Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Vím, že diskuzí na téma ,,jaké jméno se vám líbí" je tu spousta, ale tahle by měla být o něčem jiném.
Podle čeho jste vybraly, popřípadě vybrali, jméno pro dítko?
Rodinná tradice, podle vás/muže, podle oblíbené osobnosti, chtěly jste se tak jmenovat samy?
Já mám Dianu podle písně Dirty Diana od MJ, taky podle Lady Diany. Vznešené a krásné jméno. Manžel souhlasil, on mi do jmen vcelku nekecal. Pokud to prý nebude Věnceslava apod. tak je mu to vcelku jedno.
Druhá dcerka je Beáta. A ani nevím proč. Líbilo se mi Agáta, ale je časté - tak proto Beáta.
Kdybych měla kluka, tak by byl Jiří jako muž, i když nejsem na jména po rodičích, nebo Tobiáš - krásné, ale časté, nebo Oliver ![]()
Pak se mi líbí jméno Karla, ale jeb ve tvaru Karla - žádná Karlička, Kája apod. Proto jsem ho nedala.
A dokázala bych si představit být Diana i Beáta, ale vždy jsem chtěla být Anička nebo Anděla
nebo v pubertě právě ta Diana.. hlavně dirty - hříšná
ale jsem Andrea a jsem spokojená, i když je teď víc Andrei než dřív. Jako malá jsem byla jediná z našeho okolí.
Bylo to jediné jméno, na kterém jsme se shodli a hodilo se k příjmení ![]()
eManzelkaAmama píše:
Vím, že diskuzí na téma ,,jaké jméno se vám líbí" je tu spousta, ale tahle by měla být o něčem jiném.Podle čeho jste vybraly, popřípadě vybrali, jméno pro dítko?
Rodinná tradice, podle vás/muže, podle oblíbené osobnosti, chtěly jste se tak jmenovat samy?
Já mám Dianu podle písně Dirty Diana od MJ, taky podle Lady Diany. Vznešené a krásné jméno. Manžel souhlasil, on mi do jmen vcelku nekecal. Pokud to prý nebude Věnceslava apod. tak je mu to vcelku jedno.
Druhá dcerka je Beáta. A ani nevím proč. Líbilo se mi Agáta, ale je časté - tak proto Beáta.
Kdybych měla kluka, tak by byl Jiří jako muž, i když nejsem na jména po rodičích, nebo Tobiáš - krásné, ale časté, nebo Oliver
Pak se mi líbí jméno Karla, ale jeb ve tvaru Karla - žádná Karlička, Kája apod. Proto jsem ho nedala.
A dokázala bych si představit být Diana i Beáta, ale vždy jsem chtěla být Anička nebo Andělanebo v pubertě právě ta Diana.. hlavně dirty - hříšná
ale jsem Andrea a jsem spokojená, i když je teď víc Andrei než dřív. Jako malá jsem byla jediná z našeho okolí.
U nás to bylo jednoduchý - Honzík po tatínkovi
Nikdy jsem po rodičích nechtěla, ale věděla jsem, že to chlapovi udělá radost, taxem zbytečně neprudila o jiném jméně - možná by to přežil
Ale Honzík se mi líbí, je to české, nikoho neohromí, ale myslím ani neurazí a k příjmení Stoklasa ideální, než nějaký Sebastian např.
Holka by byla Ema, i když teď jich je, že do dalšího dítka vyberu asi jiné.. i když my počítáme s bráchou pro malýho
To by byl asi Radek (líbí se mi a jmenuje se tak můj bratr
)
tak my jsme se hned shodli na jméně pro holčičku, Lisa, vyslovováno hezky česky Líza
ale samozřejmě jsme potom zjistili, že budeme mít chlapečka, tak tam to bylo horší, já chtěla Edíka - Edwin nebo Edward, což teda neprošlo vůbec, i když jsem bojovala
a pak teda jsme se zase shodli na jménu Alex a u toho už zůstalo
A má teda italský příjmení, takže Pepíček by stejně být nemohl ![]()
Tak mně se jméno musí samozřejmě líbit na první poslech, pak jsme vybírala podle významu jména a pak taky podle toho, jestli to jméno má dvanáct dětí do tuctu.
Jinak Diana a Beáta byla také v mém užším výběru ![]()
My jsme vybírali podle toho,jestli někoho v okolí s takovým jménem známe.To jsme nechtěli.A taky jsme nechtěli žádný moderní,který se dávají hodně.Máme Simonu,tu známe jen jednu a hodí se k příjmení a hlavně jich není tolik.
Asi jako každá maminka jsem měla pár favoritů .)
Jako jedny z hlavních důležitých bodů pro výběr jména - byla rodina - takže se vyvarovat vícečetných jmen.
Nejsem ani zastánce jmen po rodičích
- ale ejhle - slíbila jsem tenkrát tchánovi, že když to bude kluk tak bude pokračovat v rodinné tradici (7 chlapů vzad - ONDREJ) - takže po zjištění že čekáme kluka - bylo vymalováno - jen jsem trvala na malé změně - ONDŘEJ.. Tchán se toho bohužel nedožil, ale jsem ráda že to tak mohlo být… popravdě jsem proti tomuhle jménu neměla námitek - samo o sobě se mi líbí a v okolí jich moc není… v rodině jen manžel ![]()
a pro holčičku jsem chtěla ANNU ( já jsem JANA, moje maminka RomANA, (Anička) je jako zdrobnělina tchýnina jména Lenička..
- třeba se jí dočkám… ![]()
Na holku jsme měli Lucii,ten den,kdy slaví svátek,jsme spolu začali chodit.
Klučičí u prvního bylo v pohodě,holka by měla iniciály LL,tak jsme našli Lukáše a k příjmení se hodil.
U druhého,boj,boj,boj. Vyškrtali jsme všechna jména,která máme v rodině a končící na L,když na L začíná příjmení. Z toho,co nám zůstalo,jsme nakonec vybrali Radima,mě se líbí tohle jméno roky a manžel si ho zamiloval,ale původně ho nechtěl.
Kdybychom měli někdy třetího kluka,volila bych mezi Jáchym,Hynek a Matouš.
Prvnímu synovi jsem vybírala jméno já (přítel holčičí - Nikol),jméno se mi líbilo už asi od základky,takže jsem měla jasno..Tenkrát jsem znala Matyáše jednoho a to ještě ani ne osobně a strašně se mi to jméno zalíbilo už ,co jsem ho slyšela poprvé..
No a u druhého jsme se shodli jen na Tadeášovi a Tobiášovi, já chtěla Tadeáše,přítel Tobiáše..Holka by byla Karolína.
Jinak jsem teď podruhé chtěla Sebastiana,bohužel mi neprošel..
Přítel zase chtěl u obou po sobě, ale mě se to opakování jmen v rodině nelíbí..tak má smůlu ![]()
A do třetice bysme chtěli ještě Jonáše (nebo přítel navrhoval ještě Tomáše)
Jinak já když jsem byla malá tak jsem strašně chtěla být Lucie:)
Tak u nás to byla celkem fuška vybrat jméno a hlavně k našemu příjmení Pírek se i moc jmen nehodí ![]()
Nakonec to bylo stejnak na mě
takže máme Matěje ![]()
Zároveň už máme i jméno pro další dítko takže příště už to bude jednoduchší Michal nebo Vendulka to jistí ![]()
Takže my hezky česky ![]()
Unás to taky nebylo jednoduchý vybrat jméno,příjmení máme typicky české a tak žádné cizí nepřicházelo v úvahu.U holčičky to měla být Tereza a nebo Karolína a nebo Nikola.Právě když nám oznámili,že to má být kluk,bylo to takové nečekané…od začátku jsem si „malovala“holčičku,klučičí se mi nijak moc nelíbila žádná.
Takže jsem musela začít vybírat pro kluka…líbil se nám Adam,ale ten už v rodině je a tak nám to rozmlouvali,pak se mi hrozně líbil Denis,těch není moc a manželovi se líbil taky,i když není české…ještě by to šlo…zase nám to moji rodiče rozmluvili,že na něj budou volat,že má malý p..is.
Pak se mi líbil Dominik,na to si zase nemohl zvyknout manžel…mojí mamce se nejvíc líbil Tomáš a David a vzhledem tomu,že naše příjmení začíná na D,tak vyhrál Tomáš ![]()
My jsme nakonec vybrali jméno podle toho, že už v bříšku dělal pořádný šrumec
…takže Denis - postrach
… a zatím to teda fákt sedí a nedokážu si představit že by se třeba jmenoval Davídek ![]()
Tak u nás chtěl chlap po něm–Josef…
a já ne…
tak jsme hledali a hledali a jediné na čem jsme se dohodli byl Matyáš
a tak je to Matyáš Josef M.......
Cherilin píše:
My jsme vybírali podle toho,jestli někoho v okolí s takovým jménem známe.To jsme nechtěli.A taky jsme nechtěli žádný moderní,který se dávají hodně.Máme Simonu,tu známe jen jednu a hodí se k příjmení a hlavně jich není tolik.
krasne jmeno
![]()
puvodne jsem chtela Kristynku, ale znam jich pomerne hodne a pak ani nevim jak, jsem prisla na Simonu, tatinek souhlasil, tak mame Simu. vsichni nam to jmeno chvali, hodi se i k prijmeni