Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@martina.se A tak kluk, nebo holka? Týýýý jo, čtyři a půl kila
Mimísek nádherný
Ještě jednou gratulace! Jojo, přesně tak, nevzdávat ![]()
@Petka.84 kluk, Vítek
jinak díky.. teď držím pěsti Tobě
a očekávám dobré a ještě lepší zprávy ![]()
@martina.se Ty už jsi to tu určo psala, že to bude kluk
Hlavně, že vše dopadlo, jak má
Je to kusanec chlapáka
Díky moc, snad budu mít v úterý dobrý zprávy ![]()
@Malvajs Jména krásný
Kde ty to ležíš, prosím tě??? To je jak řeznice a ne sestra, nenechala bych to být…
![]()
@Malvajs to je teda šílené chování sestry. Určitě je dobře, že ses ozvala. Já bych na ni byla asi ještě více ostrá, v tomto se nedokážu ovládat. Ale nestresuj se a mysli na miminko. Jména máte pěkné, budete mít překvapení?
@Petka.84 co u tebe nového? Vy čekáte co?
MARTINA.SE gratuluji k chlapečkovi! Petka mi psala, že jsi taky měla tu centralis. Tak mohla bys mi napsat, jak to u tebe probíhalo. Děkuji!
Holky, Já jdu na kontrolu až 18.9. Já to snad nevydržím a objednám se dřív. Jsem z té dg. docela nervózní. Navíc už mi dost chybí i Sex, tak chci vědět, zda nejsou nějaké změny.
@Malvajs Ja bych ji asi nakopala do pr*** by videla. Presne tak, atak na bricho, to uz prehnala! U me celkem dobry. Vcera jsem mela zravou, normalne uz jsem vecer lezela jak vorvan a nemohla jsem se hnout
Brisko a trisla pobolivaji, ale myslim, ze je to tim, jak se vse vytahuje a prckove rostou ![]()
Jak u tebe? Vidis, napichali te kortikoidama a mimi se drzi
To je uplne skvely!
@Sarec My cekame dva chlapaky
Nechci te nijak strasit, ale myslim, ze na sex budes muset tak jako tak zapomenout
My uz jsme bez mesic a pul, sice je to nekdy hruza, ale musime kvuli prckum vydrzet. Me docela zarazi ze chodite na kontrolu tak dlouho. Me nahani kazdych 14 dni a i to je k nevydrzeni ![]()
@Petka.84 píše:
@martina.se Ty už jsi to tu určo psala, že to bude klukHlavně, že vše dopadlo, jak má
Je to kusanec chlapáka
Díky moc, snad budu mít v úterý dobrý zprávy
Ony všechny mají metříky víš, tam je vidět, kdo co má za děti a jak starý a kdo a kdy jaký děti čeká ![]()
Zdravim, i ja bych prispela do teto diskuze. Je to uz 2.roky co mi tu beha to nejvetsi stesti
V 20.tt mi diagnostikovali centralni placentu. Placla se mi primo pres porodni cesty a uz v tomto tydnu mi bylo receno, at moc nedoufam v lepsi scenar. Nekrvacela jsem, zadny komplikace, ale okamzite rizikovka a stejne omezeni jako u vas. V 25tt jsem zacala spinit, nic dramatickeho, ale doktor si to nejlasknul a hnal me hned do spitalu. Mistni primar na me vybafnul, ze tahle diagnoza neni zadna sranda a ze si tady polezim az do konce tehotenstvi
To byl sok. Dalsi sok nastal, kdyz jsem z nudy, zacala hledat info „placenta previa centralis“ na netu. A od te doby to byly akorat nervy a strach co bude. Spineni po par dnech zmizelo, navic se ukazalo ze jsem mela zanet jako prase, takze pravdepodobne spineni bylo i diky tomu. U teto diagnozi nesmi byt v tele zady zanet, nic co by mohlo predcasne spustit porod. Po tydnu me pustili z nemaku domu s tim, ze budu pravidelne kazdy tyden dochazet na kontroly do rizikove poradny a ze pokud bude vsechno v poradku, v 34.tt si prijdu znova a uz opravdu do konce tehotenstvi lehnout. S tim, ze se bude planovat sekce, nejpozdeji v 37.tt. Setrit se, lezet, nic netahat… Jenze my se zrovna stehovali
V 28tt se mi rozjelo hodne silne krvaceni a sla jsem si lehnout znova. 24hod na kapackach, pripravena u porodniho salu, napichany kortikoidy na dorustani plic a uz se jen cekalo
Po dvou dnech byl klid a ja mohla na normalni pokoj. Uz jsem jen lezela. Akorat jsem mohla na wc a k obedu. Tyden na to (29.tt) jsem zacala znova dost krvacet a jelikoz jsem lezela v porodnici (Pardubice) kde muzou rodit az od 34.tt, poslali me RZ supem do fakultni nemocnice (Hradec Kralove), kde se rodi od 28.tt a maji tam i neonatologicke centrum. Byl to v tu chvili risk, krve ze me slo dost a RZ to byla hodne udrncana jizda
V Hradci to uz byl ficak… monitor, kapacky, opet na porodnici a zase se cekalo jestli krvaceni prestane nebo bude hur. Hned mi nabrali krevni obraz, kvuli konzervam, kdyby hrozilo vykrvaceni, oznamili mi, ze jim v prvnim pripade pujde predevsim o me a az potom o dite, seznamili me, ze tento druh placenty vetsinou prirusta k deloze, tudiz je behem sekce mozna i jedna z operaci, kdy mi delohu vezmou a cestacne to bude zasahovat do mocoveho mechyre
Informaci bylo vic, ale to uz jsem propukla v takovej brekot, ze nic moc si nepamatuju… 2 dny kapacky, bla bla bla, krvaceni ustalo. Predcasny porod zazehnan. Mam holcicku, ty pry jsou v techto pripadech bojovnice. Podotykam, ze dite jinak prospivalo ukazkove, nic z toho ho neohrozovalo, pouze me. V 30.tt jsem se dostala na normalni pokoj a dala se na modleni
No pokoji jsme se sesly tri se stejnou diagnozou, jedna s dvojcatkama. Rikali nam pokoj „hruzy“
Na nasem pokoji bylo fakt „veselo“
Lezela jsem tam do 37.tt, kdy se planovanou sekci narodila mala. 51cm, 2600kg, vse v poradku, pouze dva dny v inkubatoru na „dopeceni“. V mezicase, nez jsme „dosly“ k porodu, jsme vsechny z pokoje byly na magneticke rezonanci, aby se zjistilo jestli placenta zacala prirustat. U me se to potvrdilo. Takze zase slusne „haloooo“
Hradec mel strach, protoze par let zpatky jim na stejnou diagnozu vykrvacela pani, dite zachranili
Posledni tydny uz k nam chodili v tymech a ukazovali nas jako raritu
Zacalo to byt vostry na psychiku, protoze jedna holcina z pokoje, fakt malem vykrvacela a my to mely v primem prenosu. V tu chvili jsme podepsaly papiry, na kterym tydnu chceme rodit. Neonatologove byli pro 38.tt. Ja podepsala 37.tt a ta druha holcina 35.tt. Ta treti holcina porodila na 29.tt, dvojcatka, z IVF. Dneska se jim dari moooc dobre a jsou v poradku
Na sale jsem mela 18.lidi, malem jsem porodila predcasne kdyz jsem to tam videla
Finale, paradoxem bylo, ze z nas tri se nejvic doktori bali me. Nakonec se ukazalo, ze zadna placenta neprirostla a probehnul temer normalni cisar
Za to ta druha holcina, tam si na sale makli, tam uz placenta prirustala… Ale dali to levou zadni. Takze deloha zustala tam kde ma, i mocak, a pouze na brisku mala jizvicka
Do druhyho ditete se fakt nezenu
Vsem preju dobre konce a hodne sil v cekani ![]()
@kamo2601 díky moc za vyčerpávající informace. Mě tu placentu centralis zjistila už moje gyndařka asi v 15.tt a teď na velkém UTZ v 20.tt mi to potvrdili. Takže spíše nemám počítat s tím, že se vytáhne? TAKY ji mám přes porodní cesty a i do nich asi 1cm zasahuje. Zatím nejsem nějak vedena jako riziková, jen mi řekli, že nemám nic tahat, necvičit a nemít Sex. Toť vše. Právě, že na netu Není k teto dg moc info, tak moc děkuji, že jsi tu napsala. A gratuluji k holčičce. My čekáme druhého kluka..
@Sarec píše:
@kamo2601 díky moc za vyčerpávající informace. Mě tu placentu centralis zjistila už moje gyndařka asi v 15.tt a teď na velkém UTZ v 20.tt mi to potvrdili. Takže spíše nemám počítat s tím, že se vytáhne? TAKY ji mám přes porodní cesty a i do nich asi 1cm zasahuje. Zatím nejsem nějak vedena jako riziková, jen mi řekli, že nemám nic tahat, necvičit a nemít Sex. Toť vše. Právě, že na netu Není k teto dg moc info, tak moc děkuji, že jsi tu napsala. A gratuluji k holčičce. My čekáme druhého kluka..Kde pracujes, respektive co je tve zamestnani? Ja pracuju na vysoke skole v laborkach, obor chemie, takze o me bylo v tom 20.tt rozhodnuto hned. Ono, pokud nespinis, nekrvacis a nemas zadne komplikace, neni vlastne duvod k hospitalizaci nebo jit na „kontrolku“. Ja do toho 25.tt vedla „normalni zivot“. Tehotentstvi na me nebylo vubec videt, takze cele leto jsem projezdila na motorce
, absolutne v nicem jsem se nesetrila, nebyl ani duvod
… atd atd. Kdyz se ohlednu zpatky, mela jsem z pr**le kliku. Muj Dr. o placente take vedl uz od 15.tt, ale tuhle informaci mi nerekl, pry veril, ze se vytahne. V Hradci mi rekli, ze kdybych uz v tom 15.tt zacala odpocivat a nastavila klidovej rezim, byla mozna sance na vytahnuti. Co doktor, to jinej nazor. Znama, taky s touhle centralni „plackou“, do 34.tt naprosto v poho. V 35.tt nastoupila s taskou do porodnice a dite se narodilo na 38.tt. Je to individualita. Je 8% zen, kterym se nevytahne. Ja byla mezi nima
Ale nikdy nerikej nikdy, u tebe to muze klapnout a jit placka hore
![]()
Pokud by si mela jaky koliv dotaz, klidne se ptej… jsem z Hradce tak vyskolena ohledne „placek“, ze bych z toho mohla zapocet
@Sarec radim nikde nic moc nehledat a nepidit se
Na netu akorat najdes katastroficky scenare, ktere se nemuseji vzdy stat skutecnosti ![]()
@kamo2601 Já jsem na MD se skoro 3-letým klukem, takže odpočinek u mně moc nehrozí. Takže dodržuji jen ty 3 věci. Moje doktorka to právě taky nějak neřeší a věří, že se vytáhne. Budu v to taky doufat, nerada bych skončila v nemocnici a rodila CS.
@Sarec píše:
@kamo2601 Já jsem na MD se skoro 3-letým klukem, takže odpočinek u mně moc nehrozí. Takže dodržuji jen ty 3 věci. Moje doktorka to právě taky nějak neřeší a věří, že se vytáhne. Budu v to taky doufat, nerada bych skončila v nemocnici a rodila CS.
20.tt je jeste sance, ze se vytahne
No, to ti verim, ze si klidu doma moc neuzijes. Hlavne nic netahat, nezvedat a nedrazdit
Ja, kdyz uz jsem vedela, ze prirozeny porod u me neklapne, tak jsem spolehala na castecnou anestezii (kdy pichnou spinal). Joo, leda prdlajz. I z toho me doktori rychle vyvedli
Kompletne spaci me potrebovali
Nemuzu sice srovnavat, ale znova si vybrat zda-li sekci nebo prirozenej porod… sekci uz nikdy
Moje telo (byla jsem poprve pod narkozou) to dlouho „rozdejchavalo“. Dve hodiny po sekci me museli doktori znova „otevrit“ pod narkozou, protoze jsem zacala krvacet, z bricha. Lekli se, ze se tam neco po**alo, ale povolily jen stehy. Zpetne si rikam, ze tehotenstvi je stejne docela slusnej ADVENTURE
Budu drzet palce at vsechno dobre dopadne ![]()