Nutriční poradna (3-18 let)
Michaela Boukalová Tomešová DiS.
Ahojte holky, mam dotazek. DNES jsem zjistila (
) ze se delaji bavlnene i jine plinky, ktere se daji prat, ale uz tam nemusim vkladat nic jinyho. http://www.4babies.cz/…-kapsove-35/
Mate s tim zkusennost? Mela jsem predstavu, ze LATKOVANI jsou klasicky ctverce a spousta prace, ale kdybych to chapala spravne, tak Pampersky hodim do kose - jen obrazne, ty co mam bych spotrebovala
nebo prodala
Diky za nazory
Ano, existují i pleny, které se stejně jako jednorázovka jen zapnou a je hotovo.
Takové pleny jsou ale většinou finančně náročnější, já jich mám pár taky, ale mám je spíš jen na cestování.
Na doma máme kalhotkové pleny, na které dávám svrchní kalhotky.
Chápeš to správně. Plenky AIO (all in one se opravdu komplet vyperou a pak nasadí jako jednorázovka. Nevýhoda je, že špatně schnou.
Kapsová plenka je plenka podobná AIO, ale má kapsu - před praním vykucháš vnitřek, rozložené to líp schne. Pak zase nacpeš vložné plenky do kapsy a při přebalování je už to jako jednorázovka.
Pak jsou snap in one (SIO) - tam zas vložné plenky nacvakneš pomocí patentků dovnitř.
V každém případě nekupuj celou sadu. Vyzkoušej různé pleny a uvidíš, co bude vyhovovat. Ono pro každý účel se hodí něco jiného (na doma, na spaní, na ven…)
Diky moc, s tim bych prave chtela poradit, napr znacku co mate vyzkousene, druhy a pocty atd atd
ted je malymu sest tydnu
careynka píše:
Diky moc, s tim bych prave chtela poradit, napr znacku co mate vyzkousene, druhy a pocty atd atdted je malymu sest tydnu
A to je právě to, v čem moc radit nejde. Každému sedne něco jiného.
Chce to zkoušet - hlavně nikdy nekupovat celé sady najednou.
Když ono je toho hrozně moc, každému vyhovuje něco jiného. Na takto malé dítě neporadím, já začala až v 5ti měsících s ečtverci, ty vychytané AIO a kapsovky koupila až okolo 8mi měsíců. Mám Itti Bitti SIO - ty jsou krásně štíhlé, úzké mezi nožičkama. dají se dokou samostatně vložky, kalhotky uschnou rychle, takže je dobrá kombinace více vložek, méně kalhotek. Nejsou to ale žádné extra držáky na tekutou stolici. Pak mám Bum genius kapsovku pro manžela na suchý zip. Rychle schnou. Mě moc nevyhovje sucháč - když nosím v šátku, může tlačit na bříšku. Pak mám AIO Mommys Touch - jsou jednovelikostní, dobře schnou,, hezky sedí. Jsou ale trochu objemější, vysoké (třeba v porovnání s Itti), pak mám od nich i kapsovku na sucháč a ta mi nevyhovuje.
Počty- oficiálně se udává, že máš mít 6 plen na den, při praní ob den krát dvě plus jeden den na sušení a něco navíc do rezervy. Mě se to zdá málo. Jedna přebaluji mnohem častěji (jednak chci, je mi proti srsti nechat dítěti míchat zadek v rozkládající se moči 3 hodiny; jednak to s látkou ani moc nejde). Spíš bych počítala s 8-10ti plenami na den, u AIO na schnutí 2 dny. Takže 30-35 plen je minimum.
To je ale dost drahá varianta. Já doma používám obyč tverce, popřípadě kalhotkové pleny se svrchňáky. Ty AIO a kapsovky na cesty. Teď v zimě jsem si oblíbila kalhotkové pleny v kombinaci s dlouhými vlněnými svrchňáky, které má zároven jako kamaše.
případně se koukni na www.latkovky.info načti info a přijd se zeptat.
Já můžu doporučit ty Itti bitti SIO, jsou jednak opravdu úzké, hodně savé a navíc taky krásně barevné
Jejich výhodou je, že se dají ty vkládací plenky odcvakat a vyprat jen ty, takže do svrchňáků nacvakneš nové plenky. Nevýhodou je, že při pokadění se zamažou i ty svrchňáky (což v případě mého dítka, které ve věku jednoho měsíce mělo nakadíno snad v každé pleně nebylo zas tak výhodné…) Používám je teda hlavně jako reprezentativní. Jinak používám především čtverce a zavazovačky, protože to nejrychleji schne
careynka píše:
Diky moc, s tim bych prave chtela poradit, napr znacku co mate vyzkousene, druhy a pocty atd atdted je malymu sest tydnu
Začínala jsem s látkou v podstatě taky v šesti týdnech. Nejčastěji používám čtvercovky a na to klasické PUL kalhotky. Z těch AIO jsem měla hned od začátku plenky PopIn - jsou vícevelikostní a seděly na malé perfektně - najmenší velikost dáváme ještě někdy i teď, ale už spíše přecházíme na druhou velikost.
Pak jsem měla do začátku MommysTouch AIO - ale neseděla, byla velká, teď jí má dobrou, začínám jí až teď používat a vydrží asi taky delší dobu. Nesedí nám plenka TotsBots kapsovka. Plus jsem měla hned na začátku disany a hem hour zavazovačky.
Zhruba ve dvou měsících jsem začala teprve nakupovat další a další plenky - hlavně kapsovky (FuzziBunz, Anyhour od BabyIdea, atd) nebo kalhotovky (anavy, šijeme dětem).
Přebaluju přes den co 2-3hodiny (6 plín), + tři plíny za noc. Peru ob den. Takže by výbava měla být minimálně 20plín - to mám teda více - jen čtverců mám skoro 50 ks ![]()
Doma dávám čtverce, na noc dávám PopIn nebo kikko bambusové čtverce nebo vkládačky od BabyIdea. Kapsovky a AIO máme na parádu - tzn, ven, k lékaři a na přebalování pro tatínka ![]()
já teda nemám aio ani jednu a ani ji nebudu pořizovat,tu samou službu mi udělá kapsovka,ale výhoda je ,že si jí vycpu podle potřeby a je rychle suchá
AIO mi příjdou drahé a trošku zbytečné
zasebe bych šla do kdyžtak do SIO ( mám takovou kalhotovku z Anavy ) a naprostí spokojenost,rychle schne…
mabit píše:
já teda nemám aio ani jednu a ani ji nebudu pořizovat,tu samou službu mi udělá kapsovka,ale výhoda je ,že si jí vycpu podle potřeby a je rychle sucháAIO mi příjdou drahé a trošku zbytečné
zasebe bych šla do kdyžtak do SIO ( mám takovou kalhotovku z Anavy ) a naprostí spokojenost,rychle schne…
Souhlas. Jen s jednou vyjímkou - kapsovka se musí správně vycpat vkládačkou přesně podle šířky kapsovky, jinak je zaděláno na pohromu - proteče. AIO je v tomto trochu lepší.
a jak presne mam davat ty latkovky? mam jich tu taky plno a k tomu jsem tenkrat koupila takovy svrchni nepromokavy kalhotky ale na knoflicky, tak doufam ze velikost mu bude
Ahojky ![]()
Ještě nemám děti, ale zajímalo by mne co všechno je potřeba na jedno přebalení.. ?? Čtu tady na webu, na který některá z vás dala odkaz různé: svrchní plenky, separační vložky, vkládací plenky, snappi sponka.. To vše je třeba do JEDNÉ plenky?? ![]()
Jsem z toho jelenice ![]()
Nebo jestli je někaý web kde je přesný popis přebalení ?? ![]()
Mě by to zajímalo..
Také jsem četla, že jednorázovky nejsou zdravé..? V jakém smyslu? - Vylučují něco špatného? Nebo kvůlu kyčlím?…
Anonymní píše:
Ahojky![]()
Ještě nemám děti, ale zajímalo by mne co všechno je potřeba na jedno přebalení.. ?? Čtu tady na webu, na který některá z vás dala odkaz různé: svrchní plenky, separační vložky, vkládací plenky, snappi sponka.. To vše je třeba do JEDNÉ plenky??
Jsem z toho jelenice
Nebo jestli je někaý web kde je přesný popis přebalení ??
Mě by to zajímalo..
Také jsem četla, že jednorázovky nejsou zdravé..? V jakém smyslu? - Vylučují něco špatného? Nebo kvůlu kyčlím?…
jak kvuli kyclim, tak jsou chemicky a ted navic sly s jakous takous kvalitou jeste dolu, proto prejdu na latkovy i ja. A u chlapecku zahrivaji varlatka coz neni dobry na budouci plodnost. Pak samozrejme eko - logicka i nomicka vyhoda ![]()
petko: Přebalování za 2-3 hodiny denně? To moje dítě je schopno být přebaleno 2-3× do jedné hodiny, jak ječí, že má počůráno ![]()
careynko: Skládání třeba zde .
Já používám novorozenecký sklad zatím, holčině jsou téměř tři měsíce a vejde se do toho.
tak jsem objednala pro zacatek AIO anavy, pak od Baby Lucy klasickou, Bum hugger a kalhotky svrchni fleece anavy … tak uvidime ![]()