Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj maminky, mám dotaz hlavně na ty z Vás, které rodily v porodnici v ČB plánovaným císařem. Nedávno jsem na toto téma vedla řeč s mojí gyndařkou, první porod byl zakončen císařem kvůli tomu, že jsem se neotvírala, zkrátka nepostupující porod…ale k věci, musím mít na plánovaný císař doporučení nebo to rozhodují až v porodnici? Otěhotněla jsem znovu prý dost brzo a že na to budou taky přihlížet. Pfekvapilo mě její tvrzení, že to rozhodují až po předání do porodnice cca v 38 týdnu, já myslela, že se o tom rozhoduje dřív a že tam bude nějaká konzultace, co je pro maminku i mimčo nejlepší. Jsem z toho trošku mimo, co když náhodou začnu rodit dřív??Máte prosím zkušenosti a radu? Mám se obrátit na porodnici dřív a nebo se to opravdu řeší až po předání od gyndařky? Moc děkuju ![]()
@JayLee moc děkuju za odpověď
já se zkusím s gyndařkou dohodnout a uvidím kdy mě do té porodnice předá
Snad narazím na rozumné doktory stejně jako ty ![]()
Ahoj, jsem 35+6 a zatím stále KP.Jsem rozhodnutá jít na CŘ, pokud se prcek neotočí a četla jsem, že bezpečnější je plánovaný CŘ-cca 10 až 14 dní před termínem porodu. Chodím už na rizikovou poradnu(z jiných důvodů)do nemocnice ČB, kde chci rodit a ptala jsem tam kdy naplánovat CŘ, bylo mi řečeno, že prý nejdříve až příští týden, to budu 36+6.Doktorka se, ale na mě tvářila všelijak, říkala, že na CŘ nemusím, že bych mohla rodit i normálně(což KP prostě nechci) a že se příště eventuelně domluvíme, no prostě nebyla z toho nadšená…Trochu mám strach, že mi navrhnou termín, který bude příliš pozdě a já začnu rodit dřív než se stihne CŘ uskutečnit a nakonec z toho bude akutní CŘ místo plánovaného a to navíc při kontrakcích
Tak se chci zeptat zda s podobnou situací máte zkušenosti, kdy vám byl v ČB navrhnut termín CŘ kvůli KP? Jak dlouho před porodem? Existují proto nějaká pravidla? Děkuju ![]()
@luciášice ahojky, no tak to jsem sama zvědavá jak dopadneš, protože já tohle budu řešit v tom prosinci. Ale co vím, tak mi doktorka říkala, že KP je indikace k porodu císařem a že tě nemůžou nutit rodit normálně. Malá je zatím taky KP, ale u nás je ještě dost času na otočení. A dokonce vím, že ségry kolegyně měla taky císaře naplánovaného kvůli KP a že jí s tím nikdo problém nedělal. Nesmíš se dát, prostě na tom trvej. Já jsem sama zvědavá, jestli se se mnou budou nějak handrkovat a nebo mi ho taky naplánují. Čekám teď druhé mimčo, první císař byl proveden pro nepostupující porod po 36 hodinách…takže jako já se s nima klidně budu hádat, že rodit normálně fakt zkoušet nebudu. Už tenkrát čekali tak dlouho, až se mi malej málem udusil. Navíc jsem otěhotněla brzo a malá se narodí, když bude Matesovi 21 měsíců. Ty čekáš první miminko? Moc držím pěstičky, aby ta doktorka nedělala problémy a nenutila tě do něčeho, co nechceš. Já bych si teda KP taky neriskla rodit normálně, proč zbytečně riskovat
![]()
Jo a ještě ohledně toho plánování termínu, tak prý se to opravdu plánuje až dva týdny nebo týden před porodem. Kdybys prý začala rodit dřív, tak se to řeší při příjmu…tak mi to bylo aspoň řečeno, bojím se totiž toho samého co ty
@Garfi
Což o to, já si to prosadím, rodit KP prostě nebudu a vím, že mám právo na CŘ. Spíš mi jde o to, zda je nějaké pravidlo nebo povinnost kdy ten CŘ má být-jak dlouho před TP.Fakt se bojím, že začnu rodit přirozeně a půjdu na CŘ akutně
Dneska tam byla taková silná doktorka, jindy tam bývá mladší a hubenější a ta je většinou mnohem příjemnější, tak uvidíme, snad tam příště bude někdo jiný.
Snad se tu objeví někdo, kdo to už v ČB nemocnici prožil a poví nám, jak se k termínu CŘ doktoři stavěli.
Známá totiž tvrdila, že jí termín CŘ sami nabídli 14dní před termínem porodu. Druhá zase čekala do TP a malý se otočil přesně v ten den, náhoda, ale spoléhej se na to vid..Hlavně když víš, že akutní CŘ při probíhajícím porodu je nebezpečnější než ten plánovaný.
@luciášice jojo, máš pravdu. Taky by se mi hodilo, kdyby se tu ještě ozvala nějaká maminka, která má čerstvé zkušenosti. A ty mi dej taky vědět jak jsi dopadla ju? budu na tebe myslet
![]()
Ahoj, já byla na plánovaném císaři loni, i když ne kvůli KP, plánují tak týden před termínem, nejvíc 14 dní. Myslím si, že kvůli KP problém dělat nebudou, alespoň se mnou tam bylo víc mamin, co měly císaře z tohoto důvodu. Pokud bys začala rodila dřív, bude se to fakt řešit až při příjmu nebo při známkách blížícího se porodu přeplánují
.
Ahoj, byla jsem na další kontrole a když doktorka viděla, že se malý stále neotočil, tak sama řekla, že půjde ven CŘ a naplánovala ho na 10 dní před termínem.
Nemáte někdo zkušenost, jak to bude probíhat? Chtěla bych epidurál, ukážou mi potom prcka? A tatínkovi? Ten asi na sále být nemůže, co? A jak často mi ho budou nosit, jak dlouho budu na JIP, můžou tam návštěvy?
Jsem zvědává ![]()
@luciášice ráno tam přijdeš, udělají přípravu. Částečnou anestezii dělají, ale ne moc často, o kom vím, byl v celkové. Já se na ni ptala, ale vzhledem k problémům se srážlivostí krve to rovnou zamítli. Otec čeká v předsálí, když vyndají dítě, vezmou ho s sebou a účastní se ošetření dítěte. Na JIP návštěvy můžou, ale tak nějak rozumně na chvilku, žádný davy
. Mimino pak dětské sestry nosily na kojení, jak měly čas, zhruba po těch třech čtyřech hodinách. Neměj strach, bylo to všechno úplně v pohodě
. Na JIP se bývá 1 den, v případě komplikací déle, ale k tomu zas tak často nedochází, taky záleží, kolik mají naplánovaných operací a kolik na ně potřebují postelí. Já na obou císařích byla ráno, večer nebo ráno přišla rehabilitační sestra a nutí cvičit, otáčet se na posteli, nakonec vstát. S první sprchou pomáhají sestřičky. Tak přeji hodně štěstí
.
@luciášice ahojky, tak už to máš za sebou?? doufám, že vše dopadlo v pořádku
já už mám jistého taky císaře, chodím do rizikovky a prý s ním mám počítat kolem 37 nebo 38 týdne, tak uvidíme. Můžu se zeptat, jak to probíhalo? nastupovala jsi den předem? Budu ráda, když mi dáš info, abych se na to mohla pomalu psychicky připravovat
zatím paaa ![]()
@Garfi Ahoj,jo, už to mám za sebou a jsem už doma
.Nastupovala jsem v den operace ráno v 6.45 a nakonec šla jako druhá cca v 9:00.Do té doby jsem byla na porodním, vyšetřovali mě, cévkovali(nepříjemné, ale nebolí) a pak jsem čekala. Nejhorší bylo čekat s tou cévkou, nervozní, kolem mě normální rodičky, sestřičky..Doktroka gyn. rovnou chtěla zapsat, že půjdu pod celkovou, ale já si řekla o částečnou anestezii, na to mi řekla, že dělám dobře, že je lepší, ale že musím zvládnout to, že všechno uslyším. Pak mě odvezli na operační sál, byl tam skvělý anesteziolog, chlapík ve středních letech, vše vysvětlil, mohla jsem se na vše zeptat, pak mi píchnul spinál. Nebolelo to, ale já se bála, že se netrefí, trefil se skvěle. Pak už tě položí a cítíš, jak ti tuhnou nohy atd.,nic příjemného to není, haproval mi tlak a dělalo se mi malinko nevolno, ale ani jsem to nemusela říkat, anesteziolog(kterého máš stále u hlavy a hlídá tě, ptá se tě, jak ti je apod.) to poznal, dal mi kyslík a mně hned bylo dobře. Pak nějaké to tahání, cukání, bolest ne a pak už jsem slyšela jen „to je macek“
a prcka, jak se snaží nadechnout
A pak křik
,odnesli ho ošetřit a za taťkou a pak mi ho přinesli ukázat. Pak šití, na můj vkus dlouhé, ale uteče to.Pak tě odvezou na JIP, tam jsem ležela se super holčinou, tak jsme kecali a spali a já byla v euforii, že mám dítě
Prcka mi pak vozili na kojení každé dvě hodiny i na JIP, jen v noci ne. Večer mě donutili vstát
a to jsem řvala bolestí, fakt mě to děsně bolelo při každém kroku, ale sestřičky neměli slitování. Bolelo to asi týden, tak 4 dny hodně(při pohybu),nemohla jsem skoro chodit, ale byli tam jiné, které skákaly jako srnky hned druhý den. Druhý den jsem šla na šestinedělí a třetí den dostala prcka i na noc a začala se plně starat. Celkově to bylo v pohodě, jen ta bolest po byla drsná, ale jen když se zvedáš nebo převaluješ na bok a taky jak pro koho. Kolem 4 dne byla psychická krize, bolest, nevyspání atd.,ale pak už jsem se jen těšila domů. A nejdůležitější je zdravej prcek
Přeju hodně štěstí ![]()
@luciášice krásný, mooooooooooc gratuluju
hezky si malého užívej, strašně rychle to utíká
tak až budu mít po porodu i já, tak bychom se třeba mohli i někde sejít, dám pak vědět, jak jsme to zvládli
a ještě jednou obrovská gratulace
![]()
@Garfi Budu moc ráda když se ozveš, sejdeme se a pokecáme. Nebo zajdeme na procházku s kočárkama ![]()
O císařském řezu rozhodují až v poodnici. Rozhoduje primář nebo starší lékař ve službě. proběhne vyšetření a UZ.
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.