Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Anonymní píše:
Dobrý den, mám dotaz, ale raději anonymně…přemýšlíme s manželem o tom, že bysme si za nějaký čas pořídili domek, samozřejmě na hypotéku. Vzhledem k tomu, že vlastníme byt v osobním vlastnictví a zahradu, tak by nemusela být ani tak vysoká. Před několika měsíci jsme si pořídili fenku s PP a ted nás tak napadlo, kdybychom ji nechali uchovnit-pokud složí zkoušky a měla jednou za 2-3 roky štěnata, k tomu třeba 2 chovné kočky, že by nám to mohlo pokrýt splátky hypotéky. Ke zvířatům máme vztah kladný, takže by se nejednalo o žádnou množírnu. Chtěla bych, aby měly PP, takže by šlo o založení chovné stanice. Předpokládám, že by splátka byla cca 7-8tisíc. Je to reálné? Máte to takto někdo?
kamarádka má chovnou stanici a takovým lidem říká množiči… ![]()
„Kvalitní“ - krmení, veterina, zdrav. testy atd. chov nebude vydělávat. Spíš tak maximálně pokryje náklady… ![]()
@Anonymní píše:
Dobrý den, mám dotaz, ale raději anonymně…přemýšlíme s manželem o tom, že bysme si za nějaký čas pořídili domek, samozřejmě na hypotéku. Vzhledem k tomu, že vlastníme byt v osobním vlastnictví a zahradu, tak by nemusela být ani tak vysoká. Před několika měsíci jsme si pořídili fenku s PP a ted nás tak napadlo, kdybychom ji nechali uchovnit-pokud složí zkoušky a měla jednou za 2-3 roky štěnata, k tomu třeba 2 chovné kočky, že by nám to mohlo pokrýt splátky hypotéky. Ke zvířatům máme vztah kladný, takže by se nejednalo o žádnou množírnu. Chtěla bych, aby měly PP, takže by šlo o založení chovné stanice. Předpokládám, že by splátka byla cca 7-8tisíc. Je to reálné? Máte to takto někdo?
Příspěvek upraven 28.03.14 v 22:06
@mybaby píše:
kamarádka má chovnou stanici a takovým lidem říká množiči…
Ale počítáš s tím, že splátky se musí platit každý měsíc a ne jednou za 2-3 roky, když by se vám narodila štěňata
To je nářez zase. Chápu ten anonym, pod tohle se nikdo normální ani podepsat nemůže…
@Pipet píše:
„Kvalitní“ - krmení, veterina, zdrav. testy atd. chov nebude vydělávat. Spíš tak maximálně pokryje náklady…
Vyřízení chovné stanice stanice také není ze dne na den hotové. A i cena psa s PP se odvíjí od toho jaké mají jeho rodiče výsledky. Jen uchovněný pes nestačí, pokud byste chtěli více peněz. Nic ve zlém, ale taková představa mi přijde dost naivní a stavět na takovém příjmu na splátky hypotéky už vůbec.
Krom toho že s tím absolutně nesouhlasím - množíren je víc než dost! Tak tě ubezpečuji že se ti náklady na fenku nikdy v štěnatech nevrátí. To je totiž strava, veterinární péče, krytí - pokud chceš někoho fakt dobrýho tak jedeš do zahraničí apod. Takže ne nepomůže ti to a nevím co chceš za hypotéku, ale normální standartní hypotéka se paltí každej měsíc… ne jednou za 2-3 roky..
Spočítej si náklady… založení stanice, krycí poplatek, zdravotní testy feny (nějaké rentgeny nebo tak, nepíšeš plemeno), ty zkoušky asi taky nejsou úplně zadara.
Krmení feny i štěňat, odčervení, očkování, vystavení PP pro štěňata.
Psů je děsně moc, je docela reálné, že budete muset jít s cenou dolů/živit štěňata x dalších týdnů…
Jako klidně chovejte (podle pravidel…), ale spíš do toho peníze budete sypat, než aby to sypalo vám.
(S kočkama to samé, plus koťata zůstávají doma 12 týdnů, štěňata tuším jen 8 nebo kolik).)
Příspěvek upraven 28.03.14 v 22:10
A nehledě na to, že se psem s PP musíte absolvovat výstavy, hodnocení se zapisuje do „techničáku“- já tomu tak říkám, kamarádka co stanici má je z toho mrtvá smíchy
. A registrace něco stojí a ne málo+ cesta, někdy i ubytování atd. Není to výdělečná činnost, je to koníček, který platí majitel zvířátka. Představujete si to jako Hurvínek válku.
Co vím, tak většinou se na chovkách spíš prodělává než aby vydělávaly
A i kdyby to vydělávalo tak je nesmysl na tom stavět hypotéku ![]()
Chapu to spravne, ze jednou za 2-3 roky by byla stenata a dvakrat rocne (jednou od kazde kocky) kotata a vydelalo by vam to 7-8 000 mesicne? A naklady?
S chovnou stanici teda zkusenost nemam, ale zive si vybavuji nasi „akci kotata“.
Poplatek za pripusteni kocourem, behem brezosti se mi neco nezdalo, takze ultrazvukova kontrola, ktera odhalila problem, nasledovaly dalsi ultrazvuky, rentgen, porod nakonec musel byt operativne - cisarskym rezem a vysledkem bylo jedno kote, ktere kdyz jsem prvni den jeho zivota drzela v dlani, dosavadni naklady na nej cinily nejakych 6000. Kocku jsme pri tom cisari nechali rovnou vykastrovat (vyvojova vada delohy z utz drive nerozpoznatelna), takze uz zadna dalsi kotata nebudou.
Kote slo do sveta ve svych 12 tydnech za cenu, kterou jsem tak do nej vrazila od te doby, co se narodilo - strava, odcervovani, dvoje ockovani - tech 6000 byla proste ztrata.
Ja vim, ze je to extremni scenar, ale v podstate to byl petimesicni zaprah se solidni ztratou, mit v te dobe hypoteku, tak teda trpime dvojnasob ![]()
Dobrý den, mám dotaz, ale raději anonymně
…přemýšlíme s manželem o tom, že bysme si za nějaký čas pořídili domek, samozřejmě na hypotéku. Vzhledem k tomu, že vlastníme byt v osobním vlastnictví a zahradu, tak by nemusela být ani tak vysoká. Před několika měsíci jsme si pořídili fenku s PP a ted nás tak napadlo, kdybychom ji nechali uchovnit-pokud složí zkoušky a měla jednou za 2-3 roky štěnata, k tomu třeba 2 chovné kočky, že by nám to mohlo pokrýt splátky hypotéky. Ke zvířatům máme vztah kladný, takže by se nejednalo o žádnou množírnu. Chtěla bych, aby měly PP, takže by šlo o založení chovné stanice. Předpokládám, že by splátka byla cca 7-8tisíc. Je to reálné? Máte to takto někdo?