pokus o sezeni ve 2,5mesich

24320
8.4.09 00:21

pokus o sezeni ve 2,5mesich

V kolikati mesicich se Vam zacalo mimco nazvedavat kdyz lezelo na zadech ze by slo do sedu takoveto prvni pokusy snad me rozumite.Me to totiz udelala dneska mala a ne jednou.A to ji je teprve 2,5mesice.Byla v kocarku.Tak ted trnu.No nic mene myslim si ze mozne je vse.Ja v 6mesich stala. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1293
8.4.09 00:29

katko
můžeš začít zkoušet přitahovat za ručičky - aby si přitahovala hlavičku (ne do sedu!!).
Nám to ve 3 měsících zkoušeli v poradně, a jinak by nás poslali na neurologii, kdyby to malá nezvládla.

Sedat by si ale neměla. Děti si potom sedají tak nějak… ne sedem-lehem. Nějak bokem, případně jiným harakiri. Ale sedem-lehem si jen tak lehce nesednou.
Ale zkoušejí často takový to urputný… nevím jak to popsat… jako že to vypadá, že by se chtěly zkoušet zvednout z lehu do sedu. Naše malá to dělala často (ale o dost později než Tvoje olympionička :lol: ) - jakoby zatínala břišní svaly (jestli se to u toho mrněte tak dá nazvat, měla tam spíš takovej jako měch plnej mlíka :lol: ) a zvedala k tomu hlavičku a vypadala, že se o něco snaží :lol:

Tak se zeptej doktorky.
Taky znám děti, co se snažily v 6 měsících stoupat, a doktorky to sice zakazovaly, ale ono to dítě prostě k pryčně přivázat nejde…
Tak uvidíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2901
8.4.09 06:36

S tím přitahováním za ručičky - to právě má udělat jenom pediatr v těch třech měsících, pro kontrolu, to bych doma netrénovala.

Při první dceři jsem měla kamarádku se stejně starým synkem - byl vždycky aspoň o dva měsíce napřed před ostatními.
Naše Elis se vyvíjela normálně, ba lehce předčasně, ale díky Leoškovi jsem měla vždycky mindráky… :lol: Zatímco naše miminko leželo - jako miminko, tak Leošek se chňapnul kočárku, sice se hodně kinklal - ale seděl. A tak. Potom teda ve vývoji zpomalil a po půl roce už jsem se z něho nehroutila:)) A nebyla jsem sama - Leošek byl postrach matek z našeho městečka, pediatr se jen smál, když slyšel, co už zase Leošek umí a co my né:)))

Prostě byl čilejší a živější … :) V pohybu děcku nezabráníš, dkyby na něco nemělo, tak to neudělá. Ale nemá se „nutit“ do pozic, na které není ještě připravené..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1293
8.4.09 06:59

to ne -nemluvila jsem o tréninku.
Nevím, co se doporučuje všeobecně, nám bylo v těch 3 měsících řečeno „vy jste to nezkoušeli?“
Třeba 1× denně zkusit, jestli to miminko zvedne hlavičku. Aby na ten pohyb lépe přišlo.
Naše dítě se na prohlídce ve 3 měsících nepřitahovalo a bylo nám přímo řečeno, že pokud to nebudeme zkoušet (několikrát denně to zkusit, jako nechci říct, že si člověk má vzít stopky a vlítnout na to jak na olympijskej sport :lol: :lol: :lol: - jemně a s citem, že :lol: a pokud se to malé nebude dařit, budeme odesláni na neurologii.
Cituju lékařku.
Zkusili jsme to asitak 5× a začala se přitahovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24320
8.4.09 07:16

To zkousime to pritahovani.Ona je trochu aktivnejsi,pohyblivejsi.Ale to je diky vojtove metode.Jo a to sni zkousel doktor na neurologii ve trech tydnech.LA ei tak me to zarazilo.no i kdyby se ji nejakym zpusobem podarilo sednout tak privazovat ji nebudu.Beztak s tim nikdo nic neudela :lol: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
921
8.4.09 08:27

kattkka, nam se o podobne veci zacal Matysek pokouset nekdy na zacatku 4. mesice. Ale je to jak tady nekdo popisoval: „zatne“ brisni svaly (tj. udelaji se mu na spiccich varhanky), zvedne hlavicku, pritahne bradicku k telu, udela desnej skleb a snazi se udelat sed-leh. No zatim se mu to nepovedlo :)
Pristi tyden jdeme k pediatricce, tak se ji na to zeptam.
Ale sama s tim nedelam nic, zkousim ho obcas pritahovat za ruce, no a parkrat jsem ho dotahla az do sedu, ja vim, ze se to nema, ale proste jsem neodolala … :oops:
No a v sedu se mu to samozrejme ohromne libilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24320
8.4.09 08:51

No to ja udelala taky. :oops: My asi nebudeme jenom rychly rustem ale i jinde.Mala kdyz se narodila tak mela 54cm a 5620g.Ted ma 64cm a 5850g.Mam totiz takovej pocit ze se chova jak ty starsi mimina.Je takova pohyblivejsi ale na to uz me upozornovali vsude pry diky tomu ze cvicime vojtovku.Ale neco by si mohla odpustit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2318
8.4.09 08:53

Rozhodně nepřitahovat za ručičky. Dítě pochopí, že je to nejjednodušší cesta jak si sednout a je problém na světě - za všechno se pak přitahuje do sedu v době, kdy na sezení nemá. Jo a tyto vývojový úspěchy (stoj v půl roce) se moc nedědí. Já i manžel jsme byli spíš línější, náš syn v půl roce sám seděl i stál, chodil v 9 m.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
8.4.09 09:20

nepřitahovat do sedu. Jak jako aby na to lépe přišlo? Dítě si na to přijde, až k tomu dospěje. Všechno má mít svůj řád a etapy, kterými si má projít a tím, že mu pomůžu, aby na to lépe přišlo, se něčemu důležitému vyhne a v budoucnu se to může „zúročit“

Pediatr/neurolog to dělají proto, aby kontrolovaly úchop, aby sledovaly, co dělá hlavička - jestli jí udrží, nebo jde do záklonu - a to ne proto, abyste to cvičily, ale aby věděl, jestli je vše OK, nebo jestli třeba dítě není hypotonické. A to se pak cvičí ale úplně jinak, tak, aby se to dítě stimulovalo, příslušné svaly posilovalo a tím si napravilo ty špatné „návyky“ (to není správný slovo, nevim, jak to líp nazvat - pohyby? Když má ochablé svaly, tak to ani není o návyku, ani o pohybu…)

A úplně nejhorší ze všeho je dělat to proto, že se to dítěti líbí/dělá to někdo jinej/vidíte to u doktora

Ad vývojové úspěchy - je otázka, do jaké míry jsme seděly/stály tím, že nás posazovali naši rodičové a vůbec ten vývoj uspěchávali (byť v dobré víře), nebo do jaké míry je to nějaký problém (Aneta nám stála na 7m, pak hned začala kolem nábytku - ale bylo to vinou svalového napětí v nohách) a do jaké fyziologické

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1854
8.4.09 09:27

Deti se zkouseji posazovat, muj maly to taky delal, ale rozhodne mu nepomahat. JE na to jeste prilis brzy. A jak uz tu bylo receno, je to pro nej snadnejsi, nemusi se tolik namahat, kdyz mu pomuzes, a navic se pak bude vztekat, ze nemuze byt ve vzprimene poloze casteji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2239
8.4.09 09:35

Ahoj,

to drzeni hlavicky se cvici pasenim koniku na brisku. Sedu se da branit snad jen tak, ze se nebude mit za co pritahnout, ale v kocarku tomu nezabranis.

My meli taky rychlou dceru. Ve dvou mesicich valela sudy a obracela se sama ze zad na brisko. Takze chapu, ze nektere deti proste nespadaji do tabulek.

Vojtovka opravdu urychluje vyvoj. Cvicila jsem se starsi dcerou. Ale stejne by ten vyvoj mel byt trosku postupny. Jako prvni otaceni na brisko, potom klek a lezeni nebo plazeni (plazeni nekdo vynechava) a z toho teprve klasicke sezeni a cca od sedmi mesicu mi holky chodily samy kolem nabytku.

Terik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
8.4.09 10:42

Ahoj, moje dcera začala také zhruba v 2,5 měs. zvedat hlavu v leže na zádech a dívat se, kde jsem.
Od 5 měsíců chodíme na rehabilitaci z důvodu, že se na bříšku moc prohýbá v zádech a tam mi řekli, že jak zvedá tu hlavu v leže na zádech moc si namáhá jiné svaly než má. Že byla zvědavá a neuměla se ještě přetočit na břicho, tak si vymyslela tohle. Ale správně se má rozhlížet z lehu na břiše. Doporučili mi, abych ji vždycky přetočila na břicho, když začne takhle zvedat hlavu.
Měj se hezky a ať ti mimi pěkně roste. Jitka

• Citovat
  • Upravit
2649
8.4.09 10:58

Jak už tu bylo řečeno, rozhodně nepřitahovat za ručičky a „netrénovat“. Ani jednou denně, prostě vůbec. To přitáhnutí je diagnostická metoda, kterou by měl použít pouze pediatr či neurolog pro posouzení vývoje.
Pitrísku, pokud ti to pediatrička řekla, tak nemá pravdu. Raději si dávej pozor a to, co ti řekne, dělej s rozumem. Může být ještě ze staré školy, takže pak ti třeba poradí, ať ve 4 měsících posazuješ a podkládáš polštáři, ať se mimčo cvičí dál … Švagrové pediatrička řekla, že ve 4 měsících může začít přikrmovat, ať rozmixuje šunku …
Jinak dítě se nemá uměle dávat do žádné polohy, prostě jen to, co samo umí a čeho dosáhlo samo.
Pro trénování krčního a zádového svalstva dávat co nejčastěji na bříško.

Martina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24320
8.4.09 11:16

Ja ji pokladam na brisko a myslim si ze docela casto.Ale ted jsem si vsimla ze to dela i v autosedacce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2649
8.4.09 11:25

Já myslím, že to je normální. Mimina chtějí čím dál víc pozorovat svět a zkoušejí, co to tělíčko udělá … Ona s tím zase přestane, uvidíš :-)
Moji kluci taky vždycky vymysleli nějakou pohybovou vychytávku, nějaký čas ji provozovali a pak na to zase zapomněli …

Martina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky