Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj,
máte někdo zkušenosti s ambulantním porodem v Podolí ?
Díky
Ahoj, tak to by me zajimalo jak toto probiha, slysim to prvne.
ahoj, ja teda primo nemela, byla jsem na sale, ale manzel rikal ze tu noc privezli pani ktera uz rodila, takze normalne na prijmu porodniho salu, vedle oddeleni sestinedeli..na porodni sal by se to uz nestihlo.. odrodila a za dve hodky sla udajne domu:D
no nevim
tak to je dobre, za dve hodky domu, to by me zajimalo, zda je to mozne, ja mela zato, ze maji 48 hodin po porodu, kdy se musi zustat na pozorovani
Doporučení je snad 72hod. Ale není to povinnost. V mnoha jiných (západních) zemích ambulantní porody fungují běžně. Když je vše v pořádku tak tam žena po porodu odchazí domů (většinou tak po 6-ti hodinách). S tím, že ji v následujících dnech pravidelně navštěvuje porodní asistentka, která kontroluje zavinování dělohy, porodní poranění, radí s kojení apod. A přichází též pediatr, který kontroluje miminko.
U nás to ještě není tak obvyklá praxe, ale už to občas někde funguje.
Tak to je dobre, akorat nevim jak se na to v Podoli budou tvarit, me nechteli pustit pomalu ani 7den, ale protoze jsem mela jaksi vysledky testu v norme a potrebovali postel tak me nakonec pustili.
jednalo se tmavsi spoluobcany, a zrejme jim bylo pohrozeno.. takze na reverz.. jj 72 hodin, ale ja sla az za 8dni
Já bych si to teda neriskla… Měla bych strach z komplikací a hlavně u mimča. Neudělala bych to ani u druhého natož u prvního. Nikdy člověk neví, co se může přihodit… Já vím, že je to v porodce otrava, a že není nad to být doma, ale za nějaký nervování, že mimi něco bude a já to nepoznám mi to nestojí ![]()
Ale je to názor každého…
Mimochodem - diskusi máš založenou 2× ![]()
Taky nevím, jestli to u nás lze, ještě si dovedu představit, že pustí matku, ale novorozence??
Vcelku bych i věřila, že ta zmiňovaná paní tam mimino nechala, šla domů a pak si pro ně přišla, to se prý stává /tedy hlavně u asociálních případů/.
Jinak případ od nás z vesnice: paní normálně porodila, vše v pořádku, byli na pokoji na šestinedělí, i miminko zkoušela kojit a až druhý den lékaři přišli, že jsou nějak špatné výsledky u miminka, začali dělat vyšetření, přestože po porodu byl shledán zdravý novorozenec. Diagnózu nevím přesně, „jedna paní povídala“, ale řekli jim, že mu dávají tak do 5 týdnů života, údajně téměř anencefalos, po prodělané toxoplazmóze v těhotenství /nepoznané/, nechápali, že neproběhl potrat v těhotenství. Překvapivě mělo sací reflex, ale to byl taky jediný. Takže paní šla 4. den sama a dítě tam zůstalo, zemřelo prý 11. den. Do 48 hodin nevěděli nic…
Syselik, zkoušela jsi už do porodnice zavolat?
Asi bude nejlepší, když se tam poptáš.
Buď narazíš na vstřícný personál, který ti nejdříve řekne všechny rizika a nakonec dodá, že je to tvoje volba.. Nebo narazíš na protivy, kteří se tě za každou cenu budou snažit přesvědčit, že to nelze, abys po porodu šla domů, že ti domů dítě tak rychle nepustí, bla bla bla..
Po porodu stačí prý podepsat reverz a jdeš domů.
Pokdud v porodnici nechceš zůstat standartně na šestinedělí, stůj si za svým, je to pouze tvá věc.
Proč by to nešlo, za dítě jsou odpovědní rodiče, tudíž úplně stejně jako člověk může podepsat revers pro sebe, tak může i za dítě.
A je fakt, že je to na rozhodnutí každé matky / otce. Já bych třeba šla, pokud nebudou akutní komplikace, protože dojet do nemocnice je někdy stejně rychlé jako v ní někoho sehnat… I když ono hodně záleží, jak se v dané porodnici chovají, pokud je vše v klidu, tak málokdo má tendenci odcházet, ale pokud mají pocit, že jsou maminky nesvéprávné a musí poslouchat, tak už je to pak horší.
Čauky, ambulantní porod je, že odrodíš a ihned po porodu můžeš odejít i s dítětem, ale ty podepíšeš revers a od dětského lékaře musíš mít pro porodnici potvrzení, že přebírá dítě do své péče. Samozřejmě musí být mimčo v naprostém pořádku. Kdybych o tom věděla před rokem, určitě bych toho využila. Nešla bych sice domů hned, ale tak za 2 dny určitě. Já v porodnici trpěla jako pes, takže kdybych o tom věděla, vypálila bych tam odtud po dvou dnech a ne po sedmi.
Jen doplním, že to potvrzení od dětského lékaře o přebrání do péče nemají právo chtít, ale je fakt, že pokud ho člověk má, tak se lépe komunikuje.
j.a.n.i1 píše:
Proč by to nešlo, za dítě jsou odpovědní rodiče, tudíž úplně stejně jako člověk může podepsat revers pro sebe, tak může i za dítě.
A je fakt, že je to na rozhodnutí každé matky / otce. Já bych třeba šla, pokud nebudou akutní komplikace, protože dojet do nemocnice je někdy stejně rychlé jako v ní někoho sehnat… I když ono hodně záleží, jak se v dané porodnici chovají, pokud je vše v klidu, tak málokdo má tendenci odcházet, ale pokud mají pocit, že jsou maminky nesvéprávné a musí poslouchat, tak už je to pak horší.
Ono právě zrovna u Podolí mám ze svého okolí mnoho zkušeností, že porod super, ale pobyt na šestinedělí tam byl hodně náročný.. Rodit ve Vrchlabí, tak si tam klidně i pobudu
Ale zase představa dvou hodin jízdy v kontrakcích.. mno nevim
Takže to vidím na to Podolí a pak snad brzy šup dom ![]()
Aha, tak já myslela, že ho mít musíš. Akorát nechápu, že v jiných státech je to běžný a u nás s tím dělaj ještě někdě takový caviky. Mě třeba doktorka, když jsem se jí ptala, kdy půjdem domů, řekla, že co bych prej chtěla, že před 20ti lety byly ženský v porodnici 20 dní, tak jsem jí jen řekla, že už komunismus dávno neni a že to co bylo dřív mě nezajímá.
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.