Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
adela27 píše:
Měli by to rovnou učit už v porodnici, takhle má k tomu mnoho maminek předsudky (jsem tam i já). kdyby to ukázali maminám rovnou a doma ať si dělají co chtějí, mnoho maminek si myslím, že by to uvítalo a měli by vést k větší osvětě látkových plen. Já používám jednorázovky zatím (máme 7.týdnů/, ale do porodnice jsem šla s tím, že budu na látkových, zatím jsem se k tomu nedokopala, je pro mě vše tak nové a zezačátku jsem nevěděla pomalu kdo jsem, ale přemýšlím o tom víc a více a mám špatné svědomí, to se přiznám. Musím sehnat více materiálu, i když nejraději bych byla, aby někdo přišel, donesl vše potřebné a ukázal a bylo by to!! viz ta porodka.
To si myslím, že by byl fajn nápad v těch porodnicích. Já čekám třetí bejby a dnes jsem objela ve městě všechny obchody a mají akorát v jednom jednu značku… je to škoda. Člověk by si to rád omakal, okoukal… Po příjezdu domů jsem objednala 3× AOI Bumgenius Organic, na které jsem četla dobré recenze. Až mi to přijde a vyzkouším, tak uvidím, co dál… Ale je pravda, že není jednoduché se v tom všem zpočátku vyznat a můžu pochopit, že už to může někoho odradit…
Já jsem začala s látkou někdy ke konci šestinedělí - jela jsem ve čtvercích, disanách a PopInkách (byli na malou v tom nejmenším zmenší super).
holky, všimly jste si, že zmizeli anonymky ze začátku diskuze? se můžete podívat, kdopak se to tak stydí za svoje názory… ![]()
zuzanecka81 píše:
holky, všimly jste si, že zmizeli anonymky ze začátku diskuze? se můžete podívat, kdopak se to tak stydí za svoje názory…
zuzanecka81 píše:
holky, všimly jste si, že zmizeli anonymky ze začátku diskuze? se můžete podívat, kdopak se to tak stydí za svoje názory…
A jooooo, no to je bomba! ![]()
veritas píše:
Nelíbí - mně by se také nelíbilo být v mokru. Právě proto používám látkovky - děťátko se ozve, že má mokro a já můžu hned přebalit. Na cesty nebo na noc používám flísovou separačku, která vytváří pocit sucha.
Miminka si už od narození uvědomují svoje vyměšování - jednorázovkama je toto uvědomění odnaučujeme, abysme je to pak později při pokusech o nácvik na nočník mohli znovu učit![]()
Jo, no to je vlastne pravda, ten pocit toho, ze lezi v mokru…
A flisova separacka? Ja mam koupeny takovy ty celulozovy - ty pocit sucha nedaji? Flis jako material nemam moc rada, ale pokud doporucujes na noc - prikoupim vzorek a zkusim. Pujde zakomponovat do tech Pop-inek?
Viskozová separačka taky odvádí vlhkost, ale na opravdový pocit sucha je lepší flís. Ale ne všechny děti ho snesou - není to přírodní materiál. Flísová separačka se nevyhazuje, případný bobek se jen sklepne do wc (nebo u kojených miminek prostě vydrbe). Já někdy na noc dávám flísovou a přesto ještě viskozovou separačku (když očekávám hned po ránu bobek).
Celulozová separačka tolik vlhkost neodvádí, ta má za úkol spíš separovat řídkou část stolice od tekuté - hodí se pro kojená miminka s řídkou stolicí.
Flísovou separačku můžeš dát klidně i do AIO plenek - některé AIO plenky už mají vrstvu k zadečku flísovou.
Flísové separačky se dají koupit buď už hotové nebo si je můžeš nastříhat z Irma deky:
http://www.ikea.com/…cts/00070489
Za 29 Kč jich budeš mít spoustu a velikost si nastříháš jakou budeš chtít ![]()
Ale jsou i miminka, kterým mokro nevadí - tam bych se na flís vykašlala ![]()
Já ho používám jen v případě, kdy nechci nebo nemůžu přebalovat ihned po počůrání (na noc, na cesty).
holky ja jsem prvni anonymka, za svuj jediny prispevek v teto diskuzi se samozrejme nestydim…ale jen diskutuji jinde v uzavrene skupine a stalo se mi, ze obcas na me nekdo kvuli tomu utocil…takze proste pisu anonymne.....to je vse…
latkovkam zdar…:) moc se na to tesim…
veritas píše:
Nelíbí - mně by se také nelíbilo být v mokru. Právě proto používám látkovky - děťátko se ozve, že má mokro a já můžu hned přebalit. Na cesty nebo na noc používám flísovou separačku, která vytváří pocit sucha.
Miminka si už od narození uvědomují svoje vyměšování - jednorázovkama je toto uvědomění odnaučujeme, abysme je to pak později při pokusech o nácvik na nočník mohli znovu učit![]()
To vyznělo tak, že miminko v látkovce pak na nočník přejde jako nic, ale není to pravda, učení na nočník a to, jaké má dítě pleny, spolu absolutně nesouvisí. Navíc i v papírové pleně to dítě cítí, že je mokré, i když to asi nebude tak intenzivní, jako v látce.
Raduš.ka44 píše:veritas píše:To vyznělo tak, že miminko v látkovce pak na nočník přejde jako nic, ale není to pravda, učení na nočník a to, jaké má dítě pleny, spolu absolutně nesouvisí. Navíc i v papírové pleně to dítě cítí, že je mokré, i když to asi nebude tak intenzivní, jako v látce.
Ja myslim, ze souvisi…nebo jak vysvetlit, ze dneska jsou decka odplenkovany cim dal tim pozdeji a pozdeji…leda lenosti maminek nebo nevim v cem jinym by to bylo nez v masovym pouzivani jednorazovek…s tim suchem nesouhlasim..hlidala jsem kamaradce kluka a ze je v pline nacurano jsem poznala jen podle vahy pleny..jinak bylo absolutni sucho na povrchu…byly to pemprsky…nevim jak je to u jinych znacek..
Tuco píše:Raduš.ka44 píše:Ja myslim, ze souvisi…nebo jak vysvetlit, ze dneska jsou decka odplenkovany cim dal tim pozdeji a pozdeji…leda lenosti maminek nebo nevim v cem jinym by to bylo nez v masovym pouzivani jednorazovek…s tim suchem nesouhlasim..hlidala jsem kamaradce kluka a ze je v pline nacurano jsem poznala jen podle vahy pleny..jinak bylo absolutni sucho na povrchu…byly to pemprsky…nevim jak je to u jinych znacek..veritas píše:To vyznělo tak, že miminko v látkovce pak na nočník přejde jako nic, ale není to pravda, učení na nočník a to, jaké má dítě pleny, spolu absolutně nesouvisí. Navíc i v papírové pleně to dítě cítí, že je mokré, i když to asi nebude tak intenzivní, jako v látce.
Jak to vysvětlit? Jednodušše. Máme lepší informace o vývoji dětí a tak je zbytečně nedrezurujeme a nenutíme je k něčemu, na co nejsou zralé. Navíc máme moderní pračky, s plenami není tolik práce, jako dřív, děti se neposílají do jeslí, kde se hromadně odplenkovávaly (slyšela jsem to v jednom dokumentu), na ženy není vyvíjen takový společenský nátlak, jako dřív a tak dále a tak dále. To, jestli má dítě látkovou, nebo papírovou plenu, neovlivní jeho centrální nervovou soustavu a tudíž jsou v tom jednorázovky nevinně. Už před dávnými lety, kdy se ještě chodilo čůrat na díru v zemi, se děti do dvou let k ničemu nenutily a mohly čůrat kdekoliv a teprve od dvou let je učili, že se čůrá (a kadí) právě na díru v zemi.
Tuco píše:Raduš.ka44 píše:Ja myslim, ze souvisi…nebo jak vysvetlit, ze dneska jsou decka odplenkovany cim dal tim pozdeji a pozdeji…leda lenosti maminek nebo nevim v cem jinym by to bylo nez v masovym pouzivani jednorazovek…s tim suchem nesouhlasim..hlidala jsem kamaradce kluka a ze je v pline nacurano jsem poznala jen podle vahy pleny..jinak bylo absolutni sucho na povrchu…byly to pemprsky…nevim jak je to u jinych znacek..veritas píše:To vyznělo tak, že miminko v látkovce pak na nočník přejde jako nic, ale není to pravda, učení na nočník a to, jaké má dítě pleny, spolu absolutně nesouvisí. Navíc i v papírové pleně to dítě cítí, že je mokré, i když to asi nebude tak intenzivní, jako v látce.
Na tom něco bude, ono dřív to ty maminy fakt nutilo začít s nočníkem daleko dřív, protože se chtěly co nejdřív zbavit plínek a věčně pročůraného oblečení. Dneska to nenutí, s plínama je to jednodušší… i když jsou samozřejmě vyjímky, netvrdím že jsou všechny maminky stejné… ale ono i „výzkumy“ říkají že dítě je na učení na nočník „zralé“ až tehdy a tehdy… dřív se na tohle nehrálo - dítě sedělo, tak se po spaní šouplo na nočník a hotovo, bylo šumák jestli si to uvědomuje nebo ne, hlavně že se vyčůralo a byla suchá plína… Jako netvrdím že násilné nucení na nočník je správné, ale včasné vysazování určitě není na škodu, i když si to dítko ještě neuvědomuje plně, tak si myslím že brzy pochopí že nočník je na to a na to… možná že jen zbytečně podceňujeme děti a o tom svědší i bezplenková metoda, která jede bez plín od narození… to mě taky lákalo, ale nějak jsem neměla tu odvahu do toho jít…
Raduš.ka44 píše:Tuco píše:Jak to vysvětlit? Jednodušše. Máme lepší informace o vývoji dětí a tak je zbytečně nedrezurujeme a nenutíme je k něčemu, na co nejsou zralé. Navíc máme moderní pračky, s plenami není tolik práce, jako dřív, děti se neposílají do jeslí, kde se hromadně odplenkovávaly (slyšela jsem to v jednom dokumentu), na ženy není vyvíjen takový společenský nátlak, jako dřív a tak dále a tak dále. To, jestli má dítě látkovou, nebo papírovou plenu, neovlivní jeho centrální nervovou soustavu a tudíž jsou v tom jednorázovky nevinně. Už před dávnými lety, kdy se ještě chodilo čůrat na díru v zemi, se děti do dvou let k ničemu nenutily a mohly čůrat kdekoliv a teprve od dvou let je učili, že se čůrá (a kadí) právě na díru v zemi.Raduš.ka44 píše:Ja myslim, ze souvisi…nebo jak vysvetlit, ze dneska jsou decka odplenkovany cim dal tim pozdeji a pozdeji…leda lenosti maminek nebo nevim v cem jinym by to bylo nez v masovym pouzivani jednorazovek…s tim suchem nesouhlasim..hlidala jsem kamaradce kluka a ze je v pline nacurano jsem poznala jen podle vahy pleny..jinak bylo absolutni sucho na povrchu…byly to pemprsky…nevim jak je to u jinych znacek..veritas píše:To vyznělo tak, že miminko v látkovce pak na nočník přejde jako nic, ale není to pravda, učení na nočník a to, jaké má dítě pleny, spolu absolutně nesouvisí. Navíc i v papírové pleně to dítě cítí, že je mokré, i když to asi nebude tak intenzivní, jako v látce.
Jasně, ve dvou letech ještě žádná trága, ale takové tříleté s plínou je už docela masakr a není to dneska žádná vyjímka
tak nevím… A taky nepociťuju nějakou újmu na zdraví, že jsem byla po roce bez plíny… Otázka je, jestli 100% věřit těm výzkumům, když se ukazuje jak jsme v mnoha věcech manipulovaní… záleží na tom, kdo ty výzkumy financuje - v reklamě ti taky jsou schopní tvrdit, že Kinder mléčná čokoláda je pro děti to nejlepší a je v ní přece plná sklenice mléka. A věříš tomu, že je fakt tak zdravá? Já teda rozhodně ne… Stejně tak nevěřím, že chemicky upravená umělá plína plná chemie a gelových granulek či čeho, je pro mé dítě to nejlepší co může být… je to všechno jen lobby a nic jiného. Za pár let budeme slýchat něco uplně jiného a budeme možná koukat…
to Raduš.ka44 (uz necituju neb by to tady zabralo celou stranku)
S tou zralosti nebo nezralosti nesouhlasim…kdyby se takhle cekalo se vsim az dite „bude zraly“ tak to by vypadalo teda(napr. taky uz cepuju syna ze co si rozhazi po pokoji za hracky tak si musi nasledne uklidit uz asi od jednoho roku..kdybych cekala az bude sam zraly a zacne si uvedomovat ze je bordel a ze to neni zrovna dobry tak bych se taky mozna nedockala a chodila za nim jak otrok a uklizela a uklizela)..tak ono to neni jen o pocitu sucha a mokra…podle me pouzivani jednorazovek provazi spousta dalsich okolnosti ktery hromadne vedou k tomu ze decka chodi na nocnik pozdeji…vidam to v okoli porad (napr. cpani pleny na trilety dite do MHD, ktery mluvi a uz si dokaze rict jen aby se nemuselo kdyztak vystupovat atd.)…ta pohodlnost matek v tom hraje bezesporu asi nejvetsi roli..kdyz jsou finance na plenky a netlaci nas rozpocet tak proc se otravovat s nahatym ditetem, ktery muze neco pocurat nebo pokakat a snazit se o to, aby si uvedomil vlastni vymesovani…v ty pline to proste nejde, dite cura aniz si to vubec uvedomuje a curanky se hned vsakujou a v podstate po tom, ze se dite vycuralo neni pak ani stopy..takze dite to absolutne neresi a ucurava si behem dne aniz by to vubec zaznamenalo…Navic mi nikdo nevymluvi, ze s jednorazovkama prebaluje opravdu po kazdym pocurani-to proste nejde…zaprvy ani nezjistim, ze se dite pocuralo pac plena sucha..leda ji sundat a potezkat a za druhy ta pohodlnost tam pak proste nastane..opet vidam casto v okoli..za to kdyz jsou latkovky tak se prebalovat proste musi a hlavne se to zjisti hned a nasledny prebalovani znamena ze se teda neco stalo a nasledne se to resi a i tohle malo podle me to dite zaregistruje…kdyz nechce sedet na nocniku tak si nerict jee jeste neni zraly, uklidit ho do skrine a vytahnout zas za par mesicu, ale zkusit nahradni alternativu..jako je treba to curani v klubku, ven sebou stejne nikdo nocnik nebere a jak jinak dat na prochajde dite vycurat…je toho spousta … jakoby mi prijde ze jsou dneska vsichni straslive pohodlny (me nevyjimaje samozrejme)..kdyz mi babicka vypravela co vsechno absolvovala s detma, prace hned po sestinedeli, jesle, navrat z prace uklid vareni prani bez pracky na vsechny cleny domacnosti,starani se o deti, dvousmenej provoz..no proste horor…absolutne si nedokazu predstavit, ze bych neco takovyho absolvovala…