Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj.
Nedávno ve zprávách proběhlo, že by maminky měli začít používat látkové pleny, protože jednorázové se množí na skládkách … a to ve velkém množství.
Jaké používáte?
Já používám jednorázové. Ať mi postaví bárak, aby jsem je měla kde sušit a je to vyřešenno. Bydlím v paneláku a nemam kde sušit. Doma nemůžu kvůli plísni.
Pouzivam latkove a doma susim na rozkladacim susaku a nebo v susicce.....
… a to jako ma byt dotaz o cem? Kdo chce si cestu najde, kdo ne… ![]()
taky jsem tu reportaz videla a uz i pred tim jsem premyslela o latkovych plenach, jednak si to tady holky chvali a jednak vzhledem k penezence mi asi nic jineho ani nezbyde…takze az prijde miminko, tak budu latkovat urcite…to je muj nazor a myslim, ze se to bude hodne ruznit, nekdo ma radsi to, nekdo to…kazdeho zalezitost…ale vzhledem k zivotnimu prostredi bychom asi mely zacit premyslet…ted jsem se ptala jedne zname na tohle prave a ona mi rekla - na zivotni prostredi ja seru…myslim, ze to neni dobre, protoze v tom budou zit nase deti a uztak je tady dost bordelu…ale to asi tady nevyresime…
No to je asi jasné, že jednorázovky jsou neekologické. Na jedno dítě se v průměru spotřebuje 6000 plen, přičemž doba rozpadu je 500 let.
U prvních dvou dětí jsem používala jednorázovky, teď bych ráda zkusila ty látkovy, nebo alespoň prostřídat.
Je určitě dobré si o nich něco přečíst, neb už to není zdaleka jako před dvaceti lety. Jsou látkovky, které velmi rychle schnou. Takže třeba i ty v paneláku, můžeš například jich pár koupit na zkoušku a dávat na střídačku s papírovkama… Ale konkrétně neporadím které, neb opravdu nemám zatím ozkoušeno…
Já děti ještě nemám, ale jsem rozhodnutá pro látkové plenky. Něco jsem si o tom přečetla.. názory ostatních, pro i proti… Svůj názor mám ![]()
Ekologie, finance… Sice mně neláká představa kakání na plence, na které asi „občas sahnu“ ale :
U mě to bude asi spíš kvůli financím.. Je jasný, že i ty látkovky něco stojí, ale budu se snažit kupovat jen ty nezbytné a ne všechno co uvidím a co se mi bude líbit ![]()
Používám látkové, máme sušáky z okna a čtverce schnou rychle a dobře
Kalhotkovky mám suché do druhého dne, ty dosychají doma. Nikdy žádný problém nebyl. ![]()
Mirii píše:
Bertiku a kde susis normalni pradlo?
Suším ho venku i když tam je pod nulou. Prádlo tam mam pak tedy třeba i 5 dnů. Katastrofa. Do prádelny ho nedám, protože mam fobii z pavouků. Takže by se mi tam ani pleny nevešli.
bertík28 píše:Mirii píše:Suším ho venku i když tam je pod nulou. Prádlo tam mam pak tedy třeba i 5 dnů. Katastrofa. Do prádelny ho nedám, protože mam fobii z pavouků. Takže by se mi tam ani pleny nevešli.
No jo, tak když nemáš podmínky, tak se nedsá nic dělat, já už si nedovedu představit, že používám papírovky, suším na balkoně, v zimě na radiátorech, zvlhčuju vzduch na noc, ale máme klasický panelákový suchý vzduch.
Já se tady přiznám bez mučení, že jsem líná na to, abych používala látkovky
Ale je fakt, že hodně nechávám malého nahatého, takže látkovky, na kterých leží, nakonec stejně musím prát ![]()
Zakladatelko, takže by měli maminkám stavět baráky, aby měly kde sušit, jo? To by se nám zase zvýšila porodnost!
Ale po odplenkování zase pěkně do bytu a domeček předat daším čekatelkám. ![]()
Nebylo by jednodušší koupit si sušičku, pokud právě to sušení je jediným důvodem, proč nelátkovat? ![]()
Podle mě kdo chce, tak si řešení najde ![]()
Anonymní píše:
taky jsem tu reportaz videla a uz i pred tim jsem premyslela o latkovych plenach, jednak si to tady holky chvali a jednak vzhledem k penezence mi asi nic jineho ani nezbyde…takze az prijde miminko, tak budu latkovat urcite…to je muj nazor a myslim, ze se to bude hodne ruznit, nekdo ma radsi to, nekdo to…kazdeho zalezitost…ale vzhledem k zivotnimu prostredi bychom asi mely zacit premyslet…ted jsem se ptala jedne zname na tohle prave a ona mi rekla - na zivotni prostredi ja seru…myslim, ze to neni dobre, protoze v tom budou zit nase deti a uztak je tady dost bordelu…ale to asi tady nevyresime…
ne to tady určitě nevyřešíme! A nevyřeší to už vůbec nic jsou daleko horší věci než pleny a nikdo je neřeší.Dvě děti jsem měla na látkových plenách a už nikdy víc! A jestli se to množí tak proč to teda začali vyrábět???? Tak holt musí přijít na to co s tím já to určitě řešit nebudu!
Taky bydlím v paneláku, ale máme vlhký strop, takže tu je plíseň raz dva. V zimě ji stříkáme každě tři týdny. Naštěstí jsme tu jen v podnájmu.
lulje píše:
Já se tady přiznám bez mučení, že jsem líná na to, abych používala látkovkyAle je fakt, že hodně nechávám malého nahatého, takže látkovky, na kterých leží, nakonec stejně musím prát
Zakladatelko, takže by měli maminkám stavět baráky, aby měly kde sušit, jo? To by se nám zase zvýšila porodnost!
![]()
Ale po odplenkování zase pěkně do bytu a domeček předat daším čekatelkám.
Nebylo by jednodušší koupit si sušičku, pokud právě to sušení je jediným důvodem, proč nelátkovat?
Podle mě kdo chce, tak si řešení najde
a jako za co?????
bertík28 píše:Mirii píše:Suším ho venku i když tam je pod nulou. Prádlo tam mam pak tedy třeba i 5 dnů. Katastrofa. Do prádelny ho nedám, protože mam fobii z pavouků. Takže by se mi tam ani pleny nevešli.
Tý brďo! Tak po 5 dnech venku bych mohla prát znovu ![]()