Nutriční poradna (3-18 let)
Michaela Boukalová Tomešová DiS.
Ahoj holky, nevíte náhodou, ve kterých supermarketových řetězcích se dá sehnat čerstvá, případně mražená, biozelenina?
u nás maj čerstvou v tescu - ale jen pár druhů - mrkev, cuketa, cibule, nevim co dál ![]()
mraženou nekupuju, čerstvá:
Kaufland - vždy mrkev a brambory, ovo mívají banány, jablka, hrušky (a kivi a citrony, ale jestli Ti jde o příkrmy, tak to asi nepotřebuješ)
Billa - stejné jako výše uvedené, navíc bývá někdy cuketa a rajčata.
Billa je na biopotraviny asi nejbohatší - maso, mléko, sýry, šunka, jogurty, máslo. Ale chce to jít do větších Billa obchodů.
Madlicko, jaké jsou přibližně ceny? Já doteď kupovala bio bedýnky, ale bohužel skončila sezona a nová začně až v červnu ![]()
tak s tím ti nepomůžu, skoro to nesleduju. Já právě bedýnkuju i teď, takže do marketů jdu jen když mi dojde ovozel z bedýnky. Kupuju bio pro děti, tudíž to celkem dlouho vydrží (4 jabka mají na týden atp). Jen jsem zaznamenala, že třeba bio mrkev je levnější v Kauflandu, než v Countrylifu, ale třeba u brambor a cuket to bylo nějak podobný ![]()
Mě jen zaráží pojem ,,čerstvá,,
Určitě právě vtažená z hlíny ![]()
nu, asi musí být čestvější, neb jak je nepráškovaná těma fungicidama, tak i doma se mi o dost rychleji kazí, než běžná
Sedlák by mi to vyvrátil, že to blbě skladuju, leč sklep nemám suchý a ve skříňce i v lednici ta nepráškovaná jede prostě daleko rychleji. ![]()
Mraženou biozeleninu za celkem fajn ceny měli i v penny marketu. ![]()
Jo a v Albertu mají čerstvou - mrkev,jablka, citrony…no nic moc výběr…
U nás hlavně v Bille, nicméně x-krát jsem si to důkladně prohlídla a mrkev i cukety měly plesnivé nebo nahnilé konce, takže na to jim kašlu.
Ahoj. Bio mraženou má náš Albert (a to je co říct, tady leckdy není v neděli ani chleba
). Viděla jsem hrášek a cenovku na mrkev (mrkev jsem tu neviděla, ale podle cenovky ji vedou, nejspíš byla hned pryč
). Kupuju baby karotku nebio
.
K čemu to potřebuješ? Normy ČR jsou (na rozdíl od EU, o dalších státech nemluvě) tak přísné, že téměř splňují kvalitu BIO. Takže stačí kupovat jen to, co je vypěstované v ČR.
BIO je jen tahák peněz z lidí, kteří to kupují. Přitom například BIO chovaná kráva se SMÍ krmit tím, co obsahuje NEBIO látky, BIO chovaná slepice smí zobat granule, BIO pěstovaná zelenina smí růst na poli, kde se dřív práškovalo a stříkalo nebo v jeho okolí a smí mít určité množsvtí chemických látek jako „ochanu před škůdci.“ Je to prostě jeden velký byznys, kde jde jen o peníze.
A to nemluvím o praktikách, kdy obchody prodávají obyč za cenu BIO.
Hátax:Promiň ale musím vážně nesouhlasit…nevím kde si to teda slyšela, ale ani krávy ani slepice v režimu ekozemědělství se nesmí krmit obyčejným konvenčním krmivem.Dokonce ani hnůj z konvenčního chovu se nesmí dostat na pole s bioprodukcí,a biozelenina sice smí růst na poli kde se dříve hnojilo, ale až po přechodném období dvou let. Nejdřív si něco zjisti než tu budeš šířit desinformace ![]()
Já se okolo bioproduktů pohybuju už pěkných pár let a věř mi že vím jak to tam chodí. Podobné nesmyslné argumenty proti biovýrobkům mají konvenční zemědělci kterým zemědělci v ekorežimu berou obchody…
Máš nějaký konkrétní případ kde se prodávaly biopotraviny které nepocházely z ekologického zemědělství?? ![]()
Barush: Mám, příbuzný -celý život zemědělec- zjišťoval podmínky dle zákonů a vyhlášek, že by to toho šel. A moooc se divil, co všechno smí do živočišné i rostlinné produkce nacpat.