Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@ludmilaadamkova píše:
Takže v Praze to takto funguje? Že vlastně o budoucnosti dítěte je rozhodnuto ještě než jde do první třídy to mi přijde docela masakr v dnešní době. Netušila jsem že je to takto nastaveno.
Tak jako i v Praze mohou být mizerné školy, o to nic
moje pražská zkušenost taková není, ani za minulého režimu, ani za současného.
@Niemeyer píše:
já už jsem to tady psala - tohle je generacemi stejná písnička a vymýšlí si to děti - áčko je lepší, protože je v abecedě první, ty seš druhá…začnou to děti a dospělí to nevědomky udělají taky - áčko matika, béčko sport. (do áčka podvědomě dají to „duležitější“ - asi je to skutečně psychologická záležitost, tím, že áčko je prostě první v abecedě. pak to v dětech (nejen) vyvolává tyhle dojmy a občas to nějaká škola i fakt udělávymýšlí si to děti a pak se to traduje i dál..
Nemáš pravdu, za mých školních let to takto skutečně v našem měste i u kamarádů z okolních měst bylo, Jsem středočeský kraj. Rozdělovali nás podle prospěchu a v áčku jsme měli různé výhody, jako například rozšířenou výuku jazyků, mohli jsme mít i tři jazyky, zatímco béčko i céčko mělo jen jeden a místo jazyků měli pracovní činnosti, což v praxi znamenalo že okopávali školní pozemek a tak podobně. Troufnu si tvrdit, že se nám učitelé i víc věnovali, protože když nás pak v devítce sloučili s béčkem a céčkem, tak ty rozdíly ve znalostech byly propastný, hlavně u dětí z céčka, to byl fakt zmar. No a naproti naší škole byla pak škola zvláštní, takzvanej spešl a do spešlu chodili cikáni a hodně problémový děti. Moje děti jsou ale už rozhozený dle místa bydliště.
@DoňaPetruňa jako s vámi během školní docházky šoupali sem tam, když jste byli podle prospěchu? Nás normálně rozdělili podle abecedy a od první do osmý jsme strávili ve svém písmenku ![]()
@sagina píše:
@DoňaPetruňa jako s vámi během školní docházky šoupali sem tam, když jste byli podle prospěchu? Nás normálně rozdělili podle abecedy a od první do osmý jsme strávili ve svém písmenku
Rozdělili nás na začátku páté třídy a pak k nám přeřadili dvě nebo tři děti z béčka a to vždycky na začátku školního roku. Od nás snad nikdo neodešel. No a protože jsem byla první ročník znovuobnovené devítky a škola neměla volné učebny, museli nás sloučit a to bylo fakt peklo. Rok k ničemu, nebyly vlastně ani osnovy a učitelé nevěděli co nás mají učit, tak jsme jen opakovali a přihlíželi trápení „céčkařů“. Já vím, že je to nepopulární názor, ale mělo to něco do sebe, nezdržovali nás pomalejší děti a zrovna v těch jazycích jsme jeli jak dráhy a já šla na střední perfektně připravená. Jenže tam už bohužel byly děti namíchané dle jiných kritérií a jelo se podle tempa toho nejpomalejšího.
@Niemeyer píše:
@tartaletka můžu se zeptat, jak se ADHD žák projevoval, když se tolik ulevilo, když odešel? pro mě je to pořád takový mlhavý pojem…
no, byl typický narušitel, protože nevydržel sedět a pořád něco vymýšlel. Třeba když psali test, tak si ani nebyl schopný řádně nachystat věci, neustále se na něco ptal, pak si uprostřed testu odešel… Pořád nenosil pomůcky do školy, neměl úkoly. A nikdo s nim nechtěl sedět, vždycky do všech šťoural. Největší problém byl, že díky němu nikdo nemohl nerušeně poslouchat výuku. A úča kolikrát místo aby učila, tak pořád řešila, co on vyvádí.
Ale osobně, podle vyprávění dětí a následně toho, co bylo vidět na online výuce, si myslím, že hlavním problémem nebylo ADHD, ale že na něj rodiče kašlali a neřešili to. Jednou tam při distančce měli jeho rodiče ve vedlejší místnosti oslavu narozenin a kluk chudák seděl u pc a nemohl se ani soustředit. Taktéž si myslím, že kdyby mu pomohli se lépe chystat do školy, tak pak nemusel být od začátku dne rozhozený, že mu chybí půlka věcí a nemá s čím pracovat.
Tři roky nám učitelé vypisovali, že ta třída je chováním hrozná, měli každý týden třídnické hodiny, pak už k nim na náslechy hodila i školní psycholožka. No a jednou po vánocích se už klučina nevrátil, že se odstěhoval do zahraničí a ze dne na den byl klid a od té doby od učitelky nepřišla jediná stížnost na třídu. Když pak byly nějaké třídní schůzky a někdo to tam nadhodil, tak jsme se všichni shodli, že jeho odchod třídě prospěl.
@Niemeyer píše:
@Oriseka ale u jazyků je to praktičtejší, UA děti si to hned přeloží do svého jazyka společně. nebo mohou být spolu ve skupince.
Podle teto logiky by ale vsechny ukrajinske deti mohly byt v te druhe skupine. Ale ne jsou s temi problemovymi detmi.
U nás je áčko normální třída, jiný rozvrh než becko-to je u nás dramatická třída, protože mají navíc nějakou dramatickou vyuku, céčko má taky něco jinýho v rozvrhu za učivo.
@zuzu224 píše:
@ludmilaadamkova
Ne, v Praze to takto nefunguje. Jsme z PH a vyse jsem psala, ze u nas zastupkyne rozdeluje deti treba tyden, dva a vzniknou 4 podobne tridy. To je presne to jak tu nekdo napise, ze v PH davaj uprchliky do jedne tridy apod.
Tak by to mělo být, že se třídy rovnoměrně rozloží. A ne kastovat děcka podle písmen
.
Jsme z Brna. Většinou naše škola otevírá 4 první třídy. Na přihlášce se neuvádí povolán rodičů ani zaměstnavatel.
V městské části je 5 mateřských školek z toho dvě velké několikatřídní. Do tříd se rozděluje podle navštěvovaných školek a bydůliště plus se přihlíží k přání nějakého kamaráda. Rozděluje se to tak nějak plus mínus na stejno kluci a holky.
Starší syn chodí do Ačka a mladší do Béčka. Tím, že ani jeden nechodili do školky v naší městské částí, umístili je do třídy dle uvedeného kamaráda.
Kamarádky syn chodil do školky v naší městské části a uvedl při zápisu i jméno kamaráda z jiné MŠ. V průběhu května volali ze školy a ptali se zda chtějí upřednostnit spolužáky ze školky nebo uvedeného kamaráda (který bude v jiné třídě).
V červnu u třídních schůzek pro budoucí prvňačky je už jasno o rozdělení dětí do tříd. A případné přesuny pouze ze závažných důvodů.
Angličtina od první třídy a je dělena na dvě skupiny. Od třetí třídy pak je angličtina dělena na 6-8skupin napříč celým ročníkem podle úrovně a práceschopnosti.
zítra jde k zápisu nejmladší syn. Požadavek má kamaráda z velké místní MŠ, takže bude zařazen do třídy dané školky. Tam je vždycky celý ročník, je to velká školka.
U dcery v áčku jsou děti, které při zápisu projevily hudební nadání a v béčku ostatní. Ale to je zaměřením školy.