Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj, chtěla bych se zeptat, jaké máte zkušenosti s pobytem v porodnici, nemám na mysli přístup sester, doktorů a tak. Spíš by mě zajímalo, jestli někdo tak jako já opravdu špatně snáší to, že musí být 24 hodin v jedné místnosti s úplně cizím člověkem, který vidí a slyší všecko, co děláte. Můžu říct, že to pro mě bylo asi nejhorší ze všeho těch 6 dní, kdy jsem měla problémy jak se sebou (nástřih hráze), tak s malým (malý měl těžkou žloutenku plus počáteční potíže s kojením). A všechny tyhle problémy, kdy chcete být sama a třeba se i vybrečet, neustále sledují zvědavé oči spolubydlící.
Jaké Vy máte s tímto zkušenosti? Je tu někdo mě podobný? ![]()
jooo hrůůůůza- já ve třech- oni dvě si rozuměli, já chtěla klid ticho spát odpočívat a ne celý dny a noci poslouchat chrápání prostřídaný s hloupýma řečma příběhama a radama cizích lidí…
Tak přesně z těchto důvodů jsem chtěla nadstandart. A taky ho měla, naštěstí!! Vřele bych doporučila! Pohoda na pokoji, vlastní sprcha s WC a hlavně klid pro miminko a na nácvik kojení. O bolesti po šití jsem se taky dělit nemusela. Přece jsem si do porodnice nepřišla hledat kamarádku…
Tudíž se s těbou nepodělím o zkušenosti, ale jedna perlička. Když jsem na chodbě potkala nějakou maminu a pozdravila, koukaly na mě jako na mimozemšťana. Asi jim bylo divný, že někdo chce být po porodu v klidu a pohodlí… ![]()
Já teda e že by mi nějak moc vadila, spíš jsem měla pocit, že jako druhomatka (ona) by měla vědět trochu víc. A já nabušená informacema ze všech možných zdrojů, jsem měla tendence jí radit, ukazovat… Záhy jsem toho nechala, bych nedělala nic jiného, od toho tam jsou sestry a já se tam zas až tak nenudila.
Nicméně mi chyběla ta intimita, styděla jsem se Matýskovi zazpívat, povídat, nosit ho sem a tam, zkrátka, jsem si připadala trapně a nepatřičně. Navíc jí dítě řvalo, chápu, že za to nemůže, ale zase mě dítě většinu času spalo a já bych ocenila klídek, kozy ven, větrat nástřih… A vedle dítě řvalo snad nonstop, tam bych asi nevydržela a podepsala revers ![]()
Příště buď nadstandard, ambuporod nebo přímo domporod.
A nešlo si zaplatit nadstandard, abys byla sama? Jestli to takhle těžce neseš, tak třeba na příští porod by to stálo za to - nebo rodit ambulantně. Já radši byla na normálním pokoji, kde byla ještě další paní. Přestože jsme si zrovna nějak extrémně do oka nepadly, tak jsem byla ráda, že tam je, že mi třeba pohlídala prcka, když jsem byla ve sprše nebo na WC a že jsme mohly alespoň prohodit pár slov. Normálně jsem vystrkovala kozy dle potřeby
no jsem takový exhibouš
ale moc jsem ocenila, že na pokoj nesměly návštěvy. Nevím, co bych dělala třeba v Podolí, kam normálně prý chodí - asi bych ty cizí vyhazovala ![]()
hmmm, jenže on ten nadstandart není vždy volný, takže neni na výběr a z nemocnice utéct nemůžeš… mě pak vadilo už úplně všechno, komentáře že tu bolest moc prožívam když jsem se nemohla po císaři pořádně zvednout
apod. no ale je to za náma ne
a stávají se horší věci ![]()
Ahoj, čtu, že jsme na tom prakticky úplně stejně. Taky nástřih hráze, nakonec šel kleštěma, já měla problémy s tlakem, takže malý pořád na dětském a když už jsem byla ok tak dostal žloutenku a zas byl pryč, taky jsme byli v porodnici týden. Byla jsem moc ráda, že jsem měla nadstandard, takže jsem byla na pokoji sama a mohla si poplakat, když jsem potřebovala a měla prakticky neomezené návštěvy (cca o 8:30-22:00). Brala jsem ho právě proto, že jsem nechtěla být na pokoji s cizím člověkem a taky proto, že představa že uspím miminko a to druhé nebo třetí začne křičet a vzbudí mi to moje mi taky nebyla příjemná, ale hlavně mi šlo o to soukromí. Těch slziček, taky bylo docela dost a nedovedu si představit, že bych brečela a manžel mě objímal a utěšoval, že bude vše ok a sledoval to někdo cizí. Tady v naší nemocnici je jen jeden pokoj, takže jsem měla docela štěstí, že byl volný. A příště pokud budu mít tu možnost tak si ho zase zamluvím. Nejen proto, že jsem měla vlastní záchod a sprchu.
No tak já jsem si tohle myslela před prvním porodem, že mi to bude vadit. A naopak jsem byla ráda, že jsme tam dvě. Druhá maminka už měla druhé miminko, takže jsem se jí mohla ptát a ona už měla zkušenosti. A když jsem šla na WC, do sprchy nebo na jídlo, tak jsme si navzájem hlídaly miminka. Teď po druhé to bylo horší, protože jednak druhá maminka byla dost upovídaná (a mě ke slovu nepustila), ale hlavně její miminko hned první noc pořád plakalo, takže jsem se nevyspala. Ale i tak jsem ráda, že jsme byly dvě.
ano nadstandart není vždy volný, a taky přece jenom je to pětistovka na den, tři litry dát a nedát, to je velký rozdíl
TAK JÁ TAKY CHTĚLA NADSTANDART,ALE BYLO BOHUŽEL PLNO..TAKŽE JSEM MELA TAKY SPOLUBYDLÍCÍ,NASTĚSTÍ JEN JEDNU (VEDLE JICH NA POKOJI BYLO 5!
) PŘEŽILI JSME TO „RELATIVNĚ“ V KLIDU..ALE DĚSNĚ JSEM SE TĚŠILA UŽ DOM NA KLID..
500 ne500, mě to opravdu hodně vadilo, takže ych zaplatila klidně i víc, kdyby bylo volno… jsem asi nějaká nesnášenlivá nebo co… ![]()
V Písku se nadstandart taky zamluvit nedá. Měla jsem štěstí, ža paní zrovna odcházela, tak jsem ho dostala. A peněz mi líto nebylo, i když nemám na rozhazování. Daly by se utratit i hůř
.
Navíc v tu dobu, kdy jsem rodila já, rodila i spousta dalších, takže z těch trojlůžáků udělali pětilůžáky a to bych už vůbec nedala… A tam taky pendlovaly návštěvy, to já je měla pěkně u sebe, nikoho jsme neotravovali a nikdo nás…
Já byla naopak ráda ,že tam někdo je a že jsme si mohly popovídat,pohlídat prcky ,když šla jedna na záchod nebo do sprchy:)
Tak mě spolubydlící až tak nevadily (byly jsme na pokoji 4), zato já jsem vadila jim, protože mi malá první 2 dny dost brečela. Dokonce se na mě jedna osopila, že s ní mám něco dělat
To jsem obrečela a uvažovala o zaplacení nadstandardu, ale pak jsem si řekla, že přece nebudu platit já, když má problém ona
Je ale fakt, že po 3 dnech jsem toho už taky měla plný zuby. Příště určitě půjdu na nadstandard (bude-li volný).
tak já si říkala že to 3 dny přežiju, ale byla jsem nakonec vporodce 8 dní, spolubydlíccí úděsný - hlučný, nevychovaný přes zákaz si zvaly návštěvy na pokoj apod.
leč nadstandard nebyl volnej takže jsme měla smůlu. Ale příště pokud by volný byl neváhala bych. Dalo se to přežít ale to soukromý bych raději. Samota mi neva. ![]()
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.