Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@máma0 Teoreticky pokud jsi je měla a máš dostatečnou hladinu protilátek (což u většiny lidí po prodělaných neštovicích je a imunita je doživotní) neměla bys onemocnět. Tudíž když je nebudeš mít ty je v pohodě i mimís schovaný v bříšku ![]()
@máma0 muj syn mel nestovice kdyz jsem byla 6tt. Nesrovice jsem mela a pediatra i gyndarka rikaly ze je to ok. Jen se mi vyrazil opar na rtu
Ahojky. Já jsem byla těhotná asi 8tt a chytli mi je postupně všechny tři zbylé děti.
Takže jsem se taky bála. Ale nic jsem nechytla. ![]()
Mám taky asi blbej dotaz, sem těhotná a neštovice sem neměla, moje kamarádka je taky ted těhu a už je měla ale její syn je teď má, může mně nakazit i ona? Nebo bych musela být v kontaktu přímo s ním.
@Malvajs muzu te uklidnit. Syn je mel kdyz jsem byla cca 6tt snasel to dobre, ja se nenakazila, jen se mi na puse udelal opar. Dcera uz je na svete a je naprosto v poradku. Pediatra dojonce tvrdi ze asi nikdy nestovice nedostanr protoze ziskala protilatky ode me ![]()
Edit. Ze pry nestovice muze chytit nekdo kdo mel slaby prubeh. Takze pokud si mela pupence tak bych se nebala. Pripadne si muzes nechat nabrat protilatky
Ahojky,
prosím o radu, dcerka 2 roky se mi dnes osypala, jsout to puchýřky na rukou a nohou, nejdřív jsem si myslela, že jsou to štípance, nevěnovala jsem tomu pozornost, ale teď se mi zdá, že je jich hodně. Připadá mi to na neštovice, má jenom ty puchýřky, žádná teplota nic, akorát, že já jsem v 16 tt a nevím, jestli jsem je už měla. Nejhorší na tom je, že jsme dnes vyjeli na dovolenou, praktický lékař i gynekolog daleko. Nevím co dělat. Pokud chytnu neštovice, je to riziko pro miminko?
@Isia píše:
Ahojky,prosím o radu, dcerka 2 roky se mi dnes osypala, jsout to puchýřky na rukou a nohou, nejdřív jsem si myslela, že jsou to štípance, nevěnovala jsem tomu pozornost, ale teď se mi zdá, že je jich hodně. Připadá mi to na neštovice, má jenom ty puchýřky, žádná teplota nic, akorát, že já jsem v 16 tt a nevím, jestli jsem je už měla. Nejhorší na tom je, že jsme dnes vyjeli na dovolenou, praktický lékař i gynekolog daleko. Nevím co dělat. Pokud chytnu neštovice, je to riziko pro miminko?
A jsou ty puchýřky na celých rukách a nohách nebo na dlaních a ploskách nohou? Kolem pusy je nemá?
@Isia v druhém trimestru by měly být neštovice v pohodě, i když je maminka neprodělala v dětství. Problém je první trimestr a potom těsně před porodem.
Děkuji za odpovědi. Pupínky jsou po celých rukou a nohou. Kolem pusy nejsou. Ted ji začínají červené fleky na zádech. Ještě dotaz, dočetla jsem se že by děti s neštovicemi neměly chodit na sluníčko, nevíte proč?
@Isia píše:
Ahojky,prosím o radu, dcerka 2 roky se mi dnes osypala, jsout to puchýřky na rukou a nohou, nejdřív jsem si myslela, že jsou to štípance, nevěnovala jsem tomu pozornost, ale teď se mi zdá, že je jich hodně. Připadá mi to na neštovice, má jenom ty puchýřky, žádná teplota nic, akorát, že já jsem v 16 tt a nevím, jestli jsem je už měla. Nejhorší na tom je, že jsme dnes vyjeli na dovolenou, praktický lékař i gynekolog daleko. Nevím co dělat. Pokud chytnu neštovice, je to riziko pro miminko?
Pokud jsou to drobne puchyrky kolem pusy, v puse, na rukou, zejmena na dlanich a prstech, na nohou, tak to je virove onemocneni pusa, ruka, noha. V tehotenstvi by to vice vadit nemelo. Asi stejne jako chripka. U nas v okoli to radilo hodne na jare. Teploty byt nemusi, nase deti ani my jsme je pri tomto onemocneni nemeli.
Pokud jsou to nestovice, byly by po celem tele problem to byt muze, pokud jste je jeste neprodelala. Ja sama jsem se nakazila a nestovice prodelala po ukoncenem 12tydnu. Jako dite jsem je nemela (zjistila jsem az kdyz jsem to resila na infekcnim oddeleni). Prubeh jsem mela na dospeleho a tehotnou docela dobry. Polezela jsem si tyden na izolaci na infekcnim. Lekari meli strach o me a desili se pripadnych komplikaci (encefalitida, pneumonie). Miminku to nakonec nijak neublizilo, dnes je ji vic jak 5let. Nervy to byly. Nejhorsi je prodelat nestovice v prvnim trimestru a hlavne uplne na konci tehotenstvi.
Osobne bych zasla na detskou pohotovost. Bude v kazdem vetsim meste. Tam Vam poradi a reknou co a jak.
Děkuji, dcera to na dlaních ani kolem pusy nebo tváři nemá, proto si myslím, že to jsou neštovice. Doufám, že jsem neštovice měla, zítra si zavolám ke své dr. Dnes nám začala dovolená, takže super… cizí místo a k tomu toto.
Prosím o uklidnění. Jsem 34. týden a včera se mi objevily první pupínky a do dneška nějaké přibyly. V květnu jsem byla na testech na protilátky, které mi vyšly dobře.
Ve styku s neštovicemi jsem byla 1.8.
Na pohotovosti jsem byla, doktorovi se to zdá, že to nejsou neštovice, ale s jistotou to neví. Pár pupínků přibylo ještě během dne. Jinak mi nic není.
Můžu je chytnout, i když protilátky prokazatelně mám? Neštovice jsem prodělala v dětství.
Může to mít v tomto stádiu těhotenství vliv na miminko?
Spis to bude neco jineho, nezda ze mi pravdepodobne, ze po prodelanych nestovicich a pri dostatecne hladine protilatek, mohlo dojit znovu k reinfekci.
Nicmene ve 34. tydnu, uz by snad jakakoli infekce nenadelala zas tolik neplechy. Dite uz je prakticky hotove.
O toto se velmi zajímám jelikož jsem nestovice v detstvi neprodelala a modlila jsem se v těhotenství a modlim se i teď kdy se snažíme o druhé…co jsem nastudovala tak plané nestovice jsou nebezpečné během prvního trimestru a potom okolo terminu porodu, jelikož dítě narozené s nestovicemi je vážně ohroženo na životě..v jine době těhotenství dítě získá od matky protilatky a v budoucnu je chráněno…ale pokud jsi je prodělala v dětství tak bych byla klidná.
@Oplatečka proc si nenechas zmerit hladinu protilatek a pripadne se naockovat? Take jsem je viditelně neprodelala, ale protilatky mam jako po prodelanych. Riziko, ze to domů prinese prvni ditko, je dost velké. Nebo v cekarne u dr.,ne kazda matka ma tolik odpovědnosti, aby tam nešla.