Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Alice.007 píše:@MartinKa36 píše:
3 tydny je léčba pouze v ranných stádiích LB,S antibiotikama je to mnohem složitější než si blbej obvoďak nebo pediatr myslí, většinou ví že toto ATB zabíra na toho a toho bacila, ale skutečnost je takopvá že ATB zabírají likvidují jen určité životní fáze takže pokud se bakterie rozhodně že bude spát= přejde do kryptické formy tak na ni ATB nefungují, takže je potřeba nasadit leky tipu Entizol.
atb byly nasazene tři měsíce po přisáti, na ty 3 týdny, já řekla že mi malá neco vyĺila a vyfasovala ješte na jeden tyden, takze měla atb 4 tydny, tak krevni testy uz byly ok, predpokladam ze ty obycejne, nevedela jsem, ze testu je vic. Aktivni hodnoty neboly, jen protilatky. dalsi rok se opakovalo to same, jen s tim ze atb byly nasazeny po fleku, kliste nebylo..Normálně se testuje jen přítomnost protilátek a to tak ze že testuje x antigenů a pokud je víc než y antigenů pozitivních tak je výsledek pozitivní. Co se týče malého dítěte tak má doktorka svázané ruce s tím co může nasadit…, jinqk další testy LTT test měří „aktivitu“ leukocytů výhoda je že má rychlejší odezvu ale je problém s interpretací výsledku doktor potřebuje referenční hodnoty. Potom se chronimům může udělat PCR test na LB z mozkomíšního moku to ten test hledá genetickou informaci LB. Nejlepší je otestovat klíště PCR testem.
To je divné, vždycky mi říká dvě hodnoty, jedny jsou nulové a jedny, tam nevím kolik, trochu jsou. Říká že ty už jsou nafurt, prý protilátky po přeléčení a je to tak prý normální…
@yummymummy Intuici určitě poslouchej-ale ne všechny samozvané vědmy a mistry světa. Ne každý doktor je deb. l. Vyšetřovat klíště jestli mělo boreliosu
i kdyby jo, tak ji nemuselo přenést a jsme zase u protilátek. Klíště může přenášet i jiná onemocnění, nejen boreliosu. Tím tě nechci strašit, jen si myslím, že pokud se udělal červený pupen, znamená to lokální reakci na kousnutí-nejspíš to klíště mělo „špinavé“ kusadla (aby taky ne
) a tělo se s tím rychle vyrovná. Opatrnost je na místě, kdo prodělal boreliosu určitě ví, jak umí potrápit, ale zase je třeba všechno brát trochu s chladnou hlavou. Hodně štěstí a negativní výsledky ![]()
@yummymummy píše:
@MartinKa36 takže kdy tam mám dle tebe zajít na krev?
Pokud pujdes na testy brzo tak negativni vysledek nemusi mit jeste protilatky takze by jsi bo mnela pretestovat jeste jednou.
@MartinKa36 Vzali mi krev po dobrání atb a byli hodnoty dobré, bylo to po 14ti dnech od nasazení ATB, a asi 4 týdny po píchnutí. Další krev mi brali o něco později, nevím to přesně už kdy, a pak po půl roce, a dalším půl roce a dalším půl roce.
@danali píše:
@MartinKa36 Vzali mi krev po dobrání atb a byli hodnoty dobré, bylo to po 14ti dnech od nasazení ATB, a asi 4 týdny po píchnutí. Další krev mi brali o něco později, nevím to přesně už kdy, a pak po půl roce, a dalším půl roce a dalším půl roce.
V raném stadiu v kterém jsi byla je 90% šance ze tě vyléčí, 3 týdenní dávka ATB a 10% že tě nevyléčí a stane se z tebe člověk s chronickou boreliózou. To je první chyba kterou doktorka udělala dala ti menší dávku než mněla, ty rozbory jsou v pořádku pokud je doktorka dobře interpretovala rozbor na protilátky po 4 týdnech může použít pouze jako referenční hodnota ale normální reakce organismu je že by mněl být pozitivní hodnoty jsou dobré jen pro sledovaní vývoje IGG a IGM.
@MartinKa36 Asi si musíš stát zatím že to bylo špatně, stůj. Zkratkám IGG a IGM nerozumím.
Chronickou boreliózu nemám a už jsem 12 let zdravá. Asi ten postup Dr byl správný, jinak by mi asi něco bylo ne?
@danali píše:
@MartinKa36 Asi si musíš stát zatím že to bylo špatně, stůj. Zkratkám IGG a IGM nerozumím.Chronickou boreliózu nemám a už jsem 12 let zdravá. Asi ten postup Dr byl správný, jinak by mi asi něco bylo ne?
Vydíš to moc jednoduše, 2 týdny na ATB v raném stadiu zvýšily pravděpodobnost že ATB LB nevyléčí z 10% někam výš… a IGG a IGM jsou protilátky doktorka netestovala zda máš nebo nemáš LB ale zda máš na LB protilátky a ty mají v těle značnou setrvačnost proto za základě rozboru provedeného po dobrání ATB nemohla říct zda jseš zdravá. Ono by bylo celkem jedno že se pravděpodobnost vyléčení snížila z 90% na 70% problém ale je že se chronická borelióza lečí hodně špatně..