Ale platit vše na půl je proste blbost. Přispívat třeba 50 % z příjmu (procento samozřejmě podle reálných vydeju) je fér. A hlavně pak nemusí brečet ani ženská, která zůstane na rodicaku…
Upřímně? Buď je tupej nebo vychcanej ignorant - dokud si neřekneš, nic ti nepošle.
Navíc to byl jeho nápad. Tak přeci moc dobře VÍ, že by se měl s tebou vyrovnat. ![]()
@Anonymní píše:
Já jsem asi teda zapomnela dodat, ze když jsme plánovali jít spolu do bytu, byl to jeho návrh, že půjdeme s nákupem napůl!
Nikdy nepristupovat na neco takovyho.
@MeloryNox píše:
Upřímně? Buď je tupej nebo vychcanej ignorant - dokud si neřekneš, nic ti nepošle.
Navíc to byl jeho nápad. Tak přeci moc dobře VÍ, že by se měl s tebou vyrovnat.
já bych tipla spíš tu vychcanost
Tak mu tu půlku prostě neposílej. Jednou týdně bych ho vyslala na velký nákup(to snad přežije) a ty pak budeš v týdnu dokupovat, co bude potřeba. Prostě tak nějak pojedete půl na půl, ale nebude to přesně na korunu, to mi přijde ve vztahu fakt divný. Kdo platí, když jdete na večeři nebo do kina?
@Anonymní píše:
Ahoj, zajímá mě jak to mate doma vy, mate společný účet, nebo když jde jeden z vás nakoupit, tak ten druhý vám půlku nákupu zaplatí nebo??..Přítel je z rodiny, kde jsou rodiče co mají každý svůj účet a když jde máma nakoupit, táta posle půlku a naopak. U mých rodičů to je to tak, že mají společný účet, tudíž společně peníze a nikdo nikomu nic neposila.
Rozhodne netrvám abychom s přítelem, se kterým jsem rok, měla společný účet, třeba časem.. ale u nas to funguje tak, ze z velký většiny chodím nakupovat já a tudíž to i platím. Už jsem mu kolikrát řekla, ze nechávám účtenky v tašce a myslela jsem, že mu docvakne, že mi půlku pošle. Když jdeme nakoupit spolu, platí on a já mu hned půlku poslu, cokoliv vybereme do bytu a on to zaplatí, hned mu to pošlu. Jakmile platím něco já, nenapadne ho mi něco poslat. Už jsem i navrhovala, že budem do obchodu chodit jen spolu, ale on na to není, nechce. Nebo jsem už taky řekla, když jsem mu poslala peníze “teda, já jsem ale rychlá, jak ti to hned pošlu”. Taky jsem jeden den v týdnu řekla, že nevím co uvařím, ze MUSÍME na nákup, on mi na to řekl “jo tak jdi, to je ženská záležitost).. 🤷🏼♀️
Bez peněz není, vydělává více než já a proste když vidím, za jaky blbosti rozhazuje, tak je mi jasný, že bez peněz není.
Neumim lidem napřímo říct “hele posli mi peníze, dlužíš mi je” taková proste nejsem.
Když jdu do obchodu nakoupit a vidím něco, co mám rada, vezmu to 2× i pro něho, ale když jde do obchodu on cestou z práce, nakoupí si jen pro sebe, jednou za měsíc mi koupi něco na snídani. A jakmile řeknu, že je sobeckej, hned se naštve a nekomunikuje.
Jinak mě nechápejte špatně, miluju ho, žije se mi s nim krásně, je šikovný a když se doma něco rozbije, tak jde a opraví to, je mi s ním hezky, ale preci nejde, že jídlo pothanu já. Já mu posílám na nájem každý měsíc a platím taky jiný svoje věci okolo. Neumim o penězích mluvit s nikým, jakmile mám problém s penězi, neřeším to s nikym, protože se citim trapně.
Systém neustálého si posílání peněz mi přijde dost ujetej.
Nicméně, pokud to už tak máte, doporučuji používat aplikaci Dlužníček (odkaz níže). Tam si můžeš zaznamenávat výdaje a automaticky ti to tam bude počítat, kdo komu aktuálně dluží, to znamená, že když ty budeš příteli dlužit 100 a on tobě 80, stačí, když mu pošleš 20 a jste vyrovnání. To byl samozřejmě zjednodušený příklad. Tato aplikace je vhodná například pro větší skupiny lidí, kde se těžko počítá, kdo komu dluží. No a na konci měsíce podle aktuálního stavu můžete dluh vyrovnat. Opravdu užitečné.
https://play.google.com/…apps/details?…
Nedělejte z toho chlapa idiota. On moc dobře ví, že zakladatelka všechno jídlo táhne, a vyhovuje mu to tak - očividně. Však on pěkně ušetří, ne. Za mě chlap nepoužitelný do života, hledící si jen toho, aby to ho co nejmíň musel (platit, dělat v domácnosti atd.).