Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, nemá někdo z vás vzor plné moci pro cestu s nezletilým do zahraničí? Mám dvouletého syna a naši ho chtějí v létě vzít na dovču k moři. Jenže k tomu potřebují plnou moc nás obou rodičů-ověřenou a nejlépe ještě s překladen do AJ. Stačila by mi česká, do AJ si ji nějak přeložím.
Díky moc předem.
Co co?? Já budu brát bráchu na dovolenou ( má jiné příjmení než já ) a žádnou plnou moc neplánujeme… Který stát to vyžaduje?
![]()
Je to dané ministerstvem ČR. Dítě-nezletilí potřebuje pro cestu s jinými členy rodiny než jsou rodiče (možná i v případě, že pojede jen s jedním) mít pas a ověřenou plnou moc druhého z rodičů nebo obou, aby bylo jasné, že dítě nikdo neunesl. Jinak hrozí, že budete mít problémy a mohly by vás zavřít pro podezření z únosu.
V případě, že nezletilé dítě cestuje v doprovodu jiné osoby, než je rodič nebo zákonný zástupce, doporučujeme ověřit u zastupitelského úřadu navštěvovaného státu, zda mimo platného cestovního dokladu nebude vyžadován také písemný souhlas rodičů (zákonného zástupce) s cestou dítěte do zahraničí. Tolik citace ze stránek mimisterstva zahraničí.
To me teda taky zajima, rodice berou k mori naseho 6-ti leteho syna…o plne moci jsem vubec neprmyslella ![]()
Mmnt, takže když jedu do zahraničí s dcerou je já jako rodič, musím mít ověřenou plnou moc od jejího otce? Jsme rozvedení…
Například do Chorvatska souhlas rodičů být nemusí, ale vzhledem k tomu, že se projíží Slovinskem a tam mít souhlas rodičů musí, tak je to stejně o ničem. Mrkněte na stránky mzv.cz. V pravé části vyberte zemi (například Chorvatsko) a pod tím cestování. Pak se vám to otevře a zvolte dokumenty. Máte tam, co potřebujete pro cestu s dítětem, pro cestu s půjčeným autem…
@PetiteFillette píše:
Mmnt, takže když jedu do zahraničí s dcerou je já jako rodič, musím mít ověřenou plnou moc od jejího otce? Jsme rozvedení…
ano, musíš
@zelenaprisera píše:
ano, musíš
Tak to jsou jako kokoti ne??? Já budu brát bráchu, tam problém není, ale ještě pojede i dcera tátové přítelkyně a ta otce neviděla už 10 let! Ani o něm nic neví, prachy neposílá… Tak co v tomto případě? ![]()
@MiskaKosa pokud se s otcem nestýkají to nevím, radši bych se informovala.
a kokoti nejsou, kdybys byla rozvedená, soudila se o dítě a otec s ním odletěl do brazílie, byla bys ráda, že takový nařízení je a ty nemusíš hledat dítě na druhým konci světa
@zelenaprisera píše:
@MiskaKosa pokud se s otcem nestýkají to nevím, radši bych se informovala.
a kokoti nejsou, kdybys byla rozvedená, soudila se o dítě a otec s ním odletěl do brazílie, byla bys ráda, že takový nařízení je a ty nemusíš hledat dítě na druhým konci světa
Podle mě je to totální krávovina! Akorát omezování a další zbytečný papírování a lítání. Nemáme asi čas na nic jinýho než furt řešit debility co ti nahoře vymyslí!
@MiskaKosa píše:
Podle mě je to totální krávovina! Akorát omezování a další zbytečný papírování a lítání. Nemáme asi čas na nic jinýho než furt řešit debility co ti nahoře vymyslí!
V době, kdy je únos dítěte do zahraničí více než jednoduchý, mi to jako naprosto zbytečný krok nepřijde.
@nep. Raduska píše:
V době, kdy je únos dítěte do zahraničí více než jednoduchý, mi to jako naprosto zbytečný krok nepřijde.
Všechno se dá zfalšovat
A pochybuju, že celníci i kdyby na letišti budou zkoumat pravost podpisů…
@MiskaKosa píše:
Všechno se dá zfalšovatA pochybuju, že celníci i kdyby na letišti budou zkoumat pravost podpisů…
No, mě by spíš zajímalo, jak někdo na letišti pozná, že jsou rodiče rozvedení
a jinak mi to osobně taky přijde jako kravina, protože pokud má to dítě pas, tak nic dalšího těžko budou zkoumat.
Stejně tak by mě zajímalo, jak poznají, jestli dítě cestuje s rodiči nebo ne, třeba moje děti se jmenují jinak než já…