Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Mischell23 no s prikrmama pockej, u plne kojenych miminek klidne i do 6. mesice, ja zacala pomalu v 5. mesici. Aspon do toho 4. mesice urcite vydrz. Na zmekceni stolice zkus aby pila vodu, a svestkovou stavu (treba Hami, Hipp)nebo hruskovou ci jablecnou. Cim vic vypije tim lepsi se ji bude tlacit. Pripadne jeste mozna i cipek (kousek cipku a to by ji taky mohlo pomoct).
@Mischell23 tak vydrźte do toho 4.měsíce, ale pak klidně začněte, my taky začali v4,5. Přeju ať je brzy líp.
Já dávala rourku asi do 5M. Někdy to teda zvládla i sama ale většinou jsem jí pomohla. Pak jsme najeli na příkrmy a už kaká krásně sama.
@xkoup21 opravdu? Bojim se, jak vsichni strasi, ze si na to zvykne a nebude umet kalat sama..
Jo já se toho taky bála a nakonec v pohodě. Stejně jim nakonec nic jinýho nezbyde ![]()
Ja jsem s malym taky mela problemy s kakani, švestky pomohly, koupila jsem presnidavku dala ma par lžiček a bylo, pak jsem dostala zavařené švestky stačila tak půlka, teď se dají všude koupit, tak zkus rozvařit a uvidíš, v kupovaných přesnídávkách totiž bývají namíchané s jabkem.
My měli úplně stejný problém. Šťávičky nám nepomohly, dr. nás poslala na vyšetření konečníku a malému zjistili, že má úzký konečník (stenóza anu). Tak jsme mu zadeček „roztahovali“ a bylo po problému. Koukni na tuto diskuzi. https://www.emimino.cz/…ence-147134/
@Mischell23 píše:
Jsou nám teprve 3,5měsíce..?
Tak v dnešní době se doporučuje začínat nejdřív od 4 měsíců, dřív se doporučovalo od 3 měsíců, není to žádné dogma. Já prý jako nekojené dítě dostávala od šesti neděl šťávu z pomerančů, protože prý v ní bylo něco, co neuměli dát do Sunaru… Tehdy to doporučovali, dneska by za to snad na rodiče volali sociálku
Co víme, co bude „in“ za deset let. Pokud máš pocit, že je na to malá připravená, tak to zkus, pokud ne, tak počkej. Nebo to zkus a pozoruj reakce. Kdyby se ti to nezdálo, tak příkrmy zrušíš. Vždyť to na začátku může být pár lžiček, pár loků šťávičky. A tvé holčičce budou 4M za dva týdny, tak když ještě týden vydržíš, tak to skoro máte ![]()
Ale aby se do mě někdo nepustil, já to nijak neprosazuju, jen píšu, jak bych se k tomu stavěla já, tj. že bych se tomu nebránila. Rozhodnout si ale musíš ty, ty svoji holčičku znáš nejlíp.
Nečetla jsem diskusi, ale mela jsem bohaté zkušenosti se zácpami u kojeního syna. Přesně v tom věku jako Vaše dítko. Rourka byla nejdůležitější věc, kterou jsme museli zabalit na cesty. Klíče od chalupy a peníze byly až na 2. místě. Fakt. Normálně se to za pár měsíců upravilo. (Už si nepamatuji přesně - třeba čtvrt roku?) Pak kakal úplně normálně, neměl problém ani na nočník. TAK buď v klidu, používej rouru kdykoli bude potřeba malé ulevit a ničeho se neděs. ![]()
@Mischell23 píše:
@xkoup21 opravdu? Bojim se, jak vsichni strasi, ze si na to zvykne a nebude umet kalat sama..
Hloupost. Neboj se. Jak píši výše, není se čeho bát. Našemu je už 6 a nikdy potom už s kakáním problém neměl. A to se tenkrát dlouhé týdny bez rourky vážně nevyprázdnil…
Moc děkuji všem na rady, co koukám na všechny ty šťávičky atd. tak jsou až od ukončeného 4.mšsíce, tak to si ještě počkáme. Jim ty švestky já, tak snad se jí do mlíčka něco málo dostane ![]()
Tak budem rourkovat noo
Je mi jí líto..
@Mischell23 ty stavciky bych ji uz ted dala, nebala bych se toho, naredila bych je kojeneckou vodou a zkusila bych ji je davat ![]()
No vdyť ukončený 4. měsíc máte za dva týdny, to než nakoupíš, tak je to tu ![]()
@ferret píše:
No vdyť ukončený 4. měsíc máte za dva týdny, to než nakoupíš, tak je to tu
A chtěla jsem dodat, že já šťávičky dávala od 3M, to byla zrovna ta horka… a bez problémů. Taky nemusíš šťávy kupovat, ale jestli máte domácí ovoce, třeba jablíčka nebo hrušky, tak vylisovat. Stejně to budeš ředit, takže ti stačí třeba panák denně…
Jezis no joo
nevim proc jsem si furt rikala, ze az za mesic
tak to uz vydrzime a zkusime. Akorad poradte, jak ji to podavat? Kamaradka zacala flastickou a malej ji prestal chtit prso - tak musi odsavat atd..
pp lzicce se bojim ze se mi udusi tak jedinne strikackou?