Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Niemeyer píše:
já myslela, že Hejný je pro děti s AP vhodnější, že je to lepší pro pomalejší děti…
Deti s AP nemusi byt pomalejsi.
@zuzu224 píše:
To neni pravda. Jsme z PH. Deti s AP jsou rovnomerne rozdeleny a v kazde tride je AP a deti z UA taktez rovnomerne rozdeleny. V kazde tride cca 2Příspěvek upraven 07.04.23 v 19:13
My jsme taky z Prahy. Praha je velka. Kazda skola si to udela, jak uzna za vhodne a jake ma moznosti. U nas deti s AP daly do jedne tridy a 5 ukrajincu k tomu.
@Oriseka píše:
My jsme taky z Prahy. Praha je velka. Kazda skola si to udela, jak uzna za vhodne a jake ma moznosti. U nas deti s AP daly do jedne tridy a 5 ukrajincu k tomu.
Ale v prispevku na ktery jsem reagovala, tak je psano, ze se to tak v Praze dela, ne v jedne konkretni skole v Praze. A to neni pravda.
U nas se tento styl rozhodne nejede. Jsou 4 tridy a jsou si velmi podobne, ne ze jedna trida plna UA deti a deti s PO a k ni vylosujou ucitelku “za trest”.
@zuzu224 píše:
Ale v prispevku na ktery jsem reagovala, tak je psano, ze se to tak v Praze dela, ne v jedne konkretni skole v Praze. A to neni pravda.
U nas se tento styl rozhodne nejede. Jsou 4 tridy a jsou si velmi podobne, ne ze jedna trida plna UA deti a deti s PO a k ni vylosujou ucitelku “za trest”.
Tak to byla jako nadsazka. Takova mala stiznost, no. V Praze je x skol, tak je snad jasne, ze je to vsude jine. Nemyslim si, ze existuje nejake vseobecne pravidlo pro vsechny prazske skoly. Bude to skola od skoly, ctvrt od ctvrti. Vsude je prece takovych deti jine mnozstvi.
@ludmilaadamkova píše:
A jak předem zjistí že dítě je z rodiny povlu aby ho dali do cka? To ty rodiny nějak předem lustruji? Nebo jak je někdo snedci tak ho tam stoupnou taky? Vždyť u těch prvnacku vůbec neví jak jsou inteligentní a jaké mají studijní předpoklady. To by dávalo smysl až dejme tomu po první třídě nejdříve. Jinak to tedy musí kadrovat podle rodičů což mi tak nepřijde jako úplně ok.
Mám tchyni učitelku (v okresním městě) a říkala, že u nich to rozřazování funguje léta letoucí stále stejně: v přihlášce mají rodiče uveden titul + zaměstnání + si zapisují, co dítě předvedlo při zápise a dle toho se třídí - nejlepší A. Už za mě (Praha) to bylo taky.
@ludmilaadamkova píše:
A jak předem zjistí že dítě je z rodiny povlu aby ho dali do cka? To ty rodiny nějak předem lustruji? Nebo jak je někdo snedci tak ho tam stoupnou taky? Vždyť u těch prvnacku vůbec neví jak jsou inteligentní a jaké mají studijní předpoklady. To by dávalo smysl až dejme tomu po první třídě nejdříve. Jinak to tedy musí kadrovat podle rodičů což mi tak nepřijde jako úplně ok.
já nevím, jestli se to tak pořád dělá - jak to zjistí? no jsme malé město, tak učitelé ví, které děti mají rodiče lékaře nebo jiné učitele, v dnešní době spíš podnikatele, a příjmení minority jsou také známá, takže je to celkem snadné, navíc si každého přece okouknou při zápisu
@Anonymní píše:
Mám tchyni učitelku (v okresním městě) a říkala, že u nich to rozřazování funguje léta letoucí stále stejně: v přihlášce mají rodiče uveden titul + zaměstnání + si zapisují, co dítě předvedlo při zápise a dle toho se třídí - nejlepší A. Už za mě (Praha) to bylo taky.
no než jsem to dopsala, tak jsi napsala to samé - je to tak ![]()
@Oriseka píše:
U nás to koordinuje městská část, tedy alespoň, co se týká těch uprchlíků ![]()
@stinga píše:
no než jsem to dopsala, tak jsi napsala to samé - je to tak
Takže nadané dítě které se blbě narodí má prostě smůlu ![]()
@Anonymní píše:
Tak zápis v době covidu byl elektronický takže děti nic nepredvadeli. Takže v Praze to takto funguje? Že vlastně o budoucnosti dítěte je rozhodnuto ještě než jde do první třídy to mi přijde docela masakr v dnešní době. Netušila jsem že je to takto nastaveno.
Jsi s dobré rodiny ok můžeš jít do elitního áčka nejsi s dobré rodiny jdeš DK povlu do cecka.
Přemýšlím že tedy dítě budu vzdělávat doma už pomalu začínám chápat unchooling a domácí vzdělávání když se takto segreguji děti na lepší a horší.
@ludmilaadamkova píše:
Takže nadané dítě které se blbě narodí má prostě smůlu
Tak to dožene výběrovou třídou od třeti nebo páté třídy.
Spíše už můžou být známí přes sourozence, kteří už školu navštěvují, tak se ví, že problémové dítě z problémové rodiny, s rodiči nedomluva, tak očekávají, že další kus bude taky problémový a může jen mile překvapit. Má ještě devět let ukázat, že se při zápíse zmylili.
@ludmilaadamkova
Ne, v Praze to takto nefunguje. Jsme z PH a vyse jsem psala, ze u nas zastupkyne rozdeluje deti treba tyden, dva a vzniknou 4 podobne tridy. To je presne to jak tu nekdo napise, ze v PH davaj uprchliky do jedne tridy apod.
@ludmilaadamkova
Btw jedno moje dite v PH chodi do Acka a druhy do Cecka. Obe jsou moje ze stejne rodiny. Nesirte tu bludy. ![]()
@zuzu224 píše:
@ludmilaadamkova
Btw jedno moje dite v PH chodi do Acka a druhy do Cecka. Obe jsou moje ze stejne rodiny. Nesirte tu bludy.
Jako mě to přijde absorni. m nenapises titul před jménem jsi na rodicaku tudiz nepracujes s sup máš dítě v cévku mezi cikány a dětmi co patří do zvláštní školy
a pak musíš dokazovat že se učitelky zmylily.
@ludmilaadamkova píše:
Tak zápis v době covidu byl elektronický takže děti nic nepredvadeli. Takže v Praze to takto funguje? Že vlastně o budoucnosti dítěte je rozhodnuto ještě než jde do první třídy to mi přijde docela masakr v dnešní době. Netušila jsem že je to takto nastaveno.
Jsi s dobré rodiny ok můžeš jít do elitního áčka nejsi s dobré rodiny jdeš DK povlu do cecka.Přemýšlím že tedy dítě budu vzdělávat doma už pomalu začínám chápat unchooling a domácí vzdělávání když se takto segreguji děti na lepší a horší.
Jak jsem psala, tchyně učí v okresním městě, ne v Praze. V Praze v mé škole, když jsem kdysi dávno chodila, tak byl tehdy stejný postup. Jako tohle kádrování mi přijde taky postavené na hlavu, když jsem se o tom bavila s tchyní, tak ji to přijde tak v pořádku
. Nicméně bych to neviděla nijak tragicky, já byla třeba sice v B (bylo až C), ale normálně mám vystudovanou VŠ. Navíc asi tento předpotopní systém nebude všude.