Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Pokud bydlí u vás mělo by stačit prohlášení, že poplatky platí u vás na adrese.Ale radši koukni na net.
Na tvoji otázku odpovídá příspěvek vys. Pokud by ho kontaktovali, staci čestné prohlášení, ze na adrese, kde je prohlášen, ale nikdo tam dle tvých slov nebyli, televizní přijímač neni. To bude stačit.
No už platíme ale s velkou nelibostí, jak na prodejně tak doma.
Na prodejně mám velkou televizi bez antény na které pouštím své fotky kočárků a svá videa s návody k obsluze a i za tuto tv musím měsíčně platit. Jo holt Zas..ranej zákon.
Dobrý den, chci se zpetat jak je to přesně sp oplatky za rozhlas a televizi.
Budu se za měsíc cca stěhovat do nájmu, kdo má tedy povinnost platiti tyto poplatky pronajímatel, či pronájemce? Samozřejmě kdyyž to není uvedeno přímo v nájemní smlouvě.
Dobrý den, mohu se také zeptat-bydlím v pronájmu a mám zde trvalé bydliště. Elektřina je ovšem napsaná na majitele bytu a jemu platim nájem a el. a vodu.Kdo tedy v tomto případě platí poplatek za tv a rozhlas???
@Kájinka ka Jde to někde na netu, přesnou adresu nevím, ale google určitě najde ![]()
@j.a.n.i1 díky,najdu si. A nebudou po mě chtít třeba něco i zpětně??
@Kájinka ka Po mě nic nechtěli, oni jsou rádi, že mají dalšího platícího a nevím o tom, že by u dobrovolného přihlášení prudili. Jo a rovnou bych přihlásila i rozhlas.
Koukám, že tady je hromada nesmyslů. Takže:
1. koncesionářský poplatek musí platit každý, kdo vlastní zařízení, na kterém lze sledovat vysílání - tedy to, kde nemůžu jako divák ovlivnit, na co se koukám. Je jedno, jestli je to analogové, digitální, satelitní, kabelové, IPTV. Týká se to kromě televizí (rádií) i počítačů s TV kartou, notebooku s USB TV tunerem, autotelevize prostě cokoli, na čem si můžu pustit to, co zrovna v TV (rádiu) vysílají. Platí se tedy za zařízení, nikoli za využití služby. I když používám TV jenom jako monitor k počítači a ani do ní nemám připojenou anténu, měl bych platit.
2. V případě fyzických osob se platí za domácnost bez ohledu na počet zařízení. Můžu tedy mít 5 televizí doma a 3 na chatě, ale platím jeden poplatek a platí ho jedna osoba za celou domácnost. U firem je to jinak.
3. Od poplatku jsou osvobozeny osoby hluché, slepé, pobírající nějaký násobek životního minima a nevím kdo ještě. Většiny lidí se osvobození netýká.
4. Poplatek neplatím, pokud prohlásím, že zařízení, na které se zákon vztahuje nevlastním (ne nepoužívám).
5. Pokuta za neplacení poplatků za TV je ve výši 10 000 Kč (za rozhlas 5 000 Kč) plus zpětně nezaplacené poplatky. Pokud ale někdo platit z jakéhokoli důvodu odmítá, zde má velkou volnost. Pokud na výzvu TV k přihlášení odešlete čestné prohlášení, že TV nevlastníte, nikdo Vám nemůže prokázat opak, protože TV nemá právo vám vstoupit do bytu a hledat televizi. Stránka ČT přímo říká: „Poplatníkem je podle zákona každý odběratel elektřiny, který není přihlášen v evidenci poplatníků a který na výzvu České televize do 30 dnů neprokáže čestným prohlášením, že není vlastníkem ani uživatelem televizního přijímače.“ Z toho tedy podle mne vyplývá, že TV Vás musí nejdřív obeslat, na což můžete zareagovat přihlášením nebo odesláním čestného prohlášení. Zároveň mi z toho vyplývá, že pokud se např. nastěhuji do nového bytu, ale nemám TV, nemusím dělat nic, resp. nemusím preventivně něco prohlašovat. Prohlášení odešlu až v momentě, kdy mne TV vyzve k přihlášení.
6. Problém nastává v momentě, kdy bych měl platit, ale neplatím, což jsou především tyto situace. A) Jsem přihlášen, ale přestanu platit, aniž bych se odhlásil (bez ohledu na to, jestli vyhodím TV nebo ne). B) Televize mne vyzve k přihlášení, ale já se na to vykašlu a do 30 dnů se buď nepřihlásím nebo neprohlásím, že nemám TV (Záleží samozřejmě na tom, jestli to TV posílá doporučeně nebo ne, což nevím. Pokud ne, tak Vám těžko dokáží, že Vás obeslali.)
Dobrý den mám dotaz, platím tv poplatek přes sipo, sipo ruším, hodně poplatků, odpadlo ze sipa, tak proč ho mít
vše jsem si zařídila jen nemohu vyřešit tv poplatek
na poště jsem nepochodila, nevím jak dál
poradíte
Dobrej..potřebuju poradit…jak je to s odhlášením tv, ano platí se za televizi…stěhuju se do jiného města..to mi sipo zůstává nebo ted odhlásím a v novém bydlišti přihlásím..není mi jasné, že když mi sipo chodí do schránky jak se k němu dostanu v novém bydlišti
@ivcan píše:
Dobrej..potřebuju poradit…jak je to s odhlášením tv, ano platí se za televizi…stěhuju se do jiného města..to mi sipo zůstává nebo ted odhlásím a v novém bydlišti přihlásím..není mi jasné, že když mi sipo chodí do schránky jak se k němu dostanu v novém bydlišti
Sipo ti zůstane, stěhuje se s tebou, adresu přehlásíš na kterékoli poště. Se sipem se stěhuje i poplatek za rádio a televizi.